Yalçındağ: Et poşette değil, muhakkak bez torbada taşınmalı

Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, kurban kesimi yapan işletmelerin daha hijyenik kesim ve et taşımacılığı yapabilmeleri için naylon poşet uygulamasından vazgeçmelerini söyledi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2012 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yalçındağ, "Et kesim yerleri için çok güzel yerler yaptık. Ama bu naylon poşet uygulamasından artık lütfen vazgeçelim. Et taşıma torbası dediğimiz, gazlı beze benzer, elastiki dokusu bulunan bir bez. Kesim merkezleri bu bezleri kurbandan önce hemen edinmeli." dedi.

Kasaplar Federasyon Başkanı Yalçındağ, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada et taşıma torbasının iş gömleği, bıçak, satır satan yerlerde bulunabileceğini kaydetti. Etlerin taşınması aşamasında poşet yerine torbaların kullanılması halinde etin bozulmasının önüne geçilebileceğini vurguladı. Kesim merkezlerinin bu torbayla hizmet vererek, kalitelerini artıracağını dile getiren Fazlı Yalçındağ, "Kesim merkez yerleri bedavaya hizmet vermiyor. Kesim için ciddi paralar alıyorlar. Bizim önerdiğimiz bez torbaların maliyeti 50 kuruş bile değil. Halkın sağlığına dikkat edilsin." uyarısında bulundu.

Kurban kesilip, yüzüldükten sonra muhakkak dinlenmeye alınarak etin soğumasının beklenmesi gerektiğini vurgulayan Yalçındağ, aksi halde eti sıcak haliyle üst üste koyup buzdolabına koyulduğunda bozulmaların başlayacağını söyledi. Her kesimdeki etin en az yüzde 10'nun bu şekilde bozulması halinde Türkiye'de toplamda 15 bin ton etin israf edileceğini vurgulayan Başkan Fazlı Yalçındağ, bunun ekonomi açısından büyük bir kayıp olduğunu ifade etti.

HACCA GİDEN KASAPLAR UÇAKLA GÖNDERİLSİN

Suriye'de bazı iç karışıklıktan ve karayollarının güvenliği olmaması açısından bu yıl hacca giden kasapların gidişinde bazı soruların olduğunu bildiren Yalçındağ, kasapların havayoluyla gitmesini tercih ettiklerini bildirdi. Başkan, "Önümüzdeki sezon için Türkiye Kasaplar Federasyonu olarak, hem İslam Bankası'na hem de İşkur'a kasapların havayoluyla götürülmesini yazıyla bildireceğiz." diye konuştu.

Federasyon Başkanı Yalçındağ, şu uyarılarda bulundu:

- Küçükbaş kurban keserken hayvan tamamen yatırılarak kesilmeli.

- Büyükbaş hayvan kesiminde baş ve ön ayakların biri yere değmeli. Kesim aşamasında kesinlikle hayvanla toprak arasında temas olmalı. Mümkün olduğunca büyük baş hayvanlar, kesim merkezlerinde kesilmeli.

- Kesimden önce derince bir kuyu kazılmalı, hayvanın kanı ve kullanılmayan iç organları gömülmeli.

- Kurban'ın derisi yüzüldükten sonra, derinin içini iri tuzla bolca tuzlanmalı ve katlayarak rulo haline getirilmeli.

- Deri yüzüldükten sonra kurban eti dinlendirilerek soğuması beklenmeli.

-Etin üzerinde bulunan enfekte kirlilik bıçakla alınmalı, yıkanma işlemi kirliliği etin tümüne yayılmasına neden olduğu için asla yıkanmamalı.

- Etin taşınmasında poşet değil muhakkak bez torba kullanılmalı.

- Etin kıyma yapılması için güvenilir, hijyenik kasaplar tercih edilmeli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber