İZBAN'da iş bırakan 13 makinistin işine son verildi

İZBAN A.Ş, yapılan eylemle ilgili bir açıklama yaptı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2012 10:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'in şehiriçi ulaşımında önemli bir yükü sırtlayan İZBAN A.Ş.'de görev yapan makinistler, iş bırakma eylemi yaptı.

İzmirlilerin büyük mağduriyet yaşadığı eylemile ilgili olarak İZBAN A.Ş.'den yapılan açıklamada, "Toplu iş sözleşmeleriyle ilgili görüşmelerin neticesini beklemeden, önceden bilgi vermeden ve kanunlara aykırı olarak görev bölgelerine gelmeyip trenleri çalıştırmamaları, İzmir halkının çok büyük mağduriyetine neden olmuştur." denildi. Yazılı açıklamada, "Günde 170 binin üzerinde yolcu taşıyan bir kurumun çalışanlarının, nedenleri ne olursa olsun böyle bir eyleme kalkışarak kent ulaşımında kaos yaratma hakları yoktur. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ederken ve Yüksek Hakem Kurulu sürecinin işlediği bir dönemde yapılan bu eylem, kanunlara aykırıdır. Ülkemizde toplu taşımacılık sektöründe çalışanlar, grev veya iş yavaşlatma eylemi yapamazlar. İzmir halkının toplu ulaşım haklarını elinden alma girişimini başlatan 13 makinistin iş akitleri, yasadışı bu girişimleri nedeniyle sonlandırılmıştır. Ayrıca genişletilmiş bir soruşturma da yürütülmektedir." denildi.

30 Ağustos 2010 tarihinde yolculu ön işletmeye başlayan İZBAN A.Ş.'nin kendi personelini yetiştiren ve eğiten bir kurum olduğu, meslek lisesi ve meslek yüksekokulu mezunlarından oluşan makinistlerin, iş başvurularının ardından 6 aylık bir eğitim sürecine tâbi tutulduğu hatırlatılarak şunlar kaydedildi: "Başlangıçta 750 TL maaş alan makinistlerimize, 1 Haziran 2011 tarihinde ortalama yüzde 12 oranında zam yapılmıştır. Bunu takip eden 6 aylık dönemin sonunda, toplu iş sözleşmeleri görüşmeleri devam ederken ortalama yüzde 12 zam daha yapılmıştır. Bir yıllık dönemde yapılan zam oranı, toplamda yüzde 25'in üzerindedir. Şu anda en düşük makinist maaşı 950 TL'dir. Yol, yemek ve asgari geçim indirimleriyle birlikte en düşük maaş bin 197 TL'ye ulaşmıştır. Bu rakam, Yüksek Hakem Kurulu'nun vereceği oran ve tarihe göre geçmişe yönelik olarak arttırılacaktır. İZBAN A.Ş., kamu hizmeti üreten genç bir şirkettir ve bir yandan çalışanların sosyal imkanlarını gözetirken diğer yandan kamu kaynaklarını da en verimli şekilde kullanmaktadır. Bu aşamada toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinin doğal akışında devam ettiğini bildirir, Yüksek Hakem Kurulu'ndan çıkacak karar ile sonuca ulaşılacağını ve uzlaşının gerçekleşeceğini belirtiriz."

Makinistlerin iş bırakma eylemi sebebiyle İzmir halkının mağduriyetini önlemek amacıyla şehiriçi ulaşım sisteminde sabahın ilk saatlerinde revizyon yapıldığı belirtilerek, özellikle işyerleri ve okulların yoğun olduğu bölgelerin ESHOT otobüsleriyle takviye edildiği kaydedildi.

İZBAN'da makinistler iş bıraktı, binlerce İzmirli yolda kaldı

İzmir'in şehiriçi ulaşımında büyük önemi olan İZBAN A.Ş.'de makinistlerin işbaşı yapmaması sebebiyle on binlerce İzmirli, sabah saatlerinde mağduriyet yaşadı. Okullarına yetişmek işteyen öğrenciler, işyerlerine gitmek isteyen işçi ve memurlar, İZBAN duraklarında trenlerin çalışmadığını gördü. Okul ve işlerine geç kalan İzmirliler, otobüs gibi farklı ulaşım seçeneklerini kullarak gecikmeli olarak gidecekleri yerlere ulaştı. İZBAN trenlerinin çalışmaması sebebiyle trafikte de büyük yoğunluk yaşandı. İZBAN'dan yapılan açıklamada, makinistlerin işbaşı yapmaması yüzünden trenlerin hareket edemediği belirtildi. Konuyla ilgili soruşturma başlatıldığı ifade edilerek, "Yolcularımızdan özür dileriz." denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber