Çelik: Türkiye, dar gelirli insanlara eğitimi teşvik eden bir ülkedir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ekim 2005 16:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'nin, dar gelirli, insanlara kapıyı kapatan, eğitim imkanlarını elinden alan değil, onları teşvik eden bir ülke olduğunu bildirdi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) uzmanları tarafından hazırlanan Türkiye Eğitim İncelemesi Taslak Raporu, İstanbul'da bugün başlayan OECD Eğitim Komitesi Özel Oturumu'na sunuldu.

OECD taslak raporundaki, bütün okullarda eğitim ve fiziki altyapı kalitesinin aynı olmadığı tesbitinin gerçeği yansıttığını dile getiren Bakan Çelik, buna karşın dünyada da bütün okullarını aynı kaliteye getirmiş, fizik altyapısını aynı standartlara ulaştırmış ülke bulunmadığına işaret etti.

Oturumda, dar gelirli aile çocuklarının özellikle devlet desteğinde eğitim imkanına kavuştuğunu, kendisinin de bunlardan birisi olduğunu ifade ettiğini bildiren Çelik, "Cumhuriyet tarihinde isim bırakmış, mesela bir Demirel'i, bir Özal'ı, Recep Tayyip Erdoğan'ı ele alırsanız bunların hiçbirisinin aristokrat ailelerin çocukları olmadığını hatırlattım" diye konuştu.

Çelik, kız çocuklarının okullaşma oranının OECD standartlarının altında olduğu yönündeki tespitin de doğru olduğunu ve "Haydi kızlar okula kampanyası"nın bu açığı kapatmaya yönelik olduğunu söyledi.

Ölçme ve değerlendirme sistemleri açısından sıkıntılar bulunduğunu, ilköğretimden orta öğretime, orta öğretimden yüksek öğretime geçerken uygulanan sınavlar ve Türkiye'deki dershane uygulamasının aslında sağlıklı bir yapıyı ifade etmediğinin tespit edildiğini belirten Çelik, "Bu bizim de tespitimizdir" ifadesini kullandı.

OECD'nin Milli Eğitim Bakanlığı'nın diğer bakanlıklardan daha büyük bütçeye sahip olmasını takdire şayan bulduğunu kaydeden Çelik, AB ile müzakerelere Türkiye'nin eğitim alanında hazır olup olmadığına ilişkin soruya, "Bütün yönleriyle (Yarın AB'ye girecekmiş gibi hazırız) dersek kendimizi kandırmış oluruz. Fakat AB'ye üye 25 ülkede eğitim standardı söz konusu değil. Her Avrupa ülkesinde kendine has uygulamalar var, ama temel ilke ve prensiplerde birleşmemiz lazım" diye konuştu.

Bakan Çelik, meslek liselerinin oranının düşük olması, mesleki eğitimin AB standartlarının çok altında olması, yüksek öğretimin durumu gibi bazı sıkıntılı konuların bulunduğunu, fakat bunların da müzakere sürecinde hal yoluna gireceğini söyledi.

İnceleme Heyeti Raportörü Dr. Alms McGuinness, raporlarında ciddi tavsiyeler bulunduğunu bildirdi.

Oturum Başkanı, Danimarka Eğitim Bakanlığı'ndan Torben Korabech Rasmussen de OECD'nin değerlendirmelerinden ülkesinin çok büyük yarar gördüğünü, Türkiye'nin de yararlanacağına inandığını belirtti.

Bakan Çelik, "sigara genelgesi" konusunda ise, "Ben 4. Murat falan değilim. Öğretmenlerimizden istediğimiz şudur; mutlaka içeceklerse, bu iş için ayrılmış özel mekanlarda sigara içsinler" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber