Elinin hamuru ile erkeklere taş çıkartıyor

Aydın Merkez Koçarlı İlçesi'ne bağlı Cincin Köyü'nde Ayşe Şimşek isimli bir kadın, yaklaşık 30 yıldır ekmeğini ekmek yaparak kazanıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2012 22:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elinin hamuru ile erkek işine karışan ve toplumda daha çok erkek mesleği olarak bilinen fırıncılığa da el atan ender bayanlardan biri olan Ayşe Şimşek 30 yıldır fırıncılık yaparak hayatını kazandığını söyledi.

Ekmek yapmanın kadın işi olarak görülse de genelde fırıncıların erkeklerden oluştuğu günümüzde Aydın'da bir bayan fırıncılığa da el attı. 22 yıl önce Denizli'den Aydın'a geldiğini ve Aydın'da da fırıncılıkla uğraşmaya başladığını belirten Şimşek, her işte olduğu gibi fırıncılık mesleğinin de yozlaşmaya başladığını söyledi.

Bir bayan olarak müşterilerine doğal ve sağlıklı ürün sunmak için mücadele ettiğini belirten Ayşe Şimşek, "Maalesef gelişen teknoloji ile birlikte gıdaların genetiği değiştirilmeye başlandı. Bununla birlikte artan katkı maddeleri nedeniyle insanlar sağlığından olmaya başladı. Bir çok yerde katkı maddeleri nedeniyle ekmekler bile sünger gibi olmaya başladı. Her zaman doğallığın daha sağlıklı olduğunu düşündüğüm için ürettiğimiz ekmeklerde katkı maddelerinden kaçmaya çalışıyoruz. Eski usul yoğurduğumuz hamurdan yaptığım ekmek müşteriler tarafından beğenilerek tüketiliyor" dedi.

HANIMLAR EVDE EKMEK YAPMAZ OLDU

Eskiden gelinlik Çağa gelen her genç kızın AŞ ve ekmek yapmasını bilmesinin şart olduğunu ancak günümüzde kadınların iş hayatına atılması ile birlikte bu şartların da ortadan kalktığını belirten Ayşe Şimşek, "Artık evlerinde ekmek yapan insanlarımız pek kalmadı. Yapanların büyük çoğunluğu ya köylerde oturan yaşlı kadınlar ya da bu işi nostaljik olarak sürdürenler. Yeni nesil kadınlar bu işi bilmediği için ve şehirdekiler de ortam müsait olmadığı için evde ekmek yapmıyor. Türkiye'de tüketilen ekmeğin yaklaşık yüzde 95'ini fırıncılar üretiyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber