Konya Ovası'nda susuzluğa son verilecek

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2012 13:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Konya Ovası'nda susuzluğa çare olacak kısaca KOP olarak bilenen Konya Ovası Projeleri ile Türkiye'nin en büyük ovasında sulu tarıma geçmek için yeni bir etabı başlatıyor.

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun, 14 Ekim Pazar günü Konya'da KOP kapsamında yapımı gerçekleştirilecek Afşar Barajı ve Afşar-Bağbaşı Derivasyon Kanalı inşaatlarının temelini atacağı bildirildi. Konya-Çumra 3. Merhale Projesi içerisinde yer alan ve temeli atılacak tesisler ile Afşar Barajı ile Göksu Havzasındaki suyun Afşar-Bağbaşı İletim Tüneli ile Bağbaşı Barajı'na aktarılmasının sağlanacağı kaydedilen açıklamada, "Yapımı tamamlandığında temelden 138 metre yüksekliğe ve 386 milyon metreküp depolama hacmine sahip olacak Afşar Barajı 120 milyon TL'ye mal olacak. Yıllık yaklaşık 227 milyon metreküp suyun taşınacağı ve 4,4 metre çapındaki Afşar-Bağbaşı Derivasyon Kanalı'nın maliyeti ise 150 milyon TL olacak. Kanal ile Afşar Barajı suyu yanında Taşkent, Kongul ve Hadim derelerinin akımları da iletim tüneline alınarak Bağbaşı Barajı'na aktarılacak. Temelleri atılacak iki tesisin 2012 yılı fiyatlarıyla maliyeti 270 milyon TL olarak gerçekleşecek" denildi.

Bağbaşı Barajı ile Mavi Tünel Projesinin ise 12 Aralık 2012 tarihinde 212 tesisin açılışı için düzenlenecek törende Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılacağı bildirildi.

KOP İLE YAKLAŞIK 11 MİLYON DEKAR ARAZİ SULANACAK

KOP; 14 adedi sulama, 1 adedi içmesuyu ve 1 adedi de enerji olmak üzere toplam 16 adet projeyi kapsayacak. KOP ile Göksu Havzası'ndan Mavi Tünel vasıtasıyla Konya Kapalı Havzası'na aktarılacak toplam yıllık su miktarı yılda 649 milyon metreküp olup, bunun 164 milyon metreküpü içme suyuna verildikten sonra kalan su ve sulamadan dönen sulardan da istifadeyle Konya ve Karaman Ovaları'nda yaklaşık 11 milyon dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacak. Proje ile ayrıca 3 milyon kişinin içmesuyu ihtiyacı karşılanacak ve yıllık 3,06 milyar kilo watt enerji üretilecek.

GAP'tan sonraki en büyük sulama yatırımı olan KOP'un tamamlanmasıyla özellikle tahıl ağırlıklı olan ve üreticilerin çoğunluğunun kuru tarım yaptığı Konya Ovası'nda Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber