Kurban Bayramı'nda yaralanırsanız hemen doktora gidin

Doruk Sağlık Grubu Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Şerif Özkan, Kurban Bayram'ında yaralanma ve kesiklerde üzücü sonuçlarla karşı karşıya kalmamak için sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Ekim 2012 16:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Op. Dr. Şerif Özkan, kazalar sonucu en önemli sorunların başında damar kesisi, sinir kesisi, tendon kesisi veya uzvun tamamen kaybının geldiğini ifade etti. Dr. Özkan, ?Yaralanma esnasında, yaralanmanın büyüklüğüne bakılmaksızın temiz bir bez parçası veya elde mevcutsa ilk yardım çantasındaki steril bezlerden kullanarak yaranın kapatılması, kanama varsa kesinlikle uzvu iplerle bağlamadan sadece sarılan beze kompresyon yaparak (bastırılarak) kanamanın durdurulması, yüzük, kol saati gibi vücutta bulunan takıların çıkarılması, yaralanma kirli bıçak ya da herhangi bir nesne ile oluşmuş ise enfeksiyon riskini azaltmak için yaralanan yüzeyin mutlaka temiz su ile silinip daha sonra temiz bir bezle sarılması, yara içinde olabilecek hayvan tüyü, kum parçası gibi yabancı cisimlerin yarayı zedelemeden dikkatlice temizlenmesi, fakat bu işlemler yapılırken çok dikkatli olunarak yarayı zedelemeden acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.? diye ifade etti.

Kesiklerin uzuv kopmalarıyla sonuçlanması durumunda, parmak ya da kopan uzvun temiz bir naylon poşetin içine konularak, uzva direkt temas etmeyecek şekilde harici olarak poşetin dışına kalıp buz yerleştirilip hastayla birlikte hastaneye yetiştirilmesinin doğru olacağını vurgulayan Dr. Özkan, zamanla yarışıldığının unutulmaması gerektiğine dikkat çekerek, ?Bu nedenle hızlı hareket edilmeli ve panik yapılmamalıdır.? diye konuştu.

Kurban Bayramı'nda sıklıkla karşılaşılan yaralanma ve kesiklere karşı uyaran Uzman Dr. Özkan, acil müdahale kadar hijyenin de önem taşıdığını belirtti. Dr. Özkan, şöyle dedi: ?Basit çizik ya da kesikler genelde önemsenmiyor ama temizliğe dikkat edilmediğinde bu tür küçük kesiklerin enfeksiyon kapacağı ve intihap oluşturulacağı ve hatta tetanoz gibi ölümcül sonuçlara varabileceği ihtimalini düşünerek, yaralanmaları önemseyip sağlık kuruluşlarına başvurmak daha doğru bir davranıştır.?

Dr. Özkan, yaralanmalar sonrası sağlık kuruluşlarına başvurulmaması ya da yanlış ve yetersiz müdahale veya tedaviler nedeniyle damar, sinir veya atlanmış tendon kesisi sonucu, elde kalıcı uyuşukluk, parmakları kullanamama ve dolaşım yokluğu nedeniyle uzvu kaybetme riski oluşabildiğini söyledi. Dr. Özkan, bu nedenle bu tür durumlarda yaralanan kişi ve yakınlarının bilinçli ve soğukkanlı davranması gerektiğini söyledi.

Dr. Özkan, evde hazırlanan ve tıbbi onayı olmayan karışımların ilaç olarak kullanılmasının, büyük sağlık problemlerine zemin hazırlayabileceğini de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber