5018 sayılı KMYKK tasarı taslağına ilişkin bütçe şeflerinin önerisi
5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda Değişiklik
Yapılması Yönünde Hazırlanıp
Başbakanlığa Sunulan Kanun Tasarısı Hakkında Önerilerimiz
Kamu Mali Yönetiminde köklü değişiklikler yapmak üzere hazırlanan ve aşama aşama yürürlüğe girmeye başlayan 5018 sayılı yasanın beraberinde getireceği sorunların önceden görülmesi ve bertaraf edilmesi uygulamada yaşanacak sorunları en aza indirecektir.
Bu nedenle 5018 sayılı yasada değişiklik önerilerini içeren ve Başbakanlığa sunulan kanun tasarısında, özellikle Bütçe Dairesi Başkanlığı personelini ilgilendiren aşağıdaki düzenlemelerin yapılmasını öneriyoruz.
1- Tasarının Geçici 2-a maddesinin (c) ve (d) fıkralarında Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı kadrosunda bulunan personelin Strateji Geliştirme ve Mali Hizmetler birimlerinde ?Daire Başkanı? ve ?Şube Müdürü? kadrolarına nasıl atanacakları belirtilmekte, diğer personel ise işgal ettikleri kadro ünvanlarıyla anılan Başkanlık veya Daire Başkanlıklarındaki kadrolara 01.01.2006 tarihi itibariyle başka bir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayılır denilmektedir. Tasarının 10. maddesinin (b) bendinde İç Denetçi atanmasında ilgilinin ve idaresinin muvafakatı aranırken Başkan Yardımcıları ve diğer personelin kurumlara atanmasında kişilerin muvafakatına başvurulmaması ve kurumlara zorunlu geçişin öngörülmesi açıkça Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır.Bu nedenle personelin Maliye Bakanlığı birimlerinde istihdamı yönünde tasarıda değişiklik yapılmasını öneriyoruz.
2-Tasarının Geçici 2-a maddesinin (e) ve (f) fıkralarında; Bütçe Dairesi Başkanlığı personelinden Kuruma ataması yapılanlar ve Maliye Başkanı kadrolarında bulunanların eski kadrolarına bağlı olarak alabilecekleri aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer mali hakları toplam net tutarının sabit tutulması ve herhangi bir artış öngörülmemiş olması yeni bir sistemin uygulanması aşamasında görev alıp, fedakârlık yapacak personelin ekonomik olarak da önemli derecede kayba uğramasına neden olacağından bu kayba neden olacak düzenlemenin önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
3- Tasarının Geçici 1.maddesinde; maddenin yürürlüğe girdiği tarihte Devlet Bütçe Uzmanı, Devlet Muhasebe Uzmanı, Devlet Malları Uzmanı kadrolarına kimlerin atanacağı düzenlenmiş olmasına rağmen Bütçe Dairesi Başkanı ve Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı kadrosunda olanlara da Devlet Bütçe Uzmanı kadrosuna atanma hakkı verilmesi ve emeklilik durumunda (Bütçe Dairesi Başkanı ve Başkan Yardımcısı) bu kadroların iptal edilmesi yönünde düzenleme yapılmasını öneriyoruz.
Ayrıca aynı maddenin 2. ve 3. paragrafında belirtilen Devlet Bütçe Uzman Yardımcılığı sınavı ve İstatistikçi atamasının Anayasanın eşitlik ilkesine uygun olarak yapılabilmesi ve Genel Müdürlükte çalışan ve şartları taşıyan tüm personelin bu haktan yararlanabilmesi için 02.01.2006 tarihinin 31.12.2005 olarak değiştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
4- 5018 kapsamındaki kurumların örgütlenme, iç işleyiş, çalışma koşulları v.b. farklılıkları Strateji Geliştirme ve Mali Hizmetler birim örgütlenmelerinin de farklı koşullarının olmasını kaçınılmaz kılacaktır. Oysa bu birimlere tasarının Geçici 2-a maddesinin (c) ve (d) fıkrasına göre yapılacak ?Daire Başkanı, Şube Müdürü? ve diğer personel atamalarında uygulanacak kriterlerin neler olacağı önem taşımaktadır. Ayrıca yer değiştirmeye tabi bir görevde çalışan Bütçe Dairesi Başkanı ve Başkan Yardımcısının Strateji Geliştirme ve Mali Hizmetler biriminde çalışacağı sürenin belirlenmesi ve kurumlar arasında kadro şartı aranmadan naklen geçiş hakkının uygulanması da Anayasanın eşitlik ilkesine uygun olacaktır diye düşünüyoruz.
Aksi halde personelin bir kısmı iyi koşullarda belki de emekli olana dek çalışırken diğer bir kısım personelin koşulları son derece kötü olabilecektir. Eski görevinde rotasyona tabi olması nedeniyle bir yerde belirli bir süre kalması gerekirken yeni durumda yer değiştirebilmesinin kurum amirinin muvafakatına bağlı olması olumsuz bir takım sonuçları da beraberinde getirmiş olacaktır. Maliye Bakanlığına geçiş öngörülmediği ve kurumlara zorunlu geçiş öngördüğü için personelin çalışmak istediği il veya iller tercihinin alınarak buna uygun atama yapılabilmesi yukarıda belirttiğimiz sorunları en aza indirecektir.
5-Bütçe Dairesi ile kurum ilişkilerinde yapılan işin gereği olarak zaman zaman sürtüşmeler, gerginlikler yaşanmıştır. Bütçe Dairelerinin kurumun bünyesinde yer almasına karşın farklı bir Bakanlığa bağlı olması yapmış olduğu işlerde kanunlar çerçevesinde daha bağımsız ve objektif kararlar almasını kolaylaştırmıştır.Ayrıca tüm kurumlar için söylenmese bile mali mevzuatın farklı bir bilgi ve birikimi gerektirmesi nedeniyle bu konuda kurumsal yapılanmasını sağlayamayan Kurumlarla-Bütçe Daireleri arasında uygulamada çeşitli sıkıntılar yaşanmıştır. Bütçe Dairesi personelinin Bakanlıkta uygun kadroda kalma isteği dikkate alınmadan kurumlara devredilmesi halinde belli kurumlarda bu tür sürtüşmeler kaçınılmaz olarak bir süre devam edecektir.
6- 5018 sayılı yasanın ilk uygulama sürecinde eski Bütçe Dairesi Başkanlığı personeline aktif olarak görev düşeceği göz önünde bulundurulduğunda ve Strateji Geliştirme ve Mali Hizmetler birimlerinde ağırlıklı olarak bu personellerin bilgi ve birikiminden faydalanılacağı düşünüldüğünde de akla bu personelin farklı birimlerde görevlendirilip görevlendirilemeyeceği gelmektedir. Bu konuda personelin kendi talebi olmadığı sürece başka birimlerde geçici veya sürekli görevlendirilememesi konusunda gerekli yasal düzenlemenin yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
Sonuç: Bütçe Dairesi Başkanlıklarında farklı farklı sürelerde de olsa görev yapan personeller olarak ilgili mevzuat çerçevesinde görevlerimizi iyi yaptığımızı ve Bakanlığımızı en iyi şekilde temsil ettiğimizi düşünüyoruz. Bugün yeniden yapılanmanın bir sonucu olsa dahi Maliye Bakanlığı kadrolarında hiçbir şekilde istihdamımızın öngörülmemiş olması hukuki tartışmayla birlikte istenmiyorsunuz izlenimini uyandırması açısından da duygusal sonuçlar doğurmaktadır.
Bununla birlikte Kurumlara atamalardan dolayı personelin özlük ve ekonomik olarak hak kaybına uğrayacak olması, Bütçe Dairesi Başkan Yardımcılarının yapılacak tek bir sınavla kendi aralarında da ?Daire Başkanı?, ?Şube Müdürü? ayrımı ile ekonomik ve kariyer açısından farklı pozisyonlara düşecek olması yeniden ele alınması gereken konular diye düşünüyoruz.
Devlet Bütçe Uzmanlığı ve Uzman Yardımcılığı konusunda yukarıda bahsettiğimiz önerimizin dikkate alınması Anayasa'nın eşitlik ilkesi açısından son derece önemlidir.
Kamu Mali Yönetiminde yapılan köklü değişikliklerin uygulanması aşamasında,
önemli bir unsur olan personelin özlük ve ekonomik haklarının korunması, hukuki
zeminde adaletin sağlanması durumunda hiç kuşkusuz yasanın da amacına ulaşması
kolaylaşacaktır. Aksi halde personelin moral motivasyonu ve iş verimliliği düşecek
gereksiz yargı süreçleri yaşanacak belki de en önemlisi Maliye Bakanlığı ile
organik bağı kalmayan personelin gönül bağıda bir şekilde kopmuş olacaktır.
Haber Gönder yoluyla yazan: Keynes
Görevi: Şef