Gıda şirketleri ihracatta rotayı Körfez ve Afrika'ya çevirdi

Avrupa krizden çıkmak için çabalarken, gıda şirketleri ihracatta yeni limanlara yelken açıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2012 13:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özellikle Anadolu kökenli şirketlerin hedefleri arasında Körfez ve Afrika ülkeleri ilk sıralarda yer alıyor. Anadolu Birlik Holding firmalarından Konya Şeker, yeni dönemde Körfez ve Afrika ülkelerine ürün satmaya odaklanırken, Tatlıcı Seyidoğlu da Avrupa'daki varlığını korurken, Asya'ya daha çok açılmayı planlıyor.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından bu yıl 14.'sü düzenlenen Uluslararası İş Fuarı, yerli ve yabancı firmaları İstanbul'da buluşturdu. Fuara; yurtdışı pazarlarını çeşitlendirmek isteyen yerli firmalar ile özellikle Türkiye'ye yakın coğrafyada bulunan ülkelenden de yoğun katılım oldu. Konya Şeker'in yönetim kurulu başkanı Recep Konuk, fuarda 5 bine yakın yatırımcının bir araya gelip temaslarda bulunduğuna işaret ederken, "Dünyanın yarıya yakını burada. 86 ülkeden konuklarımız var. Üretimlerin Türkiye'de ortaya koyulup muhtelif ülkelere sunulması hayati." ifadelerini kullandı. Türkiye'nin şekerde önemli bir yeri olduğunu ifade eden Konuk, şunları söyledi:

"Türkiye, şeker üretimini her sene artırıyor. Ülke hem şeker üretiminde hem de bunun gıda mamulu olmasında etkin. Konya- Karaman hattında başlayan, ülkenin muhtelif yerlerinde devam eden şeker ve şekerli mamuller ihracat kaleminde önemli rol oynuyor. Bir defa cari açığa olumlu katkı sunan bir gıda sektörü var. Sektörün 14 milyar dolara yakın ihracatı var, 11 milyar dolar da ithalatı var. Yani fazla veriyor. Bu da üreticinin, sanayicinin ve rekabet gücünün işaretidir. İlerleyen bir sektör. Kuşku yok dünyanın beslenmesinde önemli katma değerleri olacaktır."

Türkiye'den hemen hemen dünyanın tamamına şeker ve şeker mamulleri ihraç edildiğini belirten Recep Konuk, üretici adına devletten şu taleplerde bulundu:

"Bir defa diğer ülkelerin teşviklerine mukabil sektörün ayakta kalması adına girdilerde, ithalat ve ihracat teşviğinde paralellik oluşturulmalı. Yani bu sektör, aynı şartlarda dünyanın her yeri ile rekabet eder. Ama şartları değiştirenlere, denkliği bozanlara karşı sektör korunmaya gerek duyuyor. Temel olarak bizler, gıdasının garantiye alınması adına ayrıcalıklı destekler değil, başka ülkelerin taaruzlarını önleyecek destekleri bekliyoruz."

Fuarda helva ve reçel ürünlerini katılımcılar ile buluşturan Seyidoğlu'nun genel müdürü Mehmet Göksu ise temel hedeflerinin yeni müşteriler edinmek olduğunu ifade etti. İhracat ağını genişletme yolunda ellerinden geleni yaptıklarını vurgulayan Göksu, şöyle konuştu:

"Şirket olarak 2012 ihracatımı 3 milyon doları bulacak. 2013'te 5 milyon dolar ihracat temenni ediyoruz. Ortadoğu ile Kuzey Afrika'ya helva, Avrupa'ya da reçel ve marmelat gönderiyoruz. Almanya'ya tahin, fındık kremalarımızı yolluyoruz. Hemen her bölgeye ürün satıyoruz. Bu fuar sayesinde de Ürdün ve Suudi Arabistan'a açılma; Mekke, Medine, Riyad gibi şehirlere ürün ihraç etme gayretindeyiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber