Vali Kıraç: İzmir 36 uygarlığa evsahipliği yaptı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, "Mesleki İnceleme ve Araştırma" konulu toplantı için İzmir'de buluştu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Kasım 2012 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şehrin geçmişte 36 uygarlığa evsahipliği yaptığını belirten İzmir Valisi Cahit Kıraç, ?Tarihi şahsiyetler, İzmir'i hep kültür yönü açık olarak tanımlamış. Şu anda 21'e yakın kazı çalışması devam ediyor. Bunları hızlandırmak adına fikir geliştirilebilir. İzmir doğal güzellikleri, zengin kültürel mirası, uygun iklim koşulları, turizm imkanları, fuar ve kongreleriyle ülkemizin önde gelen merkezlerinden biridir. Ekonomisi tarım, sanayi, ticaret ve turizme dayalıdır. Ülkemizin büyüyen turizm potansiyelinden yeteri kadar pay alması için gayret içindeyiz. Şimdiye kadar 215 proje tamamladık, 96 çalışma devam ediyor. Bu alanda yapılmış en büyük çalışma İzmir'de yürütülüyor. Tam 136 milyon lirayı, kültür varlıklarının ayağa kaldırılmasına harcadık. EXPO 2020 adaylığımız çok önemlidir. EXPO ticari fuar değil, fikirlerin, projelerin ve insanların buluştuğu alandır. Türkiye adına biz aday gösterildik. EXPO altyapı, konaklama, çevre, sağlık ve her konuda yeni yatırım demektir. 2013 Kasım'da eğer EXPO'nun kararı İzmir olursa, bütün yatırımlarımızı 2020'ye kadar bitireceğimize inanıyoruz. İşte o zaman 20 milyon yabancı ve 20 milyon yerli turist ağırlayacağız.? dedi.

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de Teftiş Kurulu Başkanlığı'na bir sunum yaptı. 55 kişiden oluşan kurula şehrin kültür ve turizm projeleri, sıkıntıları, müzeler, kazılar ve kütüphaneler hakkında bilgiler verildi. Kaya İzmir Termal Otel'de 12-15 Kasım 2012 arasında devam edecek toplantının ilk günündeki sunuma başta Vali Kıraç olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı İrfan Önal, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz ile çok sayıda kurul üyesi katıldı. İzmir'de ilk defa düzenlenen Mesleki İnceleme ve Araştırma toplantısı sunumlarla başladı. Türkiye'de kültür ve turizmin daha ileriye taşınması amaçlı toplantıda konuşan Teftiş Kurulu Başkanı Önal, ?Gerek il teşkilatı gerekse sektör temsilcileriyle biraraya gelerek, bakanlığımızın hizmet ve politikalarını daha ileriye taşımak için gelecek adına tespitler yapmayı hedefledik. Ülkemiz ekonomisi hızla gelişmekte, toplumumuzun ihtiyaçları değişim göstermekte, kültürel hizmetler artmaktadır. Bizlere düşen görev de kültür ve turizmi insanımız ve ekonomimiz için önemli bir hizmet ve endüstri haline getirecek tedbirleri almaktır. İzmir'in, EXPO projesiyle birlikte ülkemizin ve bölgenin itici gücü olacağını düşünüyoruz. Son 30 yılda turizm endüstrisini yoktan var ederek dünyada altıncı sıraya taşıdı. Ayrıca İzmir'in sosyokültürel ve eğitim durumu da kültür endüstrisine uygun, bunu da iyi kullanmamız lazım.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber