Kalın bağırsak kanserine manda yoğurdu

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi'nde görevli bir grup öğretim üyesi tarafından yapılan araştırmada, fareler üzerinde uygulanan 14 günlük testlerle manda yoğurdunun kalın bağırsak kanserini önemli oranda önlediği kanıtlandı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Kasım 2012 21:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyesi ve Veteriner Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Demirkan öncülüğündeki 9 kişilik ekibin 2009 yılından bu yana yürüttüğü proje ile manda yoğurdunun kalın bağırsak kanserini önemli oranda önlediği ortaya konuldu. Araştırma ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. İbrahim Demirkan, kanserin bütün omurgalı canlılarda çok eski çağlardan bu yana bilinen bir hastalık olduğunu ve dinozorların bile kansere yakalandığını bildiren vakalara rastlandığını kaydetti. Kanserin tanımı da yapan Demirkan, ?Kanser, bir hücrenin sınırsız kontrolsüz olarak büyüyüp vücudu yayılmasıdır. Vücudun küçük bir odağında hücreler bölünerek kan yolu ile diğer organlara sirayet eden kanser hücresi, daha sonra bireyin ölümüne neden olmaktadır. Vücutta en fazla görünen kanser tipi kalın bağırsak kanserleridir. Kalın bağırsak kanserleri nedenleri arasında ise en çok diyet önemlidir. Özellikle bitkisel ürünlerden az beslenen bireylerde, şeker ve yağ bakımından zengin gıdalar tüketen bireylerde, ayrıca koruyucu vitamin dediğimiz A, C ve E vitaminlerini az alan bireylerde kalın bağırsak kanseri riski fazladır. Yani sebze ve meyveyi az tüketen bireylerde, dışkı miktarı az olmakta ve bağırsakta uzun süre kalan dışkı bağırsak duvarına zarar vermekte. Ayrıca aşırı yağla beslenen bireylerde karaciğerin salgıladığı kolesterol ve safra asidi bakterilerin etkisi ile bağırsakta kanser oluşmasına neden olmaktadır? dedi.

PROJENİN BÜTÇESİ 220 BİN TL

TÜBİTAK tarafından desteklenen ve 220 bin TL'lik bir bütçe ile yürütülen projede, 'Deneysel olarak oluşturulan kanser vakalarını manda yoğurdu, inek yoğurdu ve kefir kullanarak kanser önlenebilir mi? Bu maddelerin kansere ne gibi etkileri var?' sorularından yola çıktıklarını söyleyen Prof. Dr. Demirkan, şunları kaydetti:

?Çalışmamamızda manda ve inek yoğurduna probiyotik ilave ettik. Probiyotik terim olarak yaşamı, hayatı destekleyen anlamına gelmekte, yani antibiyotiğin tersi anlamına gelmekte. Probiyotik düzenli olarak alındığında bağırsaklarda bağışıklık sistemini güçlendirmekte, bağırsakta oluşabilecek hastalıkları, yangıları önlemekte, ayrıca bağırsakta ortaya çıkan zehirleri tutmaktadır. 440 fare üzerinde yaptığımız araştırmada bir grup fareye kansorejen madde vermeden önce 14 gün boyunca manda yoğurdu, inek yoğurdu ve kefir verdik. Diğer bir gruba manda yoğurdu, inek yoğurdu veya kefir ve kansorejen maddeyi aynı anda verdik. Diğer gruba ise kansorejen maddeyi sonradan verdik. Yaptığımız deneyin sonucunda manda yoğurdu, inek yoğurdu ve kefirin önemli oranda kanseri önlediği görüldü. Araştırmamızda ayrıca, bu ürünler arasında manda yoğurdunun da çok önemli düzeyde kanserin oluşumunu ölçüde engellediğini ortaya koyduk. Manda yoğurdunun inek yoğurduna göre üstünlükleri içerdiği kuru madde miktarı, doymamış yağ asidi oranı ve yağda eriyen vitaminler A, D, E ve K vitaminle bakımından zengin olması. Sonuç olarak manda yoğurdu kansorejen maddeye maruz kalmadan önce diğer süt ürünlerine göre kalın bağırsak kanserini önlemede daha etkili olduğunu kanıtlamış olduk."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber