2004 yılı programına göre bilgi ve iletişim teknolojilerinde yapılacak düzenlemeler
2004 yılı programına göre bilgi ve iletişim teknolojilerinde yapılacak düzenlemeler
Aşağıda yer alan açıklamalar 2004 Yılı Programından alınmıştır. Bu program 28.10.2003 tarihli mükerrer Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
VII. BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ
b) Amaçlar, İlkeler ve Politikalar
Bilgi toplumuna dönüşümün temel amacı; en değerli kaynak olan bilginin, bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanılarak üretilmesi, saklanması, erişilmesi, yaygınlaştırılması ve etkin olarak kullanılması yoluyla ülkemizin uluslar arası rekabet gücünün artırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörüne önem verilecektir.
e-Dönüşüm Türkiye Projesi ve Kısa Dönem Eylem Planı çerçevesinde, kamuya ait bilgi ve iletişim teknolojileri uygulamaları bütüncül bir yaklaşımla ele alınacaktır. Bu kapsamda, kamuya ait yatırım projeleri kurumlar arası koordinasyon ve bilgi paylaşımını esas alan bir anlayışla yürütülecektir.
Bilgi toplumu stratejisi oluşturulacak, bilgi toplumunun gerektirdiği nitelikli insan kaynağı planlaması yapılacaktır.
Ülkemizin yazılım alanında uluslar arası düzeyde mükemmellik merkezine dönüşümü yönünde politikalar belirlenecektir.
İnternet altyapısının ve kullanımının, eAvrupa 2005 hedeflerine uygun olarak genişbant erişimini de içerecek şekilde yaygınlaştırılması ve bilgi güvenliğinin sağlanması yönünde çalışmalar sürdürülecektir.
Kamu hizmetlerinin çevrimiçi sunumunda, vatandaş ve iş dünyasının ihtiyaçları ile yaşam ve iş süreçleri temel alınacaktır. e-Devlet uygulamalarında mükerrerliklerin giderilmesi ve birlikte işlerliğin sağlanması yönünde standartların belirlenmesinin yanı sıra, tek kapıdan hizmet sunumuna yönelik çalışmalar yürütülecektir. MERNİS veri tabanının ilgili kurumlarla paylaşılması için gerekli olan Kimlik Paylaşımı Sistemi (KPS) 2004 yılı içinde tamamlanacaktır. Bu sistemden de yararlanılarak, vergi, vatandaşlık ve sosyal güvenlik numaralarının birleştirilmesi hedefi, gerekli hukuki düzenlemeler tamamlanarak süratle gerçekleştirilecektir.
Sağlık bilgi yönetimi sisteminin oluşturulmasına yönelik olarak; başta hasta kayıtları olmak üzere, kullanılan sağlık ürünlerinin sınıflandırılması ve standardizasyonu ile klinik verinin kodlanması çalışmaları sürdürülecektir.
KOBİ'lerde e-Ticaret ve e-İş bilincinin oluşturulması, şirketlerin İnternet üzerinden e-Ticarete hazırlık sürecinin kolaylaştırılması, ürün borsalarının geliştirilmesi, ortak e-Ticaret bilgi havuzu ve şirket sicil kayıt sisteminin oluşturulması, dış ticarette kullanılan bilgi ve belgelerin elektronik ortamda paylaşılmasına yönelik çalışmalar sürdürülecektir.
Telekomünikasyon sektörünün hizmet yeteneğinin küresel düzeyde geliştirilmesi temel hedeftir. Bu hedef doğrultusunda; devletin düzenleyici rolü etkinleştirilerek rekabet ortamı geliştirilecek, ucuz, kaliteli, hızlı ve güvenli hizmetler sunan, kullanıcıya seçim olanakları tanıyan piyasa yapısının oluşumu sağlanacaktır.
AB'nin telekomünikasyon alanındaki Yeni Düzenleyici Çerçevesinde yer alan direktiflere uyum sağlanacaktır.
Telekomünikasyon sektöründe rekabetin oluşumunu sağlamak üzere ikincil düzenlemeler tamamlanacaktır. Telekomünikasyon Kurumunun, sektörde rekabetin tesisine ve ekonomik etkinliğin artırılmasına ilişkin düzenlemeleri tamamlaması ve olası anlaşmazlık durumlarında etkin bir biçimde uzlaştırıcı rol oynaması esastır. Bu çerçevede, Kurumun müdahil olacağı durumlar, süreler ve genel esasları belirleyen bir uzlaştırma ve ara buluculuk düzenlemesi hazırlanacaktır.
Yetkilendirme yönetmeliği, numara ve frekans gibi kıt kaynakların dışında AB yetkilendirme rejimine uygun ve genel izin yetkilendirmesine ağırlık verecek şekilde yeniden ele alınacaktır.
Alt yapı tesisi ve kullanımına ilişkin düzenlemeler hayata geçirilecek ve alt yapı kullanımında maliyet etkinliği sağlanacaktır.
Kablo TV şebekesinde mevcut gelir ortaklığı sözleşmeleri yerine, yeni işletmecilere lisans verilerek şebekenin işletmecilere devri ve yerel şebekede alternatif bir oluşum sağlanacaktır.
Tüketicilerin işletmecilerle yapacakları sözleşmeler, hizmet kalitesi, özel hizmet numaralarına erişim, numara taşınabilirliği gibi hususları içeren kullanıcı haklarına ilişkin düzenlemeler yapılacaktır.
Milli Frekans Planı, telekomünikasyon düzenlemeleri ile uyumlu olacak şekilde revize edilerek, analog ve sayısal radyo ve televizyon frekans tahsisleri tamamlanacaktır.
Serbestleşme sonrası piyasa etkinliğinin sağlanması amacıyla, Ulaştırma Bakanlığı tarafından, evrensel hizmetin kapsamı, maliyeti ve bunun finansmanına ilişkin evrensel hizmet düzenlemesinin tamamlanması önem taşımaktadır.
Türk Telekom'un özelleştirilmesinden elde edilecek gelir hedefi ile stratejik hedefler arasında denge sağlanması ve bu doğrultuda politika belirlenmesi önem arz etmektedir.
Telekomünikasyon pazarının potansiyel gelişimini ve bilgi toplumu hizmetlerinin yaygınlaşmasını olumsuz yönde etkileyen hususların giderilmesine ilişkin bir çalışma başlatılacaktır.
Üçüncü nesil mobil telekomünikasyon hizmetlerine yönelik lisans hazırlıkları tamamlanacaktır. Verilecek lisanslarda, gelir hedefinin yanı sıra, iyi tasarlanmış rekabetçi bir ihale yöntemiyle etkin piyasa yapısının oluşturulması esas olacaktır.
Sayısal yayıncılık stratejisi tamamlanarak, buna ilişkin eylem planı hazırlanacaktır.
Posta hizmetlerinin serbestleştirilmesi çerçevesinde başlatılan proje tamamlanacaktır.
c) Hukuki ve Kurumsal Düzenlemeler
e-Dönüşüm Türkiye Projesi Kısa Dönem Eylem Planında yer verilen hukuki ve idari düzenlemeler gerçekleştirilecektir.
e-Dönüşüm Türkiye Projesinin etkin koordinasyonu ve bilgi toplumuna dönüşüm sürecinin hızlandırılması amacıyla, yeni bir yapılanmaya gidilmeksizin mevcut kurumsal yapılar güçlendirilecektir.
Posta hizmetlerinde AB ülkelerinin serbestleştirme çalışmaları dikkate alınarak gerekli yasal düzenleme çalışmaları başlatılacaktır.
Hizmet Türü | 2002 Gerçekleşme | 2003 Gerçekleşme Tahmin | 2004 Tahmin |
İnternet Kullanıcı Sayısı (Bin) | 4 000 | 6 000 | 10 000 |
Genişbant Abone Sayısı | 35000 | 55000 | 85000 |