Emniyet Genel Müdürlüğü Polnet ile Kadıköy Belediyesi ise e-Belediye projesiyle TÜSİAD ve TBV tarafından verilen e-TR büyük ödüllerinin sahibi oldu
TÜSİAD ve TBV, kamu yönetiminde, ekonomide ve toplumsal yaşamda kalitenin, verimliliğin ve rekabet gücünün artırılmasını sağlayacak 'e-Türkiye' kongre ve ödül törenini dün Sabancı Center'da gerçekleştirdi. Amacı, Türkiye Cumhuriyeti'ni 'vatandaş odaklı devlet'e dönüştürecek
'e-Türkiye' projelerini ülke gündeminin ön sıralarına getirmek olan e-TR ödülleri iki ayrı kategoride verildi. Herhangi bir devlet hizmetinin ağ üzerinden kullanıcıların hizmetine sunulmasını içeren e-Devlet ödülü için kamu kurumlarının merkez ve taşra teşkilatları başvuruda bulundu. Aynı şekilde yerel yönetimler de eYerel Yönetim Hizmet Ödülü için yarıştı. Ödül kurulu başvuruları yenilikçilik, işlevsellik, bilinirlik, örnek ve yol gösterici olma gibi kriterleri esas alarak değerlendi.
Kongrede bir konuşma yapan TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, 'Bugün artık dünyamız, toplumsal, siyasal ve ekonomik açıdan, sanayi devrimiyle eş tutulan yeni bir devrimden, 'bilgi teknolojileri-enformasyon devrimi' sürecinden geçmekte. Sanayi devriminde geç kalmış olan Türkiye'nin önünde, iki yüzyıl sonra, yeni bir fırsat kapısı açılıyor. Türkiye'nin bugün yapması gereken, özel sektörü, sivil toplum örgütleri, tek tek bireyleri ama en çok da devletiyle bu fırsat kapısını değerlendirmek.' dedi.
Şeffaf yönetim için e-Devlet
Tuncay Özilhan 'TÜSİAD, devletin kurumları arasındaki işlemlerin ve vatandaşlara verilen hizmetlerin elektronik ortamlarda gerçekleştiği bir devlete geçişi, yani e-Devlet'i uzun zamandan beri üzerinde durduğu kamu reformunun önemli bir ayağı olarak görmektedir.
e-Devlet'te;
l Devlet ve vatandaş arasındaki ilişkinin daha hızlı ve kolay kurulması;
l Devletin daha erişilebilir olması;
l Kamu kuruluşlarında vatandaşa 7 gün 24 saat hizmet verilmesi;
l Devletin daha verimli çalışması ve hizmet kalitesinin yükselmesi;
l Devletin tüm vatandaşların denetimine açık, şeffaf, katılımcı bir yapıya kavuşması;
l Zaman kaybı; belge, kağıt israfı; imza kalabalığı ve bürokrasinin önüne geçilmesi;
l Daha az kişi ile daha çok iş yapılmasına olanak verdiği için tasarruf sağlanması;
l Bu tasarrufun doğrudan vatandaşa yansıması ve bütün bunların sonunda vatandaşın yaşam kalitesinin yükselmesi bu modeli kapsamlı bir kamu reformunun yapı taşlarından biri olarak karşımıza çıkartıyor.
Ana felsefesini vatandaşa hizmet etmek olarak belirlemiş, şeffaf, verimli ve etkin bir devlet, ancak ve ancak
e-Devlet düşüncesini hayata geçirerek mümkün olabilecektir. Devletin bütün birimlerinin bilgi teknolojileri ile donatıldığı, ancak vatandaşın bunlardan yararlanması için gerekli altyapının sağlanmadığı, kullanım maliyetlerinin düşürülmediği ya da tam tersi bir yapıda, söz konusu faydalar, ancak küçük bir azınlığın yararlanacağı ayrıcalıklar olarak kalacaktır' dedi.
AB'de en sondayız
Konuşmasını istatistiklerle destekleyen Özilhan: 'Baktığımızda, Türkiye'nin enformasyon toplumuna geçişte istenilen noktadan oldukça uzak olduğunu, gerekli adımların bir an önce atılması gerektiğini görüyoruz. OECD verilerine göre, Türkiye İnternet'e bağlı hane sayısı açısından AB adayı 13 ülke arasında 13.; 1000 kişiye düşen İnternet sunucusu sayısına göre 29 Avrupa ülkesi arasında 29.; hanelerin bilişim yatırımında ise dünyada 72. sırada yer alıyor. Gelişmiş ülkelerde uygulanan
e-devlet örneklerine baktığımızda, avukatların internet üzerinden dava açtıklarını; vatandaşların doğum ve ölüm belgesi başvurusunda bulunma, adres bilgisi değiştirme, doktor randevusu alma, patent başvurusunda bulunma, kamu kuruluşlarından satın alma, trafik cezalarını ödeme gibi kamu işlemlerini internet üzerinden yaptıklarını görüyoruz. Türkiye'de de şu anda uygulanmakta olan birçok e-devlet çalışması var. Ancak buradaki sorun devletin kurumları arasında entegrasyon, bütünlük bulunmaması. Bu bireysel projelerin birbirleriyle bağlantılı hale getirilmesi devletimizin e-dönüşümü için son derece büyük önem taşıyor.' dedi.
Sanayi devriminde geç kalmış olan Türkiye'nin önünde, iki yüzyıl sonra, yeni bir fırsat kapısı açılıyor
ÖDÜLLER
'e-Devlet' kategorisinde büyük ödülü, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Polnet projesiyle aldı. Polnet; bilgi çağı polisinin ve vatandaşının ihtiyaç duyduğu her türden bilgiye, istenilen yerde, zamanda, hızlı ve güvenilir bir şekilde ulaşmayı sağlayan ve çözümler sunan bir sistemler bütünü. Polnet aynı zamanda günün ihtiyaçlarına, değişen mevzuata ve teknolojiye göre de sürekli yenilenebilmektedir.
'e-Devlet' kategorisinde başarı ödülünü ise Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü, Sağlık Harcamalarını Denetim projesiyle aldı. Proje esas itibariyle sandıkla ve sağlık yardımı hak sahipleri ile bağlantılı tüm sağlık kuruluşlarının (eczane, hastane, optik vb) online olarak özellikle İnternet ortamıyla bilgilerinin ana sisteme alınması, şahıs bazında kaydedilmesi ve işlemin yapıldığı an itibariyle denetim yapılmasını amaçlıyor.
'e-Yerel Yönetim Hizmetleri' kategorisinde ise büyük ödülü, İstanbul Kadıköy Belediyesi e-Belediye Dönüşüm Projesi'yle aldı. Bu kategorideki başarı ödülünü ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İSKİ) İnternet Şubesi projesiyle aldı.
BİLİŞİM'İN devlerini ağırladık
Akşam Yayın Grubu olarak, Türkiye'de bilişimin stratejik bir sektör olarak algılanmasına yönelik yaptığımız çalışmaları artırarak sürdürmeye devam ediyoruz. Sadece haber yapmakla yetinmeyip, sektörün sorunlarını birinci elden almak amacıyla,
Akşam Gazetesi'nde bilişim sektörünün dev firmalarının yöneticilerini ağırladık.
Gerçekleşen toplantıda, bir konuşma yapan TÜBİSAD Başkanı Erol Bilecik, böyle bir toplantının bilişim sektörü ile medya arasında ilk defa gerçekleştirildiğini, Akşam Yayın Grubu'nun bilişim konusuna bu denli özenli yaklaşmasından son derece mutlu olduklarını belirtti. Bilişim sektörünün yayınlardaki önceliğinin artması konusunda büyük çaba harcadıklarını belirten Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nurcan Akad ise bilişim sektörü temsilcilerine, Akşam Yayın Grubu'nun hali hazırda Teknopark eki, Platin'in Gelecex eki ve Türkiye'nin tek teknoloji radyosu Radyo Kozmos 92.3 ile bilişimi anlayan, bilişim kültürüne hakim bir kitle yaratmak için çaba harcadığını anlattı ve bu çabaların bundan sonra da artarak devam edeceğinin güvencesini verdi.
Bilişim sektörünü temsilen toplantıya katılan isimler: Alper Köstem (Meteksan), Ayşegül İldeniz (Intel), Erol Bilecik (TÜBİSAD), Çağatay Özdoğru (Sabancı Telekom), Çağlayan Arkan (Microsoft), Haluk Bal
(I-BIMSA), Nezih Süzen (Fujitsu-Siemens), Levent Kızıltan (TÜBİSAD), Turgut
Gürsoy (Probil), Reha Ersoy (TÜBİSAD), Mustafa Çağan (SBS), Önder Eker (NETRON),
Tijen Mergen (TÜBİSAD), Prof. Dr. İbrahim Kavrakoğlu, Atilla Kayalıoğlu (INDEX),
Hakan Koçer (AKORA), Hüseyin Kızıltay (IBM), Şahin Tulga (HP), Namık Kural (YASAD),
Safa Haktanır (SAP), Veli Tan Kirtiş (BİLKOM), Vural Yılmaz (Compucom), Gökhan
Akça (Koç Sistem) ve Fikret Üçcan oldu.
aksam