Van depremi tecrübe oldu, devlet 100 bin çadır stokluyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2012 17:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, hükümet olarak deprem ve afetle ilgili yeni bir konsepti uygulamaya koyacaklarını söyledi. Atalay, " Afet riski büyüklüğünü dikkate alarak Türkiye'yi 15 bölgeye ayırdık. Her bölgedeki depoda yeterince çadır, battaniye, aydınlatma ve ısıtma cihazları yer alacak. Yine her bölgede yeteri kadar konteynerimizde bulunacak. Şuana kadar 65 bin çadır ürettirdik. Yıl sonuna kadar bu rakam 100 bini bulacak." dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Hatay Afet ve Acil Yardım Yönetim Merkez binasının temel atma törenine Adalet Bakanı Sadullah Ergin'le birlikte katıldı.

DEPREM SİGORTASI İLE İLGİLİ YASA DEĞİŞTİ

Törende bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye'nin acil müdahale noktasında çok önemli mesafeler kat ettiğini söyledi. Atalay, hükümet olarak deprem ve afetle mücadele de yeni bir komsept getirdiklerini ifade ederek şöyle konuştu: "Çok yakında bunu geniş çapta ulusal basınımızla da paylaşacağız. Ama ülke genelinde hem afetlere hazırlık olarak, hem de afet sonrası müdahale olarak, yeni bir planlama, yeni bir anlayış ve yeni bir çalışma sistemi getiriyoruz. Bu tabi eğitimden başlıyor. Yani okullarımızdaki eğitimden insanlarımızın bilinçlendirilmesinden, bütün binaların deprem, afet sigortasına kavuşturulması ve şu anda yıkımına başladığımız şehirlerimizdeki kentsel dönüşüm projelerine kadar hepsi bir bütün oluşturuyor. Biliyorsunuz deprem sigortası ile ilgili yasa yenilendi. Aslında deprem sigortası mecburi hale gelmişti. Ama vatandaşlarımızın büyük bir kısmı uygulamıyordu veya iyi denetlenemiyordu. Şimdi yeni yasa değişikliği ile bunu daha vecibeli hale getirdik. Artık deprem sigortası yapmadan binalar su alamayacak, elektrik abonesi yapamayacak. Yani her binamız deprem sigortasına kavuşacak. Bu uygulama ile binalar yapılırken depreme dayanıklı olarak yapılması teşvik edilmiş olacak. Her insan daire alırken ve ev alırken o projelere de bakacak binalarının depreme dayanıklı mı, yapılışında hassasiyet gözetilmiş mi onu da görecek. Sigorta yapılırken de bu projelere bakılacak. Sigortacılar binaların projelerine bakarak sigorta yapıp yapmayacaklarını tespit edecekler. Dolayısı ile bunun hepsi bir birini denetleyerek daha güvenceli bir hayata vesile olacak.? dedi.

VAN DEPREMİNDE ÇADIR PROBLEMİNİ AŞMAKTA ZORLANDIK

Türkiye'deki bütün konutların gözden geçirilmesi, depreme dayanıklı olmayanların yıkılması ve yıkılanların yerine de vatandaşlara yeni konut yapılarak verilmesinin kolay göğüslenecek bir iş olmadığını anlatan Başbakan Yardımcısı Atalay şunları anlattı: " Ama biz hükümet olarak bunu da göğüsledik, yasasını çıkardık. Bunun çok ciddi maliyeti var. Onu da göze aldık ve çalışmalarını başlattık. Çünkü şuna inandık. - bir insanımızın afette hayatını kaybetmesindense biz bütün bu çalışmalara daha çok kaynak ayıralım, insanlarımız hayatını kaybetmesin istedik- Bir çok ülke biliyoruz. Afet riskleri oluyor, afet oluyor ama o kadar insan kaybı olmuyor. Biz Türkiye olarak bunu yakalamak için elimizden geleni yapıyoruz. Ayrıca afet sonrası hazırlıklı olma konusunda da yeni, çok ileri çalışmalar yapıyoruz. Biz doğrusu Van depremini hatırlıyoruz. Van depreminin ilk günlerinde mali değeri çok ucuz ve düşük olan bazı ihtiyaçları karşılakta zorlandık. Organizasyonda bir problem yoktu ama malzeme yetmiyordu. Özellikle de çadır da. Şimdi bütün bunları yeniden planlıyoruz.?

Törende konuşan Adalet Bakanı Sadullah Ergin de afet öncesinde hazırlıkların yapılmasının önemine değindi.

Yapılan konuşmaların ardından Hatay AFAD Merkez binasının temel atma töreni gerçekleştirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber