ÖSYM, hakimlik sınavı için itiraz etti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Kasım 2012 15:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEMURLAR.NET'İN NOTU:

Ankara 2. İdare Mahkemesi 31 Ekimde hakim adaylığı sınavının iptal işleminin yürürlüğünü durdurmuştu.

Kararın ÖSYM'ye tebliğ tarihinden itibaren, ÖSYM'nin 7 gün içinde, Bölge İdare Mahkemesi'ne itirazda bulunması gerekiyordu. AA'nın haberine göre ÖSYM bugün itibariyle itirazda bulunmuştur. Dosya bu aşamada sadece yürürlüğü durdurma açısından görüşülmektedir. Dosyanın bir de esastan görüşülme süreci bulunmaktadır. Bölge İdare Mahkemesinin de Ankara 2. İdare Mahkemesi gibi düşünmesi halinde, Ankara 2. İdare Mahkemesi dosyayı bir de esastan görüşecektir. Esastan görüşme sırasında, iptal kararında ısrar edilmesi halinde, bu halde itiraz Danıştay'a gelecektir.

Ancak, dosya Danıştay aşamasına gelinceye kadar süreç geçmiş olacak ve idarenin 30 içinde mahkeme kararının uygulanması için bir işlem tesis etme zorunluluğu bulunmaktadır.


AA'NIN HABERİ:

ÖSYM, 2012 Avukatlar için Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavı'nın iptal edilerek, tekrarlanması işleminin yürütmesinin durdurulmasına itirazda bulundu.

ÖSYM yetkililerinden alınan bilgiye göre, kurum, 18 Ekim'de Ankara 2. İdare Mahkemesi'nce verilen yürütmenin durdurulması kararına, 25 Ekim'de itirazda bulundu.

İtiraz, Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nce karara bağlanacak. Sınavın tekrarlanıp tekrarlanmayacağı mahkeme sürecinin tamamlanmasının ardından netleşecek.

-''Somut delil bulunmadığı'' itirazı-

2012 Avukatlar için Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavı'na giren bir avukat, sınavın tekrar edilmesini gerektirecek hiçbir sebep olmadığı, somut delil bulunmadığı, emek harcayarak kazandığı hakkının objektif saptamalar olmaksızın hiçe sayılmasının hukuka aykırı olduğu, bir kopya olayı olsa dahi bunun sorumlusunun sınavın güvenliğini sağlamayan idare olduğu gerekçeleriyle sınavın iptali ve tekrarlanması kararının yürütmesinin durdurulması istemiyle Ankara 2. İdare Mahkemesi'nde dava açmıştı.

ÖSYM, savunmasında, ilk 50'ye giren adaylardan 26'sının önceki sınavda 70 baraj puanının altında kaldıkları, kritik belirleyici sorulardan bazılarında, olasılığı çok düşük olmasına rağmen yanlış cevap üzerinde birleşildiği, başarılı adaylardan bazılarının karı-koca veya akraba oldukları, sınavı üstün başarıyla kazanan 4 evli çiftin cevap kağıtlarındaki tıpkılık yanında puanlarının da birbirlerine yakın olduğu, derece yapmış bazı adayların soru kitapçıkları üzerinde hiçbir işlem, yazılı muhakeme ya da karalama yapmaksızın matematik sorularında yüzde 100 doğru yaptıkları anlatılmıştı.

Ankara 2. İdare Mahkemesi ise ÖSYM'nin sınavın iptal edilerek tekrarlanması kararının yürütmesini durdurmuştu.

-Kararın gerekçesi-

Kararın gerekçesinde, uzun yıllardır hukuk camiasında çalışan, emek ve zaman harcayarak sınavlara katılan ve başarılı olanların haklarının da idarelerin güvenilirliği kapsamında korunması gerektiği ifade edilmişti.

Şüphe ve sanal ortamda yapılan dedikodu mahiyetindeki duyumların sınavın iptalini gerektirecek nitelik ve yeterlilikte olmadığı sonucuna varıldığı belirtilen gerekçede, sınav soru ve cevap anahtarının önceden bazı adaylara ulaştırıldığının somut olarak belgelendirilemediği kaydedilmişti.

Kurallar çerçevesinde çalışan ve sınava katılıp başarılı olan adayların haklarının korunmasını bekleme hakkına sahip oldukları, geçerli bir neden olmaksızın yüzlerce kişiyi etkileyecek nitelikteki sınavın iptali yoluna gidilemeyeceği ifade edilen gerekçede, sınavın iptal edilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı belirtilmişti.

Davacının başarılı olduğu sınavın somut gerekçe olmaksızın iptal edilerek tekrarına karar verilmesinin kendisini ve ailesini etkileyeceği, bir meslek sınavına hazırlık sürecinin zorluğu dikkate alındığında açık bulunduğundan dava konusu işlemin telafisi imkansız zararlara neden olabileceği de kaydedilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber