2. Tarsus Kent Sempozyumu ilçenin geleceğine ışık tuttu

Mersin'in Tarsus Kaymakamlığı, Tarsus Belediyesi, Kent Meclisi ve Mersin Üniversitesi işbirliği, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle 75. Yıl Kültür Merkezi'nde 16-17 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen 2. Tarsus Kent Sempozyumu kapanış töreni ile sona erdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Kasım 2012 18:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kapanış töreninde konuşan Tarsus Kent Konseyi Başkanı Ali Cerrahoğlu, 2. Tarsus Kent Sempozyumu ile şehrin geleceğine ışık tutmaktan büyük mutlu olduklarını söyleyerek, destek olan herkese teşekkür etti.

Mersin Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Demir, 2. Tarsus Kent Sempozyumuna katılan akademisyenler tarafından 100'e yakın bildirinin yayınladığını belirterek, 60 bildirinin ise sözlü olarak katılımcılar tarafından takip edildiğini söyledi. Prof. Dr. Fevzi Demir, 2. Tarsus Kent Sempozyumu sayesinde şehri dolu dolu yaşadıklarına dikkat çekerek, "Sempozyum çerçevesinde 15 adet poster bildirisi oldu. Her anı dolu dolu geçen sempozyuma katılarak destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Bildirilerde yüzde 90'a varan başarı elde ettik. En kısa zamanda 2. Tarsus Kent Sempozyumu sonrasında kitapçık yayınlayacağız. Katılan akademisyen açısında geniş ve katılımcı bir sempozyum gerçekleşti." diye konuştu.

Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serra Durugönül ise Tarsus'un arkeoloji açısından büyük önem taşıdığını söyleyerek, şehrin 5 -6 metre altında eski tarihi şehrin bulunduğuna vurgu yaptı. Dünyanın en önemli antik kentleri ile elde edilen bulgular ışığında rekabet edebilecek kentlerden biri olduğunun altını çizen Durugönül, şunları söyledi: "Tarsus tarihi geçmişi, eserleri ve çeşitli dinlere ev sahipliği, filozofları, tarihi ve arkeoloji açıdan günümüz Atinası ile dahi yarışabilecek bir düzeye sahip. Tarsus belirttiğimiz üzere önemli bir tarih şehri olarak varlığını devam ettirken, şunun çok iyi bilinmesi gerektiğini düşünüyorum. Tarsus'ta yapılan her kazı sonrasında 5 -6 metre altta tarih çıkıyor. Bir kent halen bu 5 -6 metre altta duruyor. Bu da bizlere gösteriyor ki, Tarsus tamamen eski bir kent. Bugünkü Tarsus'u başka yer taşıyarak, tarihi değer ve zenginliklerin ortaya çıkartılması noktasında mutlaka çalışmalar yapılmalıdır. Şehri başka bir yere taşıma işi bundan 500 yıl geçse de mutlaka yapılmalıdır."

Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi de şehrin tarihi zenginliklerin mutlaka turizm ve tarım ile desteklenmesi gerektiğine işaret ederek, "Tarsus'un tarihi zenginliklerinin ortaya çıkartılması noktasında şehrin mutlaka başka yere taşınması gerektiğini düşünüyorum. Bunu 100 yıl yada sonrasına ötelenmemesi gerekiyor. Her yerinden tarih fışkıran bu şehrin tarihi kıymeti bilinmelidir." diye konuştu. Kapanış konuşmalarının ardından 2. Tarsus Kent Sempozyumu'na katkısı olan herkese teşekkür belgeleri ile plaketleri verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber