Düden Şelalesi eski güzelliğini arıyor

Doğal güzelliği ile birçok Türk filmine ev sahipliği yapan Düden Şelalesi, eski günlerini arıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2012 16:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kartal Tibet'in ?Tarkan' ve Ferdi Tayfur'un ?Çeşme' filmlerinin çekildiği ünlü şelale, şimdilerde bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle eski ihtişamından uzakta.

Antalya'nın Kepez ilçesine bağlı Varsak semtinde bulunan Düden Şelalesi, son yıllarda sadece meraklı turistleri ağırlıyor. Antalyalıların bile gitmediği şelale adeta unutulmaya yüz tuttu. Bakımsızlığı dikkat çeken şelaleye ulaşım yetersizliği de tepki çekiyor. Doğal güzelliği çay bahçelerinin arkasında kalan Düden Şelalesi'ne ulaşılacak yürüyüş alanlarının darlığı ise ziyaretçilere zorluk çıkarıyor. Doğal park ve içinde bulunan şelaleyi tanıtıcı bilgilerin yer aldığı tabelalar ile görevli rehberlerin olmayışı da eksikler arasında gösteriliyor.

Şehir merkezinin yaklaşık 10 kilometre kuzey doğusundaki yukarı Düden Şelalesi, Antalya'nın simgeleri arasından yer alıyor. Ana kaynağı Kırkgöz mevkiinde bulunan şelale, 20 metre yükseklikten dökülüyor. Aşağı Düden Şelalesi ise Lara Plajı yolunda, kent merkezinin güneydoğusunda yer alan 40 metre yükseklikteki falezlerden denize dökülüyor.

Şelale suyunun kirliliği ve bakımsızlığı ziyaretçileri hayal kırıklığına uğratıyor. Şelalenin bazı yerlerinde biriken çöpler, hem çevre sağlığını tehdit ediyor hem de doğal güzelliğin görselliğini bozuyor.

Düden Şelalesi'nin işletmesini yapan Antalya Büyükşehir Belediyespor Basket Kulübü'nden yapılan açıklamada; sadece girişteki ücret noktasından sorumlu olduklarını, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ise tanıtımlarla ilgilendiklerini bildirdi. Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Özen, şelale içindeki işletmelerden sadece birinin kendilerine bağlı olduğunu, kiraya verilen kafeterya ve diğerlerinden sorumlu olmadıklarını kaydetti. Özen, ?Şelalenin bakımı ve temizliği noktasında hassas davranıyoruz. Orada bulunan temizlik ekiplerimiz devamlı çalışıyor. Ancak suyun kirli olmasında, şelalenin dışından gelen kanallarına çöp atılması da etkili oluyor. Bunun için Kepez Belediyesi'nin, sorumluluk alanında bulunan kanalların geçtiği yolları düzenlemesi gerekiyor. Biz yine de gerekli tedbirleri aldık ve almaya devam edeceğiz.? dedi.

"TANITIM YETERSİZLİĞİ VAR"

Doğal güzelliği ile Antalya'nın simgesi olan şelaleye, birçok ülkeden ziyaretçi akını olmasına rağmen tanıtım yetersiz kalıyor. Türkiye'de dahi Düden Şelalesi'ni tanımayan insanların bulunduğu göz önüne alınırsa, yurt dışındaki tanıtım yetersizliği şelaleye gelebilecek turist potansiyelini göz ardı ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber