BASK'tan eğitim uyarısı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2005 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BASK) Genel Başkanı Gürkan Avcı, öğretmen ve okul açığına dikkat çekerek, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde eğitim - öğretim S.O.S veriyor" dedi.

Avcı, yaptığı yazılı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın atadığı 20 bin sözleşmeli öğretmene rağmen binlerce okulun öğretmen yokluğu nedeniyle kapalı olduğunu belirterek, "Sayıları yüz binlerle ifade edilen çocuklarımız eğitim hakkından eşit, parasız ve adil bir şekilde yararlanamamakta, yahut tamamen mahrum kalmakta, ya da birleştirilmiş sınıflarda son derece ilkel ve sağlıksız koşullarda eğitimlerine devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

2003 yılında 17 bin 947 öğretmenin emekli olduğunu ve buna karşılık 23 bin 125 öğretmenin atandığını kaydeden Avcı, "2004 yılında da 21 bin öğretmen emekli olmuş, 17 bin 961 öğretmen atanmıştır. Öğretmen ve okul açığı yıllardır devam eden ülkemizde sürekli artan nüfusumuzu da dikkate alırsak yeni atanan öğretmen sayısı emekli olan, vefat eden, istifa eden, kurum değiştiren öğretmen sayısı karşısında yetersiz kalmaktadır. Tüm bunlara ek olarak doğuda öğretmen açığının nedenlerinden bir tanesi de batıya gidenlerin gelenlerden çok olmasıdır. Doğu terörle, insan hakları ihlalleriyle, cehalet ve geri kalmışlıkla anıldığı müddetçe bu manzaranın pek de değişeceğini sanmıyorum" dedi.

Avcı, Erzurum'da 2 bin 700, Ağrı'da bin 771, Muş'ta bin 800, Iğdır'da 736, Elazığ'da 685, Diyarbakır ve Mardin'de 2 bin öğretmen açığı olduğunu bildirerek, iş güvencesinden yoksun ve düşük ücretle çalışmaya mahkum edilen sözleşmeli öğretmenlerle öğretmen açığına kalıcı ve sağlıklı çözümler getirilemeyeceğini belirtti. Avcı, Türkiye'de yetişmiş, nitelikli ve deneyimli eğitim kadrolarının mesleğine küstürülerek, emekliğin teşvik edilmesi ve yerlerine getirilecek eğitim kadrolarının "Sözleşmeli" olarak istihdam edilmesinin eğitim sisteminde yeni yaralar açacağını kaydetti. Avcı, şöyle devam etti:

"Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı'na göre 570 bin, bizim tespitlerimize göre bir milyon 200 bin kız çocuğu okula gönderilmiyor. Sebep; mezralarda okul yok. Köylüler, kız çocuklarını okutmak için mezraya okul yapılmasını istiyor. Fakat parasızlıktan mı, ihmalden mi bilinmez yıllardır buralara devlet okul yapmıyor, öğretmen göndermiyor. Kız çocuklarını okutmakta zaten isteksiz olan anne - babalar da bunun üzerine çocuklarını okula değil, pamuk tarlasına, fındık hasadına gönderiyor. Sayın Bakan 'Eğitime yüzde yüz destek' ve 'Haydi Kızlar Okula' gibi kampanyaları yaygınlaştırarak bu açıkların kapanacağını sanıyorsa yanılıyor."

BASK Genel Başkanı Avcı, eğitimin yıllardır kanayan yaralarını sarmak için iktidarlara göre değişmeyen ulusal bir eğitim politikasına ve güçlü bir eğitim bütçesine gerek olduğunun altını çizdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber