Öğretim görevlisi kendini kelebeklere adadı

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Tatvan Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Oktay Subaşı, 7 yılda profesyonel anlamda yaklaşık 210 kelebek türünü fotoğrafladı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Kasım 2012 22:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıllar önce hobi olarak başladığı fotoğrafçılığı ilerleterek profesyonelleşen Subaşı, kelebeğin yanı sıra değişik doğa ve kuş fotoğrafları da çekiyor. Türkiye genelinde 410 kelebek türünün bulunduğunu ifade eden Öğretim Görevlisi Subaşı, bunlarında hemen hemen yarısının Bitlis bölgesinde olduğunu kaydetti. Kelebek fotoğrafı çekmenin çok zor ve aynı zamanda çok kolay olduğunu belirten Subaşı, "Bazı zamanlarda günlerce bir kelebek fotoğrafı çekemeyiz. Ancak bazı zamanlar ise 10 dakikada çok güzel kareler yakalayabiliriz. Ben yaklaşık 7 yıl önce hobi olarak başladığım fotoğrafçılıkta genel anlamda kelebek türlerini çektim. Türkiye genelinde 410 kelebek türü var. Bu türlerden 197 tanesi Bitlis'te yaşıyor. Ben bu süre zarfı içerisinde 140'a yakın ilimizde 70'e takın ise Hakkari, Van, Kırklareli, Erzurum, Mardin, Elazığ ve Artvin'e giderek çektim. Son zamanlarda kelebeğin yanı sıra doğa ve kuş fotoğrafları da çekmeye başladım. Çünkü yaşadığımız bölgede bütün mevsimlerin ayrı bir güzelliği var" şeklinde konuştu.

Çektiği fotoğrafların çoğunu Nemrut Krater Gölü ve diğer ilçelerde çektiğini ifade eden Subaşı, "Van Gölü havzasında da endemik tür olarak 15-20 çeşit kelebek uçuyor. Ancak Nemrut Krater Gölü çevresi ve diğer ilçelerimizde hem kelebek olarak hem de doğa ve kuş fotoğrafları olarak güzel kareler yakaladım. Özellikle Hizan ilçemizde sonbaharın gelmesiyle birlikte çok güzel doğa fotoğrafları ortaya çıkıyor. Pazar günü diğer fotoğrafçı arkadaşlarla Hizan ilçesine gidip buradan güzel sonbahar fotoğrafları çektik" dedi.

"GÜZEL BİR KARE FOTOĞRAF İÇİN BÜYÜK BİR SABIR LAZIM"

Öğretim görevlisi ve profesyonel fotoğrafçı Subaşı, Bitlis bölgesinin özellikle kelebek türleri açısında çok zengin olduğunu kaydederek, "En güzel kelebek türünü çekmek için ilk olarak ekipmanın tam olması lazım. Örneğin objektif mutlaka makro objektif olacak. Bunun yanı sıra büyük bir sabra sahip olmak gerekir. Bazen doğaya kelebek fotoğrafı çekmek için çıkarız, ancak eli boş dönme ihtimalimiz yüksektir. Çünkü istenilen kareyi yakalamayabiliriz. Ancak bazen de hiç ummadığımız bir şekilde 5-10 dakikada istediğimiz bütün kareleri çekeriz" diye konuştu.

"FOTOĞRAFLAR TANINMIŞ DERGİLERDE YAYINLANIYOR"

Yaklaşık 7 yıl önce amatör olarak başladığı fotoğrafçılıkta profesyonelleşen Subaşı, "Gerek kelebek gerekse doğa fotoğraflarım Skylife, Nationalgeorapic, Gezgin, Sırt Çantası ve Atlas gibi fotoğraf dergileri olmak üzere birçok kitap ve tanıtıcı broşürler ile internet sitelerinde yayımlanıyor. Bu da bana emiğimin karşılığı olarak büyük zevk veriyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber