AB Komisyonu, 2003 Türkiye İlerleme Raporu'nda, uyum yasalarını överken, Bürokrasinin reformları engellediğini belirtti.
AB Komisyonu, 5 Kasım'da yayınlayacağı Türkiye'yle ilgili 2003 yılı ilerleme raporunda, uyum yasalarının uygulamaya geçirilmesinin önemine işaret ediliyor; MGK'nın siyasi ağırlığının devam etmesini eleştiriyor.
NTV'nin haberine göre, 133 sayfalık raporda, Türkiye'ye övgüler ve eleştiriler var. Raporda, hükümetin AB reformları konusunda kararlı adımlar attığı; TBMM'de kabul edilen uyum paketlerinin, ulusal program ile katılım ortaklığı belgesinde yer alan önceliklerin büyük bir kısmını kapsadığı vurgulanıyor.
Raporda, hükümetin, Kıbrıs sorununun çözümü için Annan Planı'nı esas alarak müzakerelerin devamını desteklemesi ise "memnuniyet verici" bulunuyor.
Uygulamada değişiklik yok
Raporda, eleştiriler siyasi merciiden çok, idari yapıya ve kadroya yöneltiliyor. Yasaların Meclis'te kabul edilmesinin ardından, uygulanabilmesi için gereken yönetmeliklerin bürokratik engelleri aşamadığı ve birçok bürokratın uyum yasalarının hayata geçirilmesini engellediğine vurgu yapılıyor. Raporda, anadil eğitimi konusunda yasal düzenlemeler yapıldığı, ama yönetmelik yayınlanmadığından yasanın uygulanmadığı kaydediliyor.
Yeni yasal düzenlemelere rağmen, işkenceyle mücadele konusunda görülür bir gelişme yaşanmadığı belirtilen raporda, ifade özgürlüğü konusunda da uygulamada qbüyük sorunlarla karşı karşıya kalındığı kaydedildi..
MGK ve asker hassasiyeti
Avrupa Komisyonu raporunda, yasal değişiklikler gereği MGK'nın bir danışma kurulu haline geldiğini, ama siyasetteki ağırlığının devam ettiğini belirtiyor.
Raporda, YÖK ile RTÜK'te de hala birer askeri üyenin bulunmasına da kayıt düşülürken, savunma harcamalarının şeffaf olmadığı; bu harcamalarının savunma bütçesine dahil edilerek, Meclis denetimine sunulması gerektiği vurgulanıyor.
yenişafak