Üniversitelere proje isteği sanayicilerden gelmeli

Uludağ Üniversitesi (UÜ) tarafından düzenlenen 'Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri'ne proje taleplerinin sanayiciden gelmesi görüşü damga vurdu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2012 18:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri'nin kapanış paneline katılan BOSCH Bursa Ar-Ge Kısım Müdürü Murat Kocaçınar, "Öncelikle proje istekleri sanayiden gelmelidir. Bu konuda sanayinin üniversiteleri yönlendirmesi gerekiyor. Tersi yönde bir çalışmanın sanayinin isteklerine cevap vermediği için çok işe yaramıyor." dedi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) tarafından düzenlenen 'Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri' kapsamında değerlendirme paneli ve ödül töreni ile sona erdi. 3 gün süren etkinlik sonunda değerlendirmede ilk 3'e giren projelere ödülleri verildi.

Prof. Dr. Mete Cengiz kongre merkezinde düzenlenen ve başkanlığını Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek'in yaptığı panele konuşmacı olarak, Uludağ Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Özgür Karabulut, BOSCH Bursa Ar-Ge Kısım Müdürü Murat Kocaçınar, Yaşar Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sait Yüksel Kaygusuz ve Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Altun katıldı.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, üniversite olarak Türkiye çapında ilk 17. sırada bulunduklarını hatırlatırken, "Şu anda ilk 17. sıradayız ama hedefimiz ilk 10. Küçük bir atılımla ilk 10 içinde yer alacağımıza inanıyorum." dedi. Rektör Dilek ayrıca Bursa'da teknoloji transfer ofislerinin gündemlerinde olduğunu söyledi.

Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, üniversite akademik kadrosu ve öğrencilerinden alacakları eleştiri ve önerilerle Geleneksel olarak her yıl Kasım ayında Uludağ Üniversitesi Ar-Ge günlerini düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

BİR YILDA 33 PROJE POSTERİ HAZIRLANDI

Uludağ Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Özgür Karabulut da, bu yıl ikincisi düzenlenen Ar-Ge günlerinin değerlendirmesini yaptı. Geçen yıl düzenlene Ar-Ge günlerinden sonra özellikle sanayi kuruluşları ile birlikte bir yılda proje posterinin hazırlanarak bu yılki etkinliğe sunulduğunu anlatan Prof. Dr. Karabulut, "Özellikle sanayi kuruluşlarının da destekleri ile hazırlanan bu proje posterlerinden 33 proje posteri ödül verilmeye layık görüldü. Toplam 11 fakültede olmak üzere 11 dalda her dalda ilk 3 projeye ödül verilmekte. Geçen yıl bu sayı toplam 405 idi." şeklinde konuştu. Prof. Dr. Karabulut, bu bir yıl içinde en çok Eğitim Fakültesinin ön plana çıktığını söyledi.

Geçen yıldan farklı olarak patent ve santes projeleri konusunda eğitimler verdiklerini anlatan Karabulut, üniversite olarak son yıllarda patent ve proje konusunda atılım içinde olduklarını söyledi. Çabalarının karşılığını gördüklerini anlatan Karabulut, bu kapsamda düzenlenen eğitimlere büyük ilgi olduğunu dile getirdi.

BU YIL Kİ ETKİNLİĞE 3 BİN KATILIMCI OLDU

Bu yıl düzenlenen etkinliğe katılanların sayısının geçen yıla göre 2,5 kat arttığını belirten Prof. Dr. Özgür Karabulut, sözlerini şöyle tamamladı: "Geçen yıl etkinliğimize toplam bin 200 kişi katılmıştı. Bu yıl katılımcı sayısı 3 binin üzerine çıktı. Geçen yılki katılım kurum içi ağırlıklı iken, kurum dışı katılım bu yıl arttı. Bu da bize kentinde etkinliği benimsediğini göstermektedir. Bu yıl ki etkinliğimize kurum dışından 507 kişi katıldı, geçen yıl bu sayı 250 civarında idi. Geçen yıla göre toplam katılımcı sayısında 2,5 kat artış var."

SANAYİNİN İSTEKLERİNE GÖRE PROJE ÜRETİLMELİ

BOSCH Bursa Ar-Ge Kısım Müdürü Murat Kocaçınar ise, bu panelde yapılan değiştirmelerde iyi sanayi envanterinin çıkarılması ve patentler konusu ile yerli otomobil panelinin çok önemli olduğunu belirtti.

Türkiye'de Ar-Ge düşünme tarzının hızlı bir şekilde tüm ülkedeki mezunlar ve çalışanlar ile öğretim üyelerini kapsadığını belirten Kocaçınar, özellikle etkinlik kapsamında düzenlenen bağımsız panellerinde çok önemli olduğunu ifade etti.

İkinci Ar-Ge günlerinin geçen seneye göre daha başarılı olduğunu belirten Murat Kocaçınar, özellikle sanayi açısından önemli olan patent içerikli ve ileride kullanıma dönük patentlerin oluşturulmasının çok önemli olduğunu kaydetti.

Üniversitelerin sanayinin istekleri doğrultusunda elaman yetiştirmesinin önemine vurgu yapan Murat Kocaçınar, "Nitelikli eleman bizim açımızdan vazgeçilmez bir konu. Bosch Bursa'da kendi çapında dünyada fark oluşturuyor. Bu konumda da kendi başına bilgi üretme konusunda hızla ilerliyor ve bu konuda bilgi kaynaklarımızı artırmamız gerekiyor. Bu kapsamda da Uludağ Üniversitesinden de yaralanmalıyız." dedi.

Dünyada rekabetin nitelikli elamanlarla yapıldığına değinen Kocaçınar, bunun yanında inovasyon ve Ar-Ge'li çalışmaların en önemli konuların başında geldiğini kaydetti.

Şimdiye kadar yüksek lisans yapanların Bosch'u tercih ettiklerini anlatan BOSCH Bursa Ar-Ge Kısım Müdürü Murat Kocaçınar, "Ancak doktora bazında kendi firmamızı tercihte fazla ilgi görmüyoruz. Bu konuda da geleceği yönelik çeşitli teşviklerimiz olacak." diye konuştu.

Kocaçınar, sözlerini şöyle devam ettirdi: "Uludağ Üniversitesi ile yaptığımız görüşmelerde de değindik; öncelikle proje istekleri sanayiden gelmelidir. Bu konuda sanayinin üniversiteleri yönlendirmesi gerekiyor. Tersi yönde bir çalışmanın sanayinin isteklerine cevap vermediği için çok işe yaramıyor. Ayrıca proje ile doğru hocanın eşleşmesi de hayati önem taşıyor.?

Murat Kocaçınar, ayrıca firma olarak bu yıl başlayacakları kurumsal sosyal sorumluk projeleri kapsamında da 2013 yılında Bursa çevresinde karbonmonoksit ve enerji tasarrufu konusunda halkı bilinçlendirmek ve üniversite ile işbirliği yapmak için projeler üretmek istediklerini sözlerine ekledi.

BURSA'DA TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSLERİ KURULMALI

Yaşar Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, gelecekte düzenlenmesi düzenlenen yeni Ar-Ge günlerinde yapılabilecek etkinliklerin önerisinde bulundu. Mesela burada başarılı olan öğrencilerden bazılarının Bosch gibi firmalar tarafından işe alınması gibi motivasyon artırıcı etkinliklerinde konulması gerektiğini söyledi.

Gençleri girişimcilik konusunda cesaretlendirecek bazı eklemelerde konulabileceğini anlatan Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, ?Teknoloji transfer ofislerinden de Bursa'da hayata geçirilip öğrencilere yer verilmeli.? ifadesini kullandı.

SANAYİ ENVANTERİ HAZIRLADIK

Türkiye'de kapsamlı bir şekilde sanayi envanteri olmadığında dikkat çeken Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sait Yüksel Kaygusuz, hazırladıkları sanayi envanterinin Türkiye'de kapsam ve içerik olarak Türkiye'de ilk ve tek olduğunu söyledi.

FATİH PROJESİ ELEŞTİREL DÜŞÜNCEYE GÖRE ŞEKİLLENMELİ

Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Altun da bu yıl ikincisi düzenlenen Ar-Ge günlerinin amacına ulaştığını belirterek, "Büyük bir organizasyon olarak çok güzeldi. Gerek posterlerimizin hazırlanması ve gerekse panellerin konusu ve içeriği ile amacına ulaştığını gösteriyor." dedi.

Özellikle hazırlana posterler çerçevesinde sunulan 'Eğitimde yeni teknolojiler' ve 'Fatih Projesinin' önemine dikkat çeken Prof. Dr. Murat Altun, şu görüşleri dile getirdi: "Üniversitelerde araştırma gücünün artırmak için eleştirel düşünceyi geliştirmeliyiz. Fatih projesinin önünde eleştirel düşünceyi geliştirecek şekilde entegre edilmelidir. Çünkü bu gün öğrendiğimiz geleneksel sisteme entegre ettiğimiz zaman yeni bir iş çıkacak ve eleştirel bir modele nasıl geçeceğimiz problemi ortaya çıkacaktır. Bu konu ilkokuldan başlayıp üniversitelere kadar gündeme alınmalı. Yakın zamanda bu konu üniversitelerin önemli gündemi içinde girecektir." Konuşmaların ardından ödül töreni düzenlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber