Bağbozumunda toplanan üzümden pestil ve cevizli sucuk yapılıyor

Batman'ın Hasankeyf ilçesine bağlı Uzundere köyünde bağbozumunda son aşamaya gelinirken, toplanan üzümler pestil ve cevizli sucuk yapılmaya başlandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Ekim 2012 18:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mezrone yöresi diye tabir edilen şire üzümlerinden tamamıyla klasik yöntemlerle toplanan üzümler, eşeklerle veya zembil denilen sepetlerle evlere taşınıyor. Burada ?Esar' denilen havuzlarda ezilen üzümlerden elde edilen şıra, büyük kazanlarda kaynatıldıktan sonra bezler üzerine serilip güneşte kurutularak pestil haline getiriliyor. İpe dizilen ceviz veya bademler, ayrıca kazanlarda hazırlanan şıraya batırılarak cevizli sucuk yapılıyor.

Aileler, verdikleri emeğin lezzete dönüşüne tanıklık ederek bin yıllardır dedelerinden, babalarından öğrendikleri bir geleneği de devam ettiriyor. Pestilin cevizli, fıstıklı, sade veya isteğe bağlı karışık yapılabileceğini belirten köylüler, ?Üzümler ilk olarak ?esar' denilen havuzda ezilir. Elde edilen şıra, daha sonra süzülür ve kaynatılır. Kaynayan şıraya daha sonra un ilave edilerek pestil için gerekli işlem başlar. Sonra da bunlar beyaz bir bez üstüne serilerek güneşte kurumaya bırakılır. Cevizli sucuk yapılacaksa yine önceden ipe dizilmiş cevizler şıraya batırılır, sonra ipe asılarak güneşte kurutulur.? dedi.

Pekmezin de aynı bu şekilde elde edildiğini belirten üreticiler, ancak pekmezde un katılmadan şıranın kaynamaya verildiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber