Ergene'yi kirletenlere 10 milyon TL ceza

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ergene Nehri ıslah çalışmalarında son bir yılda 80 kilometrelik dere yatağını temizledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2012 15:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2012 yılında yapılan bin 595 denetimi sonucunda Ergene'yi kirlettiği tespit edilen firmalara 10 milyon 243 bin TL cezai işlem uygulandı. Bakanlık, nehir ve kollarında kokuyu önlemek amaçlı dere kenarı ağaçlandırmaları faaliyetlerine devam ediyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tekirdağ İl Müdürlüğü, nehir ve havzaları kirlettiği tespit edilen sanayi kuruluşlarına ceza kesti. Tekirdağ bölgesinde bakanlık bin 595 adet denetim gerçekleştirdi. Ergene havzasında yapılan denetimler sonucunda son bir yıl içerisinde 10 milyon 243 bin TL para cezası uygulandı. Türkiye'de uygulanan idari yaptırımların yüzde 50'sinden fazlasının Tekirdağ ilinde olduğu öğrenildi.

2 binden fazla sanayi kuruluşunun bulunduğu Ergene havzasında yaşanan kirliliğe Çevre ve Şehircilik Bakanlığı el koydu. Bakanlık son 1 yıl içerisinde yaptığı çalışmalarla kirlilik parametrelerindeki oranı yüzde 50 azaltmayı başardı. Yayımlanan genelge ile havzadaki standartlar; yüzde 50 aşağıya çekildi.

Organize sanayi bölgelerinde deşarj standardı olan Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) parametresi 400 mg/l iken genelge ile 200mg/l'ye düşürüldü. Bölgede mevcut atıksu arıtma tesislerinde yeni standartların sağlanması amacıyla, ileri arıtma teknolojilerinin uygulanmasına başlandı. Atıksu arıtma tesisleri revizyonları hız kazandı.

80 KİLOMETRE DERE YATAĞI ISLAHI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

2012 yılı içerisinde 80 kilometre dere yatağı ıslahı gerçekleştirildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü teknik personellerince dere ve kollarından çamur sedimenti alınarak analizler yapıldı. Bölgedeki 3 belediye atıksu projeleri Ekim 2012 tarihi itibariyle tamamlanacak. 2013 yılı içerisinde arıtma tesisleri bitmiş olacak. Böylelikle Ergene Nehri ve kollarına deşarj edilen evsel atıksuların yüzde 70-80'lik miktarının arıtılması sağlanmış olacak. Böylelikle 30 yıldır belediyelerin kurmadıkları arıtma tesisleri kurularak evsel kaynaklı kirliliğin önüne geçilecek.

Debisi 10.000 m³/gün'den büyük olan arıtma tesislerinin çıkışlarına (Çorlu Deri OSB, Çerkezköy OSB) gerçek zamanlı sürekli izleme istasyonları kurularak kirlilik seviyeleri anlık olarak izlemeye alındı. Bakanlık nehir ve kollarında kokuyu önlemek amaçlı dere kenarı ağaçlandırmalarını çalışmaları ile yoğun bir şekilde devam ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber