Sağlık Bakanlığı aile hekimliği sistemini; Bursa, Edirne, Bilecik, Manisa, Balıkesir ve Eskişehir'de 1 Mart 2004 tarihinde uygulamaya koyacak.
Sağlık Bakanlığı aile hekimliği sistemini; Bursa, Edirne, Bilecik, Manisa, Balıkesir ve Eskişehir'de 1 Mart 2004 tarihinde uygulamaya koyacak.
"Genel Sağlık Sigortası" (GSS) ile "Aile Doktorluğu" sistemini eş zamanlı uygulamaya koymayı planlayan Sağlık Bakanlığı, aile hekimliği sistemini GSS hayata geçirilmeden uygulamaya koyacak. Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerine uygulanacak eğitim programını, 1 Aralık'ta başlatacak. Türkiye'deki 500'e yakın aile hekimi, 90'ar kişilik gruplar halinde ilk etapta 10 günlük eğitimlerden geçirilecek.
Sağlık Bakanlığı'na bağlı 15 bin pratisyen hekimden "aile doktoru" olmak isteyen pratisyen hekimler de 15 Aralık'tan itibaren 10 günlük eğitim alacak.
Aile doktorluğu sisteminde "3 bin kişiye 1 aile doktoru" düşecek şekilde planlama yapılacak ve 1 Mart'ta Bursa, Edirne, Bilecik, Manisa, Balıkesir ve Eskişehir kent merkezlerindeki sağlık ocaklarında uygulama başlayacak.
Eğitimler kapsamında 2004 Ağustos ayı sonunda 21 bin 750 "aile doktoru" eğitilecek. Sistem, 2004 yılı Eylül ayı sonuna kadar Türkiye geneline yaygınlaştırılacak.
Sistemin hayata geçirilmesiyle uygulanacak illerdeki sağlık ocaklarına ve il sağlık müdürlüklerine, aile doktorlarının listesi asılacak. Bu illerdeki sosyal güvencesi olsun olmasın tüm vatandaşlar sağlık ocaklarında istediği aile doktoruna kaydolacak. Aile doktorları, hiç bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlara da bakacak.
SSK'lı hastalar da aile doktorlarından hizmet alabilecek. SSK'lı hastaların aile doktorlarından yararlanması için illerdeki SSK İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü arasında protokol imzalanacak.
Kamuda çalışan ve aile hekimi olmak isteyen hekimler, maaşlarının yanı sıra
aile hekimliği için de prim alacak.
Digimedya