Mardin AB'den 14 milyon Euro, DPT'den 37 milyon lira hibe aldı

Mardin Valisi Turhan Ayvaz, son 3 yılda AB'den 14 milyon Euro ve Devlet Planlama Teşkilatı'nın Sosyal Destek Programı'ndan(SODES) ise son 5 yılda 37 milyon TL hibe aldıklarını açıkladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2012 19:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Basın mensupları ile öğle yemeğinde bir araya gelen Mardin Valisi Turhan Ayvaz, tarihi kentte devam eden içme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu tahliye şebekeleri ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Geçmişi sorgulamak gibi bir niyetinin olmadığını ve çalışmaların arzulanan seyrinin tamamen günün şartlarına göre geliştiğini belirten Vali Ayvaz, ? Bugüne kadar tam 95 bin metrekare alanda altyapı çalışması yürütüyoruz. Yazın kavurucu sıcakları, kışın çetin koşulları ile mücadele edip altyapı çalışmalarının şu anda yüzde 95'ini bitirdik. Tek yönlü çarşı merkezi ile tarihi kentin sokak araları ile ilgili çalışmalarımızda hızlı bir tempoda devam ediyor. Şuanda bütün hedefimiz tarihi çarşı merkezimizin parke taşı ve kaldırımlarını bitirip Kurban Bayramı öncesinde vatandaşın hizmetine açmaktır." dedi

Tarihi kentin inanç ve kültür turizmi yanında sanayisi ile de artık bölgede söz sahibi olduğuna işaret eden Vali Turhan Ayvaz, 180 firmanın Mardin 2'nci Organize Sanayi Bölgesi'ne yatırım için sıra beklediğini da vurgulayarak, bununla ilgili arsa tahsisi ile ilgili sorunların olduğunu hatırlattı. Bütün pürüzlerin giderildiğini ve arazisi olan bazı köylü vatandaşlara başka alanlarda arsa verdiklerini ifade eden Ayvaz, ?Mardin-Nusaybin karayolu güzergâhının Ortaköy mevkiinde bin 500 dekar arsa ifrazının Mardin 2'nci OSB için tahsis edildi. Arsanın şu anda adalara bölümü ve altyapısı ile ilgili safhasındayız. Bu altyapının bitirilmesi ile birlikte fabrika için başvuruda bulunan müteşebbislerin hızla yatırımlarının gerçekleştirilmesi safhasına geçeceğiz. 2013 yılı Mardin'de sanayileşme yönünden atılım yalı olacaktır. Şu anda 5 bin kişinin çalıştığı 110 fabrikalı birinci OSB'den sonra 2'ncisi için en az 10 bin kişiye yeni istihdam alanı oluşturulmuş olacak.? diye konuştu.

Mardin'in Avrupa Birliği'nden son 3 yılda 14 milyon Euro ve Devlet Planlama Teşkilatı'nın Sosyal Destek Programı'ndan(SODES) ise son 5 yılda 37 milyon TL hibe aldıklarını belirten Vali Ayvaz konuşmasına şöyle devam etti: "Bu projelerde istihdam edilebilirlik artırımının, meslek edindirmenin, gelir getirici özelliklerinin yanında sosyal içerikli olmalarına dikkat edilmesi, sanatsal, kültürel ve sportif faaliyetlerin de bu projelerle özellikle desteklenmesi ilimize önemli katkı sağlıyor. Bir çok alanda hazırlanan projeler. Mardin'i-şekillendiriyor. Projeler özellikle tarihi kentin aslına uygun şekillendirmesine katkı sunuyor. Bu yıl sodes'ten 7 milyon liralık destek .SODES Projeleri istihdama ve iş kurmak isteyen gençlere imkan yarattı ve kentin kalkınması adına büyük bir başarı elde edildi. Bu yıl 39 SODES projesi kabul edildi. 2008 yılından bu yana toplam 277 proje hazırlandı. Bu projelere 2012 yılı dahil 36 milyon 843 bin 328 lira kaynak sağlandı. Bu projelerden bazıları devam ediyor. Geçen yıl SODES projeleri desteğiyle Mardin'de 68 çocuk parkı, 54 kültür sanat ve spor kursu, 35 öğrenci gezisi, 21 mesleki eğitim kursu, 20 spor tesisi, 16 etüt merkezi, 14 gençlik merkezi, 9 çocuk merkezi, 5 kadın merkezi, 3 tiyatro ve sinema salonu yapıldı. Bu projelerden 125 bin 277 kişi yararlandı. Bu yıl da 7 milyon liralık 39 SODES projesini hayata geçiriyoruz."

Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Vali Yardımcısı Hüseyin Avcı ve il Özel İdaresi Müdürü Halil Homan, tarihi çarşıda süren altyapı çalışmalarını yerinde denetleyip incelemesi ile tamamlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber