İstanbul'un trafik çilesi 5 ay sonra bitecek

Haber Giriş : 01 Ekim 2005 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbullular'a saç-baş yoldurtan trafik çilesi bitmek bilmiyor. Evden işe gitmek bir başka, okuldan evde dönmek başka bir dert... Saatler, trafikte dur-kalklarla geçerken milyonlarca İstanbullu'nun merak ettiği soru şu: "Bu çile ne zaman bitecek?" Bu soruyu ve daha fazlasını İstanbul trafiğine yön veren kişiye, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Rafet Bozdoğan'a yönelttik. İşte Bozdoğan'ın yanıtları:

Sabır istiyoruz
* İstanbul'daki trafik işkencesi dayanılmaz bir hal aldı. Bu çile neden arttı?
İstanbul trafiği gün be gün artıyor. Günde 600, yılda 150 bin yeni araç trafiğe giriyor. Bunu kaldıracak altyapı yok. İşte bunun için çalışıyoruz. Eğer bugün bu çalışmalarını yapmazsak asıl trafiği siz 2-3 yıl sonra görün. Trafik o zaman durur.

* Neden 350 noktada aynı anda yol bakım çalışması başlatıldı?
Yol çalışmaları aynı anda başlamadı. Deniyor ki bütün yaz durdular, kışın çalışmaya başlandı. Olur mu öyle şey. Yazın tam 1500 noktada yol bakım çalışması vardı. Şu an 350. Bunun 250'si en geç Kasım'da bitecek. Kalan 100 çalışmanın 30'u kent merkezinde. Bunlardan da en fazla 10'u trafiği engelleyecek noktalarda. Ama bu çalışmaları yapmaya mecburuz. Vatan CaddesiEsenler Otogarı yolu üzerindeki alt ve üst geçit ile Maslak'taki yol bakım çalışmasını 30 Kasım'a kadar bitirmeye çalışıyoruz. Diğerleri de 5 ay içinde bitecek.

* Yani çalışmalar Ramazan'da da devam edecek...
Evet. Ama çalışmalar gecelere kaydırılıyor. Çalışma ekiplerine söylüyoruz; sabah 11.00-15.00 arasında ve geceleri 22.00'den sonra çalışmalarınızı yapın diye. Ramazan'da bu duruma azami dikkat edilecek. Vatandaşlarımızdan sabır ve anlayış istiyoruz. Çalışmalara hızlı bir şekilde sonuçlandırabilmek cezai yöntemlere de başvuruyoruz.

"Pik saati"ni öğrenin
* Peki yazın 1500 noktada bu çalışmalar yapıldı da neden en çok kışın hissedildi?
Çünkü yaz aylarında İstanbul'un yüzde 25'i boşalıyor. Kışın yağan yağmur ya da kar, trafiği en az yüzde 10 oranında etkiliyor. İstanbul bir dünya metropolü. Nüfusu 120 ülkeden daha fazla. New York'ta Tokyo'da da "pik saat"lerde trafik sıkıntısı yaşanıyor. Kaldı ki bu şehirler İstanbul'un 20-30 katı raylı sisteme sahip. Buna rağmen o kentlerde de trafik tıkanıyor. İstanbul'da yaşayanlar "pik saat"in ne olduğunu bilmek zorunda. Önlemlerini ona göre almalı. Sabah ve akşam saatlerinde 2.5-3 saat yoğun trafik yaşandığını kabul etmeli.

* Siz nerede oturuyorsunuz?
Ümraniye'de.

* İşyerinize, yani Merter'e ne kadar sürede geliyorsunuz?
Trafiğe yakalanmamak için saat 06.45'te yola çıkıyorum. 30 dakikada işimde oluyorum. Saat 23.00'e kadar da çalışıyorum. Gün içinde birçok kez trafiğe çıkıyorum. Aynı sıkıntıları yaşıyoruz. Ama İstanbul'un geleceği için bu sıkıntılara şimdi katlanmak zorundayız.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş
Yol inşaatları gece de sürecek
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kent sakinlerini çıldırtan yol çalışmalarıyla ilgili olarak "Projelerin zamanında bitirilmesi için geceleri de çalışmaya başladık" dedi. Bu çalışmaları yapmaya mecbur olduklarını söyleyen Topbaş şöyle konuştu: "Havaalanı-Çobançeşme kavşağındaki çalışmalar üç ay gibi kısa bir süre içinde bitti. Biz bir tarih verdik, müteahhit de zamanında bitirdi. Bu tip, kente, trafiğe saygılı müteahhitlerle yolumuza devam edeceğiz. İlçe merkezlerine metronun ulaştığı bir kent oluşturmaya çalışıyoruz. Kentte uzak bölgelerden merkeze ulaşımı rahatlatmak için 'metro bus' olarak adlandırılacak, 100-150 kişilik otobüs hattı açacağız. Bu projeyle ilgili çalışmalar ilk etapta Beylikdüzü bölgesinde başladı. İstanbul'un her yerine ulaşımı sağlayacak metro ağı için de firmaları bekliyoruz. 'Gelsin, metro ağını yapsın ve işletsin' istiyoruz."

İstanbul Valisi Muammer Güler
Bu terazi bu sıkleti çekmiyor
İstanbul Valisi Muammer Güler, "İstanbul'da günde 5 milyon kişi yollarda. 2 milyon 200 bin taşıt var. Bu terazi bu sıkleti çekmiyor" dedi. Vali Güler, bütün yaz boyunca çalışmalar yapıldığını hatırlatarak "İstanbul'da şu anda 16 noktada kavşak ve yol çalışması var. Onlar bitince bir 16 proje daha başlayacak. Sonra bir daha başlayacak. Ama 3 ay sonra rahatlamayı hissetmeye başlarız" dedi. Güler'e göre, eleştirilerin bir kısmı haklı değil. Örneğin gece çalışmasının önünde engeller var. "Birincisi müteahhitler gece çalışması için ihtisas sahibi değil. İkincisi, gürültü kirliliği yapılıyor, rahatsız oluyoruz diye inanılmaz şikayet var. Tedbirlerin uygulanabilir ve adil olması lazım" şeklinde konuşan Vali Güler'e göre, sorun taşıma konseptinde. Güler; "Raylı sistemden, deniz taşımacılığından uzak duramayız. Taşımacılığın yüzde 89'u karayolu, bunun büyük kısmı da özel oto ve taksi. 250 kilometre raylı sisteme kavuşmadan trafik sorunun bitiremeyiz" dedi.

İstanbul trafiği için soru önergesi
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, kentte yaşanan trafik sorununa ilişkin, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. Yaşanan trafik keşmekeşinin sorumlusunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi olduğunu savunan Sevigen, şu soruları yöneltti: "Sayın Bakan kaç yıldır İstanbul'a gitmiyorsunuz? İstanbul'un 50 noktasında yol yapımı, 500 noktasındaki bakım ve onarını çalışmalarının trafiği durma noktasına getirdiğini biliyor musunuz? Üsküdar'daki Marmara Ray Projesi, Bağcılar-Güneşli TEM bağlantısı, Eyüp-GOP-Bayrampaşa otoyol bağlantısı, Altunizade Kavşağı yol yapım çalışmaları kaç yılda tamamlanacak? Maltepe-Merter-Cevizlibağ-Güneşli yolları İstanbul'daki insanlar için bir çıldırma noktasıdır. Bu yolların durumundan haberiniz var mı? Trafiğin böylesine felç olması tüketiciye ve devlete günlük kaç bin dolarlık benzine mal olmaktadır? Hazinenin bu konudaki zararı hesaplanmış mıdır?"

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber