Türkiye'nin ilk jeotermal fuarı Denizli'de açıldı

Jeotermal kaynakları ile Türkiye'de önemli bir yere sahip olan Denizli, Türkiye'de ilk kez düzenlenen Expo Geothermal 2012 Jeotermal Enerji Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı törenle açıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Kasım 2012 08:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

EGS Fuar Alanında düzenlenen açılış törenine, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Kırşehir Belediye Başkanı ve Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Başkanı Yaşar Bahçeci, Pamukkale Üniversitesi(PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Oda Başkanları ve davetliler katıldı.

Törende konuşan Vali Demir, Denizli'nin Ege bölgesinde 7 jeotermal saha ile önemli bir bölge olduğunu belirterek, ?Bu fuar Türkiye'de ilk defa açılan bir fuar. Jeotermal konusu, ülkemizde çok konuşulan ancak bir türlü başarılamayan bir iş. Kağıt üzerinde baktığımızda inanılmaz rakamları görüyoruz. Ege Bölgesi yüzde 87'lik jeotermal kaynak oranı ile Türkiye'de birinci sırada. Denizli, Ege Bölgesi İlleri içinde 7 adet jeotermal saha bulunduran ve bu yüzde 87'lik oranın yüzde 16'sına sahip bir il. Denizli'nin sahip olduğu jeotermal kaynaklar, bizlere önemli sorumluluklar yüklemektedir.? dedi.

MTA verilerine göre bölgede 23 termal kaynağın bulunduğunu belirten Vali Demir, ?Kaynakların sıcaklıkları 29 derece ile 100 derece arasında. Sondajların sıcaklıkları ise 25 derece ile 242 dereceye kadar ulaşmaktadır. Zorlu Enerji'nin son açtığı kuyuda 242 derece ve çok önemli miktarda bir debiye sahip olduğu görüldü. Özellikle Kızıldere Bölgesi, Türkiye'nin en zengin jeotermal bölgesine sahip bir bölge.? diye konuştu. Jeotermal enerji alanında Türkiye'de önderliği Denizli'nin yaptığına dikkat çeken Vali Demir, ?Jeotermal denince hemen aklımıza, hamam kültürü ve kaplıca gelir. Ancak son yıllardaki bu çalışmalar gösterdi ki, enerji konusunda dışa bağımlı olan ülkemizde jeotermal elektrik enerjisi çok önemli. Bu işte önderliği Denizli yapıyor. Bunu gururla söylüyoruz. Zorlu Enerji 2008 yılında özelleştirmeden ihale ile aldığı ve sadece 20 megavatlık enerji üreten santrali geliştirerek ilk etapta 95 megavatlık elektrik enerjisi üretecek. Bunu da 2013 yılının Ağustos ayında sisteme verir hale gelecek. Bu çok önemli bir örnek.? şeklinde konuştu.

Jeotermal Tarım alanında da önemli gelişmelerin yaşandığını ifade eden Demir sözlerine şöyle devam etti: ?Şu anda Denizli'de sadece 500 dekarlık bir sera yapabiliyoruz. Bunca yıldır verilen emeklere rağmen tarımda kullanılan jeotermal alanı bu kadar. Biz biliyoruz ki, sahip olduğumuz su 5 bin dönüme yetecek oranda. Burada da karşımıza, soğuk su sıkıntısı çıkıyor. Bu konuda İl Özel İdaremizin çok önemli bir çalışması var. Çok yakın bir noktadan Gölemezli Bölgesine getirilecek soğuk su kaynakları ile sera tarımı yapılabilecek. Bunun ülkemiz için çok önemli olduğuna inanıyorum. Tarım potansiyelinde Türkiye'de söz sahibi olan bir kentin, özellikle bu kadar güzel kaynaklarla çok daha iyi noktada olması gerekir. 2008 yılında kurulan seracılık organize bölgesi, maalesef bürokratik gerekçelerden dolayı bugüne kalmış. Ama bugün bütün sorunlar çözüldü ve 700 dönümlük bir alan üzerinde Tarıma Dayalı Sera Organize Bölgesinin arazi tahsis noktasına yaklaştık. En geç 3 ay içinde burada yer tahsislerine başlayabileceğiz.?.

Termal sağlık alanında Karahayıt Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında bilgi veren Demir şunları kaydetti: ?Jeotermal konusunda en önemli husus ise, bizden çok daha alt seviyede kaynaklara sahip olan batı ülkelerinde inanılmaz şekilde gelir kaynağı olarak kullanılan Termal Sağlık Turizminin Denizli'de Avrupa'da ki örneklerinden daha ileriye götürebilecek seviyeye ulaşılabilmesi için bir organizasyon içindeyiz. Karahayıt bölgesinde dünya standartlarında misafirlerimizi ağırlayabileceğimiz sağlık turizm kenti oluşturulması ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bunlarla ilgili mesafe almak çok zor. Ama burada sınır tanımayacağız. Bu kadar işi başarmış bu kent, bunu da başaracak ve Türkiye'ye örnek olacak güçtedir. Burada yaklaşık 20 bin yatak kapasiteli Karahayıt Sağlık Turizm Kenti Projesini gerçekleştirdiğimiz zaman tüm Türkiye'ye örnek bir proje sunmuş olacağız.?

Yapılan konuşmaların ardından Expo Geothermal 2012 Jeotermal Enerji Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarının açılış kurdelesi protokol üyeleri tarafından kesildi. Fuar 11 Kasım'a kadar açık kalacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber