Unutuyoruz peki, ne yapmalıyız?

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 19 Kasım 2012 00:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Her şeyi unutur olduk' diyerek söze girersek büyük bir genelleme yapmış oluruz ancak büyük çoğunluğumuzun da yaşı henüz 60'a gelmeden unutkanlık hastalığına düştüğü bir gerçek. 60 yaş diyoruz çünkü uzmanlar unutma seyrinin bu yaştan sonra daha sık görüldüğünü, bunun da normal bir süreç olduğunu söylüyor. Tabii 60 yaşını geçmiş hala zehir gibi hafızalar da yok değil. Bakınız Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, yaşı 99. Ya da Süleyman Demirel ya da Mehmet Barlas...

İYİ BİR HAFIZA İÇİN EGZERSİZLER

- Her gün düzenli olarak bulmaca çözün.

- Gazetede ne yazdığına bakmadan çift yazılmış harflerin üzerini karalayın.

- Ev içinde gözlerinizi kapatarak, duygularınızla yolunuzu bulmaya çalışın

- Saçınızı tararken, dişlerinizi fırçalarken her zaman kullandığınız el yerine diğer elinizi kullanın.

- Buzdolabını inceleyin, kapağı kapatıp içinde olanları eksiksiz saymaya çalışın.

- Her gece 60 dakika boyunca tüm gün ne yaptığınızı tüm detaylarıyla düşünün.

- Spor yapın, oksijen tüm vücuda olduğu gibi özellikle beyne yararlıdır.

BEYNİ GİNKGO BİLOBA İLE BESLESEK İŞE YARAR MI?

Beyin kanla taşınan besinlerle besleniyor. Hafızanın güçlenmesi için de B vitamini, balık ve balık yağı, E ve C vitaminleri, adaçayı, kahve, biberiye, zencefil, ginkgo biloba gibi ürünler faydalı besinler listesinde... Peki, ama ne kadar faydalı? Prof. Dr. Erdem Yeşilada, 'İyileştiren Bitkiler' kitabında özellikle ginkgo biloba'nın faydalarına geniş yer vermiş. Bu maddenin 'ağır olmayan bunama' gelişimini belirgin bir şekilde önleyebileceğini yazıyor. Kullanılan miktar ve süreyle ilgili olarak da Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatabileceğini söylüyor.

DENEYLERLE ONAYLI

Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ'ın kardeşi Profesör Turan İtil'in uzun yıllar Dünya Sağlık Örgütü'nde beyin ilimleri müşaviri olarak çalıştığını, 80'li yılların sonunda da ginkgo biloba hakkında Alzheimer hastaları üzerinde ilk deneylerini yaptığını öğrendik.

Hatta hafızasıyla meşhur olan 99 yaşındaki Çığ'ın kardeşinin önerisiyle bu ürünü hala kullandığını ve hafızasını buna borçlu olduğunu söylediğinde konu hakkında bilgi almak için Prof. İtil'i aradık:

'1980'lerin başında Dünya Sağlık Örgütü bünyesinde en son teknolojilerle, Harvard ve Osaka üniversitelerinin de dahil olduğu bir ekiple incelemeye başladık. Uzun ve titiz araştırmalarımız sonucunda hayrete düştük. Beyinde çok etkiliydi ve neredeyse o zaman piyasaya ilk çıkan en iddialı Alzheimer ilacı kadar tesiri vardı ve yan etkisi yoktu. Bulgularımız ABD'nin en ünlü tıp dergisi Journal of American Medical Association'da yayımlandı ve1987 yılının en önemli üç yayınından biri seçildi. Benim şimdiki kanaatim de bu yöndedir. Tabii gerçek ginkgo alındığı takdirde...'

SARIMSAK ETKİSİ!

Yine Profesör Yeşilada'nın kitabına göre sarımsağın hafıza üzerinde etkisi büyük. Yeni yapılan deneysel çalışmaya göre taze sarımsağın farelerle 30 gün boyunca uygulanmasının öğrenmeyi ve hafızada tutabilme becerisini belirgin bir şekilde artırdığı gözlemlenmiş. Burada uygulanması gereken tek husus; sarımsağın aksatılmadan uzun süre tüketilmesi gerektiği!

Ayrıca yeşil çay ve L-tea üzerindeki deneyler; bu çayların hafıza hasarına karşı koruyucu olduğunu göstermiş.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber