İzmir'e Alzheimer danışma merkezi kurulacak

Türkiye'nin ilk Alzheimer hastaları ve aileleri için buluşma ve danışmanlık merkezi olan Nazilli, yaptığı başarılı çalışması ile çevre il ve ilçelere örnek oluyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2012 09:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin ilk Alzheimer hastaları ve aileleri için buluşma ve danışmanlık merkezi olan Nazilli, yaptığı başarılı çalışması ile çevre il ve ilçelere örnek oluyor. Daha önce Dinar Belediyesi tarafından örnek projesi alınan merkezin, İzmir'de de kurulması için çalışmalara başlandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu geçtiğimiz gün İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Hizmetleri Daire Başkanı Serpil Keskin ile birlikte Nazilli'ye gelerek merkezde incelemelerde bulundu. Nazilli Belediyesi Sağlık İşleri Müdür İrfan Özberk, Nazilli Belediye Tabibi İsmail Beken, TİYAM Koordinatörü Sultan Kılıç, Alzheimer Merkezi Acil Tıp Teknisyeni Engin Tulumbacı ve Alzheimer Merkezi Personeli karşıladı.

İZMİR YAŞLANIYOR

Nazilli Belediyesi tarafından yaptırılan Türkiye'nin ilk Alzheimer Hastaları ve Aileleri için Buluşma ve Danışmanlık Merkezi ile Nazilli Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi(AÜ) işbirliğiyle hazırlanan Evde düşme ve kazaları önlemek için tasarlanmış Türkiye'nin ilk model evini inceleyen Kocaoğlu, notlar alarak İzmir'de bulunan Sağlıklı Yaşam Merkezi'nde bu birimlerin kurulacağını söyledi. İzmir BŞB Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, yaşlı nüfusun yoğun olduğu kentlerden biri olan İzmir'de ileri yaşa yönelik yürütülen çalışmalara her zaman katkı koymaya devam edeceğini ifade etti. İzmir'de yaşlı nüfusu çok yüksek olmasının emekli şehri olmasından dolayı kaynaklandığını belirten Kocaoğlu; ?Bütün dünyada yaşlı nüfusu hızla artıyor aynı oranda da yaşlı kesimin rahatsızlığı olan Alzheimer'de giderek artıyor. Bu konuda çocuk hastalıkları uzmanı yani kendimde Tıp kökenli olduğum ve Pediatri ile Geriatri birbirine yakın olduğunu için bu konuya çok önem veriyorum. Bu konuda zaten Büyük Şehir Belediyesi tarafından kurulan sağlıklı yaşam merkezi kurulmasında çalışmalarımız oldu. Burada Huzurevimizde mevcut. Bu merkezle de yakından ilgileniyorum? dedi.

"YEREL YÖNETİMLERİN GÖREVİ OLMALI"

Nazilli'de incelediği Alzheimer Merkezi ve Model Ev'den oldukça çok etkilendiğini dile getiren Kocaoğlu; ?Nazilli'nin Alzheimer hastaları için kreş tarzı bir yerleri olduğunu öğrendim. Sosyal Hizmetler Daire başkanımız Serpil hanımla beraber gelerek incelemelerde bulunduk. Nazilli Belediyesi'nin kurmuş olduğu merkezimizdeki doktor, hemşire ve görevli arkadaşlarımız çok yakından ilgilenerek detaylı bilgiler verdiler. Bizim zaten küçükte olsa bir birimimiz var. Oraya bu ilk merkezimizi kuracağız ayrıca Örnek Ev'den de etkilendik. Özellikle yaşlıların ve Alzheimer yaşlılarının yaşayabileceği bu Türkiye'nin tek model evini de uygulamaya sokacağız. Sanırım bu merkezin birer öğrencisi olacağız ve daha sonra kendi merkezimizde daha olumlu faaliyetler göstereceğiz. İzmir başta olmak üzere bütün şehirlerde bu merkezin kurulması gerektiğine inanıyorum. Yaşlılığın getirdiği bir rahatsızlık olan ve ülkemizde artık sıkça görülen bu rahatsızlığın artık kabul edilerek insanlara bir nebze de olsa rahatlık sağlanması gerekiyor. Açıkçası burayı ziyaret etmek bize cesaret verdi. Uzun ömür oldukça bu hastalıkta var. Bakanlar çok zor durumlar. Alzheimer hastasından çok, onlara bakan insanlara yardım etmiş olacağız. Bizler daha önce bunu yapmaktan çekiniyorduk ama Nazilli bunu başarmış. Yerel yönetimlerin bu konuda bir görevi olduğuna inanıyorum. Her sağlıklı bireyinde buna katkı sağlaması gerektiği inancındayım. Bu konuya gönül verdik ve görevli arkadaşlarımızla elimizden geleni yapacağız? şeklinde konuştu.

AZİZ KOCAOĞLU'NUN SELAMINI İLETTİ

Dr. Türkegül Kocaoğlu, yaklaşık 2 saat süren ziyaretin sonunda yaşlılara İzmir BŞB Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Alzheimer hastalarına yolladığı lokum ikramlarını takdim etti. Yaşlılarla uzun süre sohbet eden Kocaoğlu, onlarla birlikte söylenen şarkılara da eşlik etti. Evde düşme ve kazaları önlemek için tasarlanmış Türkiye'nin ilk model evini ziyareti sırasında yaşlılara kolaylık sağlayacak sistemleri çok beğendiğini belirten Kocaoğlu, merkezde bulunan anı defterini de ziyaretten duyduğu memnuniyeti ve projelerin yapılmasında emeği geçenlere teşekkürlerini ileten bir yazı yazdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber