Uzmanlardan göz paraziti uyarısı/ Video

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2012 16:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Lokman Balyen, myiasis (kurtçuk) hastalığının tedavi edilmemesi durumunda ileri dönemlerde ölüme yol açabileceğini söyledi.

Diyarbakır'da özel bir hastanede görev yapan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Lokman Balyen, kurtçuk hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Mersin'de bir hastanın gözünden çıkan 10 santim uzunluğundaki parazite daha önce hiç rastlamadığını belirten Balyen, fakültelerde, hastanelerde en fazla bir iki santimlik parazitlerle karşılaştıklarını kaydetti. Hastalığın özellikle gelişmemiş, gelişmekte olan topluluklarda görüldüğünü ifade eden Balyen, ayakta veya elde bulunan çatlaklar ile yaralar yoluyla parazitlerin vücuda girdiğini, kan dolaşımı yoluyla da beyin, akciğer, karaciğer, göz, kalp gibi organlarda ürediklerini dile getirdi. Dr. Balyen, ?Ayakta, elde herhangi bir çatlak veya herhangi bir yara vardır. Özellikle pamuk, tütün, mısır işçilerinde bu kurtçuklar yaralar vasıtasıyla, kana karışıp, kan dolaşımı yoluyla göze, beyine, akciğere, karaciğere ve birçok organa transfer olabiliyor. Direkt temas ve fetal oral yolla da bulaşabilir ya da hastanın kurtları olabilir. Çocuktur, anüs bölgesine, haya bölgelerine dokunup ondan sonra ağzına götürür elini, bu veya buna benzer yollarla yumurtalar yuva yapar ve üremeye başlar. Direkt gözden de girebilir. Hijyen kuralları iyi değilse, temiz bir göz hijyeni yoksa, çevresi temiz değilse kesinlikle direkt gözden de yumurtalar yuva yapabilir. Sonuçta bir ağ şeklindedir bu. Bazı mikroplar vardır kanla gelir, bazı mikroplar vardır ağızdan gelir, bazı mikroplar vardır direkt temas yoluyla gelir? dedi.

?HASTALIK ÖLÜME YOL AÇABİLİR?

Parazitin konjoktivada, göz kapağının altında, konjoktivanın altında veya daha derinlere optik sinire, retinaya doğru inmesi durumunda körlüğe neden olabileceğini aktaran Balyen, ?Tabi parazit beyine giderse, orada üremeye başlarsa ölüme yol açabilir. Kalbe, akciğere de yerleşirse yine ölüme yol açabilir. Solunum yetmezliğine ve daha birçok soruna neden olabilir. Dolaşım, solunum sistem bozukluğuna sebep olarak ölüme yol açabilir? diye konuştu.

Hastalığın gözde kızarıklık, yaşarma, ağrı, görmede bulanıklık, ileri dönemlerde görememe gibi belirtilerinin olduğunu vurgulayan Balyen, şöyle devam etti:

?Yaygın bir hastalık veya her zaman görülebilecek bir hastalık değil. Gelişmemiş ve gelişmekte olan toplumlarda görülebilen bir hastalıktır. Hindistan'da, Türkiye'de, işte Mersin'de görüldü. Siz bu hastalığı Amerika'da, Avrupa'da göremezsiniz. Sonuçta bu mikrobik bir hastalıktır, Avrupa, Amerika artık mikrobik hastalarla ilgilenmiyor, genetik, doğuştan gelen hastalıklarla ilgileniyor. Parazite yönelik tablet tedavi, iğne tedavisi yapılabilir. Eğer o kurtçuk çok büyümüşse gözde, karaciğerde, akciğerdeyse, beyindeyse yüzde yüz ameliyat edilmelidir. Tedavi ile o uzamış kurtçuğu yok edemezsiniz, o çoğalacaktır. Daha çok zarar verecektir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber