'Kooperatifçilik Strateji Belgesi ve Eylem Planı' açıklandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ekim 2012 16:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Önümüzdeki dönemde Türkiye'yi daha da büyütmek, her kesimin, her vatandaşımızın payına düşen refahın da bununla orantılı şekilde arttığını görmek istiyoruz. Hedeflerimize ancak el birliğiyle, dayanışma içinde ulaşabiliriz'' dedi.

Erdoğan, bu çerçevede kooperatifçilik sistemine büyük önem verdiklerini ve vizyonlarını güvenilir, verimli, etkin ve sürdürülebilir ekonomik girişimler niteliğini kazanmış bir kooperatifçilik yapısına ulaşmak olarak belirlediklerini ifade ederek, bu vizyona uygun olarak 7 stratejik hedef ve bu hedeflerin gerçekleşmesini sağlayacak 36 eylem belirlediklerini kaydetti.

Erdoğan, ATO Congresium Kongre Merkezi'nde ''Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı''nı açıkladı.

Başbakan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri değerlendirdi. 2002 yılında 1 milyar dolar düzeyinde olan yurt dışından gelen yatırım miktarının 2007 yılında 22 milyar dolara çıktığını anlatan Erdoğan, geçtiğimiz yılda küresel krizin etkilerine rağmen 16 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini söyledi. Başbakan Erdoğan, ''Neden- Çünkü Türkiye'de güven var, Türkiye'de istikrar var, zira sermaye güveni arar, sermaye istikrarı arar. Ekonomide bizde bir kaide vardır. Para, sermaye aynen civa gibidir kendisine uygun bulduğu yere gider. Neresi kendisi için uygunsa oraya gider. Onun için istikrar ve güven bu iki sır kelime ekonomide şarttır, esastır'' diye konuştuk.

İşsizliği yüzde 8,4 gibi tarihi bir seviyeye gerilettiklerini belirten Erdoğan, ABD'de bile şu anda işsizliğin buralarda dolaştığını, komşuya bakıldığında, diğer ülkelere bakıldığında işsizliğin yüzde 20'nin üzerine çıktığını söyledi.

Türkiye'nin bir yandan yatırımlarla, ihracatla, turizmle büyürken, bir yandan da kamu net borç stokunun gayrisafi yurt içi hasılaya oranında büyük iyileşme sağlandığını bildiren Erdoğan, ''2002 yılında kamu borçları, milli gelirimizin yüzde 61,5'unu oluştururken, şu anda yüzde 22,4'e geriledi. Bu çerçevede aynı şekilde bizim diğer alanlarda da devletin borçlanma faizi yüzde 63 civarındaydı. Ama şu anda devletin borçlanma faizi bakıyorsunuz yüzde 6, yüzde 7, yüzde 8 bu aralıklarda dolaşıyordu. Bu faiz kimin cebinden çıkıyordu- Bu milletin cebinden çıkıyordu'' dedi.

Ziraat Bankası'nın çiftçiye verdiği kredi faizinin kendilerinin göreve geldiğinde yüzde 47 olduğunu hatırlatan Erdoğan, şimdi ise bunun yüzde 0-5 aralığında olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Aynı şeyi esnafla olan durum da aynıydı, bütün bunlar bütün bu dönemde ta buralara kadar çekildi. Niye biliyorduk ki faiz çiftçimizi, köylümüzü özellikle tarım köylüsünü ciddi manada inim inim inletiyordu. Kamu borçlarındaki azalmada borçlanmanın yapısındaki değişim de etkili oldu. 2002 yılında kamunun iç borçlanmasındaki işte bu bu faiz oranı sebebiyle millet inim inim inletildi. Bugün en son geçtiğimiz ay yapılan kamu borçlanması tahvil ihalesinde faiz oranı yüzde 7,2, yüzde 7,5. Göreve geldiğimizde devlet borçlanırken, 9 ay vadeyle borç alabiliyordu, ancak neden çünkü size borç verecek olanlar güvenmiyordu. Ama şimdi 9 yıl, 10 yıl, 15 yıl bu şekilde artık borçlanabilen bir Türkiye var. Çünkü güven var, çünkü istikrar var. Merkezi yönetim bütçesinin yüzde 43,2'si faiz ödemeleri için kullanılıyordu 2002'de. Şimdi yüzde 13,5. Bu milletçe güçlenmemiz demektedir. Yani bu denli faiz ödemelerinde de ne yaptık, hamdolsun çok daha aşağıya seviyelere bu işi indirdik. İşte bu yüzde 63 ile yüzde 7 arasındaki fark, işte bu yüzde 43 ile yüzde 13 arasındaki fark, benim milletime yatırım olarak, refah olarak, zenginlik olarak döndü.''

-''Bu rakamlar görmek isteyen için, bakmak isteyen için çok şey anlatıyor''-

Türkiye'nin mille gelirinin 3 kat, ihracatın 4 kattan fazla arttığını, bütçe, yatırımların, ücretlerin 3-5 kat arttığını anlatan Erdoğan, borç ödemesi için ayrılan paranın da 2002 yılında 139 milyar lira iken, 2011 yılında sadece 151 milyar lira olduğunu kaydetti. Erdoğan, ''Bu rakamlar görmek isteyen için, bakmak isteyen için çok şey anlatıyor aslında. Ama bazılarının gözleri var görmüyor, kulakları var işitmiyor, dilleri var doğruyu söyleyemiyor çünkü bunlar hakkı teslim edemezler. Biz gücümüzü milletimizden alıyoruz. Hizmeti milletimiz için yapıyoruz, biz bu millete efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik bizim farkımız bu. Onun için buradayız, onun için gece-gündüz çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz'' şeklinde konuştu.

Esnaf ve sanatkarların, çiftçilerin kullandırdıkları kredilere ilişkin rakamların da çok çarpıcı olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Esnaf ve sanatkarımız için 2002 yılında 402 kredi ve kefalet kooperatifi kredi kullandırabilirken, bu rakam geçtiğimiz Temmuz ayı itibarıyla 816 kooperatife çıktı. 2002 yılında kredi kullanabilen ortak sayısı 63 bin 520 iken, bu rakam geçtiğimiz Temmuz ayı itibarıyla 255 bin kişiye ulaştı. Bu yıl içinde yine Temmuz ayı itibarıyla kullanılan toplam kredi miktarı 2,5 milyar lirayı buldu. 10 yıl önce kredi faiz oranı yüzde 47, şu anda yüzde 5 ile 7,8 arasında. Esnafımızın Halk Bankası'ndan kullandığı toplam kredi tutarı 2002 yılında 154 milyon liraydı, bu rakam geçtiğimiz yıl 5,5 milyar lirayı, bu yıl ise geçtiğimiz ay sonu itibarıyla 6,5 milyar lirayı geçti. Ziraat Bankası'ndan kullandıkları kredi rakamına bakıyoruz 2002 yılında 190 milyon liraydı, şimdi 11,5 milyar lirayı buldu. Biz milletten aldığımız bu güçle, bu imkanla, bunları size döndürmenin gayreti içerisindeyiz çünkü Türkiye'nin gelişmesinden kalkınmasından her kesim gibi istiyoruz ki esnafımız, sanatkarımız, çiftçimiz de payına düşüne alsın ve alıyor''

Önümüzdeki dönemde Türkiye'yi daha da büyütmek, her kesimin, her vatandaşın payına düşen refahın da bununla orantılı şekilde arttığını görmek istediklerini vurgulayan Başbakan Erdoğan, ''Hedeflerimize ancak el birliğiyle, dayanışma içinde ulaşabiliriz'' dedi.

Bu çerçevede kooperatifçilik sistemine büyük önem verdiklerini ifade eden Erdoğan, Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı'nı bunun için fevkalade önemli gördüklerini söyledi.

Yeni kooperatifçilik stratejilerinin odağında kooperatiflere daha elverişli bir ortam sağlama hedefinin bulunduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

''Kooperatifçiliğin imajını olumlu yönde güçlendirmek, çünkü birçok olumsuzluklar biliyorsunuz, o kara bulutlar kooperatifçiliğin üzerinde hep dolaşmıştır. Bunu giderecek olan, bu bulutları dağıtacak olan buradaki özellikle yönetici aktörlerdir. Bunu başarmak durumundayız. Sektörü, güveni artırmak verimli ve etkin uygulamaları teşvik etmek hususunda kararlıyız. Sürdürülebilirlik, rekabet edebilirlik ve yenilikçilik ilkeleri çerçevesinde kooperatiflerin ekonomik kalkınmaya ve gelirin daha adil paylaşımına olan katkılarını artırmak amacındayız. Bu stratejiyle vizyonumuzu güvenilir, verimli etkin ve sürdürülebilir ekonomik girişimler niteliğini kazanmış bir kooperatifçilik yapısına ulaşmak olarak belirledik.''

-Stratejik hedefler-

Başbakan Erdoğan, bu vizyona uygun olarak 7 stratejik hedef ve bu hedeflerin gerçekleşmesini sağlayacak 36 eylem belirlediklerini bildirdi.

Kamu teşkilatlanmasını ve kooperatiflere hizmet sunum biçimini yeniden yapılandırmanın birinci stratejik hedef olduğunu belirten Erdoğan, bu kapsamda gözetim, denetim ve uygulama hizmetlerini daha etkin hale getirmek için ''Kooperatif Bilgi ve Denetim Sistemi'' oluşturulacağını bildirdi.

Eğitim, bilgilendirme, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini geliştirmeyi ikinci stratejik hedef olarak koyduklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, bu çerçevede Kooperatif Girişimciliği Eğitim Projesi'nin hayata geçeceğini, kooperatif yönetim ve denetim kurulu üyelerine eğitim ve sertifika zorunluluğu getirileceğini dile getirdi.

Kooperatiflerin örgütlenme kapasitesinin ve aralarındaki işbirliği imkanlarının artırılması için mevcut üst örgütlenme sisteminin başarılı ülke örneklerinin dikkate alarak revize edileceğini, kooperatiflerin ekonominin her sektöründe faaliyet gösterecek aktörler haline getirileceğini bildiren Erdoğan, diğer stratejik hedefleri de şöyle sıraladı:

''Dördüncü stratejik hedefimiz ise kooperatiflerin sermaye yapılarını, kredi ve finansmana erişim imkanlarını güçlendirmek. Kooperatiflerin kullanacakları kredilere teminat sağlayabilmesi için kredi garanti fonu oluşturacak, kooperatiflerin ve üst kuruluşların proje üretme kapasitelerini artıracağız. Böylece özellikle AB fonlarından kooperatiflerimizin daha etkin şekilde yararlanmalarını sağlamak istiyoruz.

Beşinci stratejik hedefimiz daha işlevsel bir iç ve dış denetim sistemi kurmak. Böylece denetim eksikliğinden kaynaklanan sorunları aşarak, kooperatifleri daha güvenilir işletmeler haline getirmiş olacağız. Altıncı stratejik hedefimiz, kooperatiflerin kurumsal ve profesyonel yönetim kapasitelerini artırmak. Bundan sonra kooperatifler kendilerine bir kurum strateji hazırlayacak ve faaliyetlerini buna göre yürüteceklerdir. Ayrıca büyük ölçekli kooperatiflerin yönetim kurullarında profesyonel yöneticilerin de görev almasına imkan sağlanacak.

Yedinci stratejik hedefimiz ise kooperatifçiliğimizin mevzuat altyapısını uluslararası esaslara ve ihtiyaçlara göre yeniden şekillendirmek. Kooperatifler Kanunu ile Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri Hakkındaki Kanun başta olmak üzere konuyla ilgili bütün kanun, tüzük, yönetmelik, tebliğ ve genelgeler ihtiyaçlar doğrultusunda yenilenecek.

Bu çalışma ülkemizde kooperatifçilik sektörünün tamamını kapsayan ilk strateji olma özelliğini taşıyor. Kooperatifçilikle ilgili bundan sonra atılacak adımlarda bu strateji temel alınacak. Sektörel strateji belgeleri de buradaki hedefler doğrultusunda hazırlanacak. Bu tedbirlerin üreticiler, tüketiciler, dezavantajlı gruplar, esnaf ve sanatkarlar, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler başta olmak üzere bütün kesimlerin refah seviyesinin artışına olumlu katkı yapacağına inanıyorum.''

Stratejinin hazırlanmasında olduğu gibi uygulama sürecinde de sektörle ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde olacaklarını dile getiren Erdoğan, ''Sizlerin desteği ve katkısı uygulama sürecinde daha da önem taşıyor. Bilhassa kooperatiflerimize çok önemli görevler düşüyor'' dedi.

Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı'nın hazırlanmasında emeği geçenleri kutlayan Başbakan Erdoğan, eylem planının faydalı sonuçlara vesile olmasını diledi.

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından Türkiye Milli Kooperatifler Birliği adına Genel Başkanı Muammer Niksarlı tarafından Erdoğan'a plaket verildi. Ayrıca Anadolu'nun değişik yerlerinden gelen bazı Kooperatifler Birliği üyeleri Başbakan Erdoğan için getirdikleri hediyeleri korumalar aracılığıyla Başbakan'a ulaştırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber