Başesgioğlu: Kayıt dışı istihdam ekonominin önemli sorunu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Eylül 2005 14:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, kayıt dışı istihdamın hem ekonominin, hem de çalışma hayatının önemli sorunlarından biri olmaya devam ettiğini söyledi.

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabulünde konuşan Başesgioğlu, bölgesel asgari ücret konusunun bir ticaret odası başkanınca Türkiye'de işsizliği azaltacağı görüşüyle ortaya atıldığını anımsattı.

Asgari ücretin, ilgili komisyonca belirlendiğine işaret eden Başesgioğlu, dolayısıyla bölgesel asgari ücretin uygulanabilmesi için taraflar arasında uzlaşma gerektiğini belirtti. Tarafların anlaşması durumunda kendilerinin de ellerinden geleni yapacağını ifade eden Başesgioğlu, ancak bu konuyla ilgili olarak işverenler arasında bile henüz anlaşmaya varılamadığına dikkati çekti.

Bakan Başesgioğlu, kayıt dışı istihdamın hem ekonominin hem de çalışma hayatının önemli sorunlarından biri olmaya devam ettiğine dikkati çekerek, kayıt dışı nedeniyle devletin prim ve vergi kaybı olduğunu, aynı zamanda da işletmeler arasında haksız rekabete yol açtığını anlattı.

Kıdem tazminatları konusunda hem işçilerin hem de işletmelerin mağdur olduğunu ifade eden Başesgioğlu, Kıdem Tazminatı Fonu Yasa Tasarısı Taslağı ile her çalışanın kıdem tazminatı hakkının verilmesini sağlayacak "sağlam" bir düzenleme yapmaya çalıştıklarını belirtti.

Kazanılmış haklardan herhangi bir geriye gidiş olmayacağını vurgulayan Başesgioğlu, taslakta öngörülen yüzde 3'lük kesintiyle fonun dönmesinin mümkün olamayacağını ifade etti. Başesgioğlu, prim miktarının belirlenip, sosyal taraflarla görüşülmesinin ardından, taslağı Bakanlar Kurulu'na sunmak istediklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber