Kurban hissesinde adaletli olunmalı

Kahramanmaraş'ın Elbistan İlçe Müftüsü Abdussamet Pat, Kurban Bayramı'nda büyükbaş hayvan keseceklere hisse dağıtımında eşit davranmaları hatırlatmasında bulundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2012 18:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurban hisseleri mutlaka tartılmasını tavsiye eden Pat, en sonunda da helallik istenilmesinin yerinde olacağını belirtti.

Birden çok vatandaşın bir araya gelerek aldığı ve hisse sahibi olduğu büyükbaş kurbanlıklarda kesim sonrası ?pay' dağıtımı yapılıyor. Bu konu üzerinde önemle durulması gerektiğini belirten İlçe Müftüsü Abdussamet Pat, kurban hisselerinde adaletli olunmasının gerekliğine dikkat çekti. Kurban hisselerinin hisseci sayısına göre eşit, kura çekilip tartılarak dağıtılmasının ve hayvanın her yerinden birer parçanın bulunacak şeklinde yapılması gerektiğini kaydeden Müftü Pat, hisse sonucunda her hissecinin mutlaka helallik alması hatırlatmasını yaptı.

Müftü Pat, şunları söyledi: ?Kurban yardımlaşmak ve paylaşmak demektir. Yoksulun kapısını çalar ve onlara yardım ederiz. Evlerimiz şenlenir, elimizde olanı misafirlerimiz ile paylaşırız. Sevap ve dost kazanırız. Kurban kesmek farz değil vaciptir. Kurban kesebilenler kesmeli ve durumu olmayan vatandaşa doğru bir şekilde pay etmelidir.

Ayrıca yurdumuzun büyük çoğunluğunda olduğu gibi Elbistan ilçemizde de büyükbaş hayvan kurban edilmesi yaygın. Bu da hissecileri hak geçmesi durumunu doğurabiliyor. Bu bakımdan kurban hisselerini pay edenlere büyük sorumluluk düşüyor. Kurban hissesi belirlenmesinde mümkün olduğunca eşitlik sağlanmalı. Bir büyükbaş hayvandan en fazla 7 hisse kurban olur. Vatandaşlarımız hisse sayısına göre hayvanın her bölümünden eşit parçaların bulunduğu paylar hazırlamalı. Göz kararı yapılan hisse dağıtımlarında bazı sakıncalar olabilir. Mutlaka kiloyla tartılmalı ve kura çekilmeli. En sonunda ise herhangi bir hak geçmesine mahal vermemek için hissecilerden helallik alınmalı.?

Canlı hayvan alımlarında fiyatın alım sırasında belirlenmesinin caiz olduğuna işaret eden İlçe Müftüsü Abdussamet Pat, ?Vatandaşlarımız canlı kiloyla hayvan alımı yapabiliyorlar. Ancak bu şekilde kurbanlık alımlarında hayvanın fiyatı mutlaka belirlenmeli. Kurban edildikten sonra çıkan etin tartılması şeklinde tekrar fiyatlandırma yapılması caiz değil. Bu dinimizin emirlerine ve Peygamber Efendimiz (SAV)'in sünnetine uymuyor.? uyarısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber