Soma'nın hava kirliliği raporu açıklandı

Soma' Kaymakamı Abdülkadir Karataş, hava kirliliğinin tespiti amacıyla konulan ölçüm cihazından elde edilen veriler hakkında açıklama yaptı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Kasım 2012 10:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kaymakam Karataş, son 34 gün içerisinde Soma'da sadece bir gün sınır değerin aşıldığını belirtti.

Soma'nın topoğrafik yapısı ve meteorolojik koşullarını nedeniyle, özellikle de kış aylarında evsel ısınmadan kaynaklanan hava kirlenmesinin takibi, kirletici parametrelerin tespiti için hizmete sokulan cihazdan iki aydan bu tarafa veriler alınmaya başladığını kaydeden Kaymakam Karataş, "Ölçüm sonuçlarının karşılaştırılarak evsel ısınmadan kaynaklanan hava kirliliği parametrelerinin ilgili resmi kurum ve kuruluşların yapacağı araştırmalara esas olmak üzere somut verilerin sağlanabilmesi, ilçemizin maruz kaldığı emisyon konsantrasyonları ve dağılımlarının belirlenebilmesi, hava kirleticilerinin çevreye, insan sağlığına ve dolayısı ile ekonomiye verdiği zararı belirleyip, bu konuda kirliliği azaltıcı stratejilerin etkileri için projeksiyonlar yaparak, tüm taraflara sürdürülebilir kalkınma için bilimsel ve teknik destek sağlamak ve ilçemiz hava kalitesi hakkında fikir edinebilmek açısından elde edilecek değerlerin bilgi açısından halkımızla paylaşılması ve Soma'daki hava kirliliğinin izlenebilmesi amaçlarıyla Sabit Hava Kalitesi Ölçüm Cihazının İlçemize getirilmesi sağlandı. Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliğinde; hava kalitesi standartlarını ve hava kalitesinin değerlendirilmesini, 'bölgeler' ve 'alt bölgelerin' oluşturulmasını, tüm bölgelerde iyi hava kalitesinin sağlanması için bölgelerin kendine has özel koşuları da göz önünde bulundurularak gerekli önlemlerin belirlenmesi esas alınmıştır. Hava Kalitesinin değerlendirilmesi ile ilgili hususlar her bir parametre için belirlenmiştir. Burada uzun süreli ve kapsamlı ölçümler ile modelleme teknikleri kullanılarak hava kalitesi değerlendirmelerinin yapılabileceği hükme bağlanmaktadır" dedi.

Hava kirliliğinde sınır değerin 2012 yılı için 140 pg/m3 olduğunu, bunun yeni yönetmelikle 2013 yılında 100 pg/m3 olacağını belirten Karataş, ölçüm sonuçlarının detaylı olarak incelenmesi sonucu Soma'da kirliliğin bir kez 17 Ekim günü 2013'te uygulanacak yönetmeliğe göre aşıldığını açıkladı. İlçede hava kirliliğinin 24 saatlik ve saatlik verilerle takip edildiğini, sınırların aşılması halinde kurumlar tarafından önlem alınacağını, uyarılarda bulunulacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber