Sayıştay, İmarbank'taki çifte hesapları zamanında tespit edememekle suçlanan BDDK'nın da hesaplarının kayıtdışı olduğunu tespit etti.
Sayıştay Başkanlığı, İmarbank'taki kayıtdışı hesapları zamanında tespit edememekle suçlanan BDDK'nın da hesaplarını kayıtdışı olduğunu tespit etti. Sayıştay, TMSF bünyesindeki bankalara aktarılan kamu kaynağının nerede ve ne şekilde kullanıldığının tam olarak saptanamadığını bildirdi. Sayıştay Başkanlığı'nın, "2002 Hazine İşlemleri Raporu"nda BDDK ve TMSF ile ilgili ilginç tespitlere yer verildi. Raporda, Hazine Müsteşarlığı hesapları ile TMSF bilançoları arasında tutarsızlık olduğu vurgulandı.
Kayıtlar dekontlara dayanmıyor
Hazine Müsteşarlığı tarafından ikrazen TMSF'ye ihraç edilen tahvillerin, TMSF'nin Merkez Bankası'ndaki DİBS ile ilgili hesabına fiili giriş yapılmadığı belirtildi. Raporda, TMSF muhasebe hesaplarına ikrazen ihraçlar nedeniyle yapılan kayıtların banka dekontlarına dayanmadığı, TMSF bilanosunda bankalar aktarılan kaynakların tutarlarının olduğundan daha düşük gösterildiği kaydedildi. Raporda, "İlgili bankalara yaklaşık 32 katrilyon lira değerinde kaynak aktarımı yapılmışken bu tutar bankalara verilen ihtiyatların takip edildiği hesaplarda 17,4 katrilyon lira olarak görünmektedir" denildi.
"Kapsamlı denetim yapılmalı"
Sayıştay, aylık bilançoları incelendiğinde, TMSF tarafından bazı bankalara aktarılan kaynakların, sözkonusu bankaların bilançolarında tam olarak gösterildiğini bildirdi. Sayıştay, hesapların tutmaması nedeniyle, TMSF ve batık bankalara aktarılan kaynaklarla ilgili geniş kapsamlı denetim yapılmasını istedi.
İşte Sayıştay'ın TMSF ile ilgili tespitleri
Hazine Müsteşarlığı'nca ikrazen TMSF'ye ihraç edilmiş olan tahvillerin, TMSF'nin Merkez Bankası'ndaki DİBS ile ilgili hesabına fiili girişi olmamıştır.
TMSF muhasebe hesaplarına ikrazen ihraçlar nedeniyle yapılan kayıtlar banka dekontlarına dayanmamaktadır.
Banka devirleri, tasfiyeleri, birleşmeleri veya satışları gibi nedenlerle, incelemeye konu senetlerin TMSF bünyesindeki bankalar giriş belgelerinin temininde güçlük çekilmektedir.
TMSF bilançosunda, bankalara aktarılan kaynak tutarları olduğundan daha düşük görünmektedir. İlgili bankalara yaklaşık 32 katrilyon lira değerinde kaynak aktarımı yapılmışken bu tutar bankalara verilen ihtiyatların takip edildiği hesaplarda 17,4 katrilyon lira olarak görünmektedir.
Hazinenin TMSF'ye veya ilgili bankaya kaynak giriş niteliğindeki tahvil faiz ödemeleri görev zararı hesapları yerine gider hesaplarına kaydedilmekte bu durum TMSF bilançosunda sürekli öz kaynak erimesine neden olmaktadır.
Hazinen TMSF'ye ihraç ettiği senetlerden vadesi gelmemiş olan 16,4 katrilyon lira karşılığı Devlet İç Borçlanma Senetleri TMSF ve bünyesi bankaların tasarrufundan çıkmıştır.
Aylık bilançolar incelendiğinde TMSF tarafından bankalara ihtiyaç olarak aktarılan tahvil tutarlarının bazı bankaların aktarımının yapıldığı ay bilançolarına tam olarak yansımadığı görülmektedir.
TMSF ve bünyesi bankalara aktarılan kamu kaynağının nerelerde ve ne şekide kullanıldığı ile bu konuyla ilgili tüm kayıt ve işlemlerin ilgili bankaları da içine alacak kşekilde bir bütün olarak denetlenmesinde fayda görülmektedir.
yenisafak