Güneydoğu ihracatta yine yükseldi

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından ocak-ekim dönemi içerisinde, yüzde 15,1'lik artışla 6 milyar 651 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2012 10:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ocak-ekim dönemi ihracat rakamları ile ilgili değerlendirmede bulunan GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, aynı dönemde, diğer ihracatçı birlikleri adına toplam 655 milyon 922 bin dolarlık ihracatın kayda alındığını belirtti. Birliğin ihracat kayıt işlem hacminin yüzde 13,4'lük artışla 7 milyar 307 milyon dolara yükseldiğini ifade eden Çıkmaz, bölge ihracatında da Ortadoğu ülkelerinin yüzde 61,1'lik pay ile ilk sıradaki yerini koruduğunu dile getirdi. Çıkmaz, AB ülkelerinin yüzde 14,6 pay ile ikinci ve Afrika ülkelerinin ise yüzde 9 pay ile üçüncü sırada bulunduğuna vurgu yaptı.

188 ÜLKEYE İHRACAT YAPILDI

Toplam 188 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini aktaran Çıkmaz, bu ülkelerden Irak, Suudi Arabistan, ABD, İtalya, Almanya, Libya, Mısır, Rusya, İngiltere ve İran'ın bölge ihracatında ilk sıralarda yer aldığını söyledi. Çıkmaz, ?Halı, bitkisel yağlar, iplikler, demir-çelik mamulleri, kumaşlar, pastacılık ürünleri, plastik ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, konfeksiyon, ağaç ve orman ürünleri bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler oldu.? dedi.

Bölgenin lokomotif ili olan Gaziantep'in ihracat rakamlarına değinen Çıkmaz, ?Gaziantep ocak-ekim dönemindeki 4 milyar 781 milyon 762 bin dolar ihracat ile Türkiye'nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini koruyor. Ekim ayı ihracat değerlerine göre ise Türkiye'nin en çok ihracat yapan beşinci ili konumundadır. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve ham maddeleri, kimyevi maddeler ve mamulleri ile demir, demir dışı metaller ilin ihracatında önde gelen sektörlerdir.? değerlendirmesini yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber