Kurumlar bitki kaçakçılığına karşı uyarıldı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, nadide bitkilerin yurt dışına kaçırılmasını engellemek için kurumları uyardı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2012 14:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlık, havayolu, kargo ve gümrükleri uyararak bitki kaçakçılığına karşı hassasiyet gösterilmesi istendi.

Toplam 11 otsu bitki türünün neslinin tükendiği Türkiye'de bin 300 bitki türü de tehdit altında bulunuyor. Türkiye ilaç ve kozmetik ürünlerinin hammaddesi olan 4 bine yakın endemik bitki türü ile endemik olmayan çok sayıda bitkinin gen merkezi olması kaçakçılarının iştahını kabartıyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün tespitlerine göre aslanpençesi, kaplanboğan, yer somunu ile ters lale, lale, kardelen, Arapsümbülü, orkide, şakayık, çiğdem, günlük ağacı, nilüfer, kum zambağı ve yılanyastığı gibi ender bulunan bitkiler en çok yurt dışına kaçırılanlar arasında bulunuyor. Ayrıca, Türkiye'de çoğunluğu bozkır eko-sistemlerinde yetişen sıklamen, kar çiçeği gibi 11 otsu bitki türünün nesli doğada tükendi.

Bu arada kaçakçılar akıl almaz yöntemler kullandığı belirlendi. En çok tercih edilen yöntemin başında ise turist görüntüsü geliyor. Doğa turlarına katılan turist kılığındaki ?bitki ajanları' bitkilerin tohumlarını toplayıp ülkelerine götürüyor. Karayoluyla gelen bitki ajanları ise araçlarına özel bölmeler yaptırarak bitki ve tohumlarını kaçırıyor. Bunun yanında yurt dışına eğitim için giden öğrencilerden de para karşılığı bitki kaçırılması isteniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber