Ceylanpınar sınırı ateş hattında, ilçeye çevre illerden ambulanslar sevkedildi

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin hemen karşısında bulunan Suriye'nin Haseki şehrine bağlı Resulayn ilçesi, gün boyu Suriye ordusuna ait uçaklarla bombalandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2012 20:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birçok Suriyelinin hayatını kaybettiği bombardımanda yüze yakın insan yaralandı. Türkiye tarafına taşınan yaralılar, başta Ceylanpınar olmak üzere Şanlıurfa ve Mardin'deki hastanelere kaldırıldı.

Gün boyu uçakların bombaladığı sınırın sıfır noktasında bulunan Ceylanpınarlılar da saldırılardan etkilendi. 1 asker, 3 Ceylanpınarlı vatandaş patlamalar sonucu yaralandı. Patlamanın şiddeti ile Ceylanpınar'daki birçok yere şarapnel parçaları isabet etti. İlçedeki onlarca iş yeri ve evin camları kırıldı. Patlamalar esnasında ortaya çıkan gürültü ve havaya yayılan duman, Ceylanpınarlıları korkutarak paniğe neden oldu.

Günlerdir şiddetli çatışmaların meydana geldiği ve önemli ölçüde muhaliflerin kontrolüne geçen Ceylanpınar sınırındaki Suriye'nin Resulayn ilçesi, bu sabah önce helikopterlerin daha sonra da savaş uçaklarının hedefi oldu. Ayrıca, Suriye tarafından ateşlenen bir roket, sınırı geçerek Ceylanpınar'da yerleşim birimlerine 500 metre uzaklıktaki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)'nün arazisine düştü. Bu gelişme sonrası güvenlik güçleri alarma geçti. Ceylanpınar adeta hayalet şehre döndü, birçok iş yerinin camları kırıldı, esnaf kepenk kapattı. Gergin bekleyişin devam ettiği Ceylanpınar'da vatandaş, can kaybı olmadan uyarı atışlarının yapılmasını istiyor. Sınırın ötesinde ise yüzlerce can kaybından söz ediliyor.

Sıcak muharebenin ardından Resulayn top yağmuruna tutuldu. Bugün ise sabah saatlerinde keşif helikopteri havadan sınırdaki muhaliflere ait noktaları belirledi. Yaklaşık bir saat süren keşfin ardından sınıra Suriye ordusuna ait jetler, sınır hatlarına yakın noktalara gün boyu bomba yağdırdı. Suriyeliler yine can havliyle sınırı aşarak Ceylanpınar'a sığınıyor. Süren çatışmadan dolayı 59 muhalif yaralandı. Yaralanan muhalifler, Ceylanpınar Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Yaralılardan 8'i burada hayatını kaybetti.

CEYLANPINAR'DA HAYAT DURMA NOKTASINA GELDİ

Sınır ilçesi Ceylanpınar ise tedirgin. Halk, sabahtan başlayan bombardımandan kaçıyor. Birçok esnafın dükkanının camları patlamanın şiddeti ile kırıldı. Uçaksavarların sınırda hareketliliğini gören birçok esnaf kepenkleri kapattı. Birçok iş yerinin kırılan camları henüz yerden toplanamadı.

Fatih Yılmaz adlı Ceylanpınarlı vatandaş, ?Suriyeli vatandaş buraya geliyor. Birçok iş yerlerinin camları kırıldı. Akçakale'de de benzer saldırılar oldu. Burada sınır ihlali yapılıyor. Yetkililerimiz bunu görmeli. Buna göre çözüm üretmeli. Gece gündüz üzerimize bomba yağdırılıyor. Nereye kadar devam edecek.? derken, Ceylanpınar'daki tedirginlik ile ilgili konuşan beyaz eşya teknik servisi ustası Mehmet Kahraman, ?Mermiler kafamızın üzerinden geçiyor. Bugün 5 sefer jetlerle vurulduk. Çok tedirgin oluyoruz. Çocuklarımızı okula gönderemiyoruz. Hastaneye dahi gidemiyoruz.? diye konuştu.

İlçede öğretmenlik yapan Ferdi Mutlu ise ?Sınır noktasında bulunan okullarımız var. Savaş böyle devam ederse okulların kapalı tutulması daha iyi olur, çünkü öğrencilerin hayatı risk altında. Evlerimizde oturma odalarını değiştirdik. Suriye tarafına bakan odaları kullanamıyoruz. Hayat durmuş vaziyette. İş yerleri kapalı, ihtiyacımızı göremiyoruz. Çok korkuyoruz.? şeklinde konuştu.

BİRÇOK İLDEN AMBULANS SEVK EDİLDİ

Birçok ambulans Ceylanpınar'da hazır bekliyor. Ambulansların yetersiz kalması üzerine başta Gaziantep olmak üzere, çevre illerden çok sayıda ambulans sevk edildi. Uçaksavar, helikopter, roketatar seslerinin birbirine karıştığı sınırda, ambulanslar gün boyu yaralı taşıdı. İlçe Devlet Hastanesi'nde ilk müdahalesi yapılan birçok yaralı şehir merkezindeki hastanelere sevk edildi.

SINIRI KORUYAN MEHMETÇİK YARALANDI

Bu arada, sınıra yaklaşmanın mümkün olmadığı ilçede, sabah saatlerinde atılan bombalardan uçan şarapnel parçaları, sınır güvenliğini sağlayan bir Mehmetçiğe isabet etti. Yaralanan asker, askeri araçla Ceyşanpınar İlçe Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Öte yandan, emniyet güçleri, kaymakamlık ve belediyeden aralıksız anons yapılıyor. Vatandaşların evinden çıkmaması, sınır bölgelerine yaklaşmaması için yapılan anonslar devam ediyor. Uyarı anonsları üzerine birçok esnaf iş yerlerini kapatarak evlere sığınırken, boş kalan sokaklar ise Suriyeli sığınmacılarla doldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber