Denizli'de Göktürk yazıtı bulunduğu iddiası

Tarih araştırmacısı Baytok: -''Eser, kesinleştiği takdirde Türklerin Batı Anadolu'ya 10'uncu yüzyıldan önce geldiğinin kanıtı olacak''

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2012 22:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denizli'de bir kaya üzerinde bulunan yazının, Göktürk alfabesi ile yazıldığı, söz konusu eserin, Türklerin Batı Anadolu'ya 10'uncu yüzyıldan önce geldiğini ortaya koyabileceği ileri sürüldü.

Doğa Sevenler Derneği (DOSEV) Başkanı Ümit Şıracı, gazetecilere yaptığı açıklamada, zaman zaman dernek üyeleriyle Denizli ve çevresine doğa gezileri düzenlediklerini belirtti.

Geçen hafta, arkadaşlarıyla Bozkurt ilçesine bağlı İnceler beldesine yaptıkları doğa gezisinde, bir kayanın üzerinde ilginç işaretler gördüklerini ifade eden Şıracı, ''Kayanın üzerindeki işaretler ilgimizi çekti. Fotoğraflarını çekip konuyu ilgili araştırmacılara incelettik. Biz de çok şaşırdık. Bölgede böyle bir eserin korunması gerekiyor'' dedi.

Fotoğrafları inceleyen Araştırmacı Kürşad Baytok ise işaretlerin Göktürk alfabesiyle yazıldığını ve Göktürklere ait olduğunu iddia etti.

Kaya üzerinde yapılan incelemede, ''Üç Enenmiş At Aldı'' cümlesi ile karşılaştıklarını söyleyen Baytok, şunları kaydetti:

''Bu yazıtlar 8'inci yüzyıla ait olabilir. Ortaya çıkan bu önemli eser, kesinleştiği takdirde Türklerin Batı Anadolu'ya 10'uncu yüzyıldan önce geldiklerinin kanıtı olacak. Tarih yeniden yazılabilir. Türklerin Anadolu'ya gelişi, kitaplarda 1071 Malazgirt Savaşı olarak yazıyor. Ancak bulunan eserler, bunun daha eski olduğunu gösteriyor'' ifadelerini kulandı.

Pamukkale Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Turgut Tok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Denizli'de bu tür yazıtların bulunduğunun altını çizerek, ''Denizli'de 'Ön Türk' damgaları bulunuyor. Bulunan bu yazıt da bunlardan. Denizli'deki damgalarla ilgili bilimsel çalışma yapılmasına ilişkin hazırlıklar var'' diye konuştu.

Muhabir: Mustafa Dermencioğlu / Zeynep Hoşgörür

Yayıncı: Erdem Gültekin

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber