Öğrenciler trafikte tehlikeyle karşı karşıya kalıyor

Bitlis'te trafik önlemlerinin alınmamasından dolayı, TOKİ güzergahındaki okullarda eğitimini sürdüren öğrenciler, okulla giriş ve çıkışlarında trafikte zor anlar yaşıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ekim 2012 14:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yolda trafik ışık sistemi, kavşak, kaldırım, alt ve üst geçitlerin bulunmamasından dolayı, güzergahtaki Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) ve diğer okullardaki öğrenciler, hız yapan araçlar arasında yolun karşısına geçerek okula gidiyor.

Bitlis Sınırlı Sorumlu 13 Nolu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Felemez Kök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yolun öğrencilerin okul giriş ve çıkışlarında büyük bir tehlike arz ettiğini, önlemlerin alınmamasının da kazalara davetiye çıkartığını söyledi.

Kooperatif olarak defalarca okullara, BEÜ Rektörlüğüne, belediyeye ve Bitlis Valiliği'ne dilekçe bıraktıklarını, ancak kimsenin konuyla ilgilenmediğini ifade eden Kök, şöyle konuştu:

"BEÜ'nün açılmasından dolayı her sabah 30 aracımızı bu güzergahta çalıştırıyoruz. Yol öğrenci giriş ve çıkışlarında tehlike arz ediyor. Bu güzergah adeta ölüme davetiye çıkarıyor. Buraya ışık sistemi, kaldırım ve alt geçit yapmak çok mu zor- Burada her sabah trafik polisinin görevini yapıyoruz. Öğrenciler, araçların altında kalmasın veya araç çarpmasın diye yolun karşısına geçirmeye çalışıyoruz. Güzergahtaki okullara çok sayıda öğrenci buraya geliyor. Yoğun şekilde kullanılan yolda ışık sistemi bir an önce kurulmalı. Defalarca okullara, BEÜ Rektörlüğüne, belediyeye ve Bitlis Valiliği'ne dilekçe bıraktık. Ancak kimse önlem almadı. Burada meydana gelebilecek ölümlü kazalarda, ilgili yerleri sorumlu tutacağız."

Bu manzaranın Bitlis'in dışında Türkiye'nin hiçbir yerinde bulunmadığını ve Bitlis'teki yetkililerin bu manzarayı görmesi gerektiğini dile getiren Kök, yoldan 120 kilometre hızla geçen tırların bulunduğunu ifade etti.

Kök, "Kışın buraya ulaşımı nasıl sağlayacağız. İnsanlar nasıl gidip gelecek. Bunu anlamıyoruz. Ulaşımcıyız ve işimiz susmaya gelmiyor. Bir eksiklik varsa dile getireceğiz. Bitlis'in yeni yerleşim alanı burası. İnsanlar, araçlar ve İpekyolu iç içe geçmiş. Bu manzara sadece Bitlis'te var. Gerekli önlemler alınmadığı ve çözüm bulunmadığı takdirde otobüslerimizle Ankara'ya gideceğiz" dedi.

Başkan Yardımcısı Aydın Yakın ise, güzergahta durak bulunmamasından dolayı, karın, yağmurun ve güneşin altında çocuklarıyla bekleyenlerin sıkıntı yaşadığını kaydetti.

Toplu taşıma ihalesi yapıldığında Belediye Başkanı Fehmi Alaydın'a, bu yol güzergahında durakların olmadığını ilettiklerini anımsatan Yakın, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Başkanımıza vatandaşların yağmurun, karın ve güneşin altında çocuklarıyla araç beklediğini söyledik. Başkan da Bitlis Devlet Hastanesi mevkisinden TOKİ konutların bulunduğu alana kadar klimalı, aşağı taraflara da modern duraklar yapacağını söylemişti. Ne klimalı ne de modern durak gördük. Vatandaşlar hala yağmurun, karın ve güneşin altında araç bekliyor. Tatvan ilçemizin her tarafına modern duraklar yapılmış. Bitlis'te ise hiçbir durak yok. Ayrıca bu yoldaki sıkıntının giderilmesi için önlem alınmalı. Karayolları, güzergahın belediye sınırlarında olduğunu söylüyor. Ölümlü bir kaza olmayıncaya kadar hiç kimse önlem almayacak."

BEÜ öğrencilerinden Filiz Yoltay da, okula giriş ve çıkışlarda yolun karşısına geçerken çok zorlandıklarını kaydetti.

"Resmen ölümle mücadele ediyoruz ve böyle bir şey olamaz" diyen Yoltay,

"Öğrenciler okula giriş ve çıkışta yolun karşına rahat bir şekilde geçmesi için en azından buraya ışık sistemi kurulması gerekiyor. Koskoca bir üniversitenin önünde önlemlerin alınmaması büyük bir risk. Civarda başka okullarda var. Bu okullardaki küçük öğrenciler de risk altında. Üst geçit veya ışıklandırma yapılırsa bizim için de kolay olur. Burada can kaybı yaşanmaması için bir an önce önlemlerin alınması gerekiyor. Çünkü can kaybının telafisi yok" diye konuştu.

BEÜ öğrencilerinden Sinan Tarhan ise, yolda herhangi bir önlem alınmadığını ifade ederek, yolun tehlike arz ettiğini söyledi.

Muhabir: Şener Toktaş

Yayıncı: Berin Arslan Çetin

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber