Kayak Federasyonu Başkanı Ayık, hakim karşısına çıktı

Erzurum Konaklı Kayak Merkezi'nde antrenman yaparken hayatını kaybeden Aslı Nemutlu'nun ölümüyle ilgili açılan davanın ilk duruşması Erzurum 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2012 20:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Duruşmaya Aslı Nemutlu'nun ailesinin yanı sıra tutuksuz olarak yargılanan 4 sanık ve avukatları katıldı. Kayak Federasyonu (TKF) Başkanı Özer Ayık, antrenör Fidan Kırbaç Özbakır, Recep Süleyman Dilik, Kayak İl Temsilcisi Nevzat Bayraktar 'taksirle ölüme neden olma' suçundan hakim karşısına çıktı. Salon dar olduğundan dolayı izleyicilerin tamamı duruşmaya alınmadı. Kimlik tespitinin ardından sanıkların savunmaları alındı.

"B TİPİ GÜVENLİK AĞI ZORUNLULUK DEĞİLDİR"

TKF Başkanı Ayık, savunmasında kar perdesi ve B Tipi güvenlik ağlarının birbirinden farklı olduğuna dikkat çekti. Ayık, iddianamede ihmal olarak savunulan B Tipi güvenlik ağlarının olmayışının bir ihmal olmadığını ifade etti. Kar perdelerinin dünyanın her yerinde kullanıldığını, bunların amaçlarının pistlerde kar tutmak olduğunu söyledi. B Tipi Güvenlik ağlarının kullanımıyla ilgili de bilgi veren Ayık, bu yöntemin uluslar arası yarışmalarda pistin alanını belirlemek, tehlikeli bölgelere girişi engellemek amacıyla kullanıldığını dile getirdi. Konuyla ilgili mahkemeye verdiği klasörde 2011'de Avusturya'da yapılan Avrupa Kıtası Kayak Yarışması'nın görüntülerine de yer veren Ayık, bu görüntülerde bu düzeyde uluslar arası yarışmada güvenlik ağı kullanılmadığını söyledi.

TKF Kayak İl Temsilcisi Nevzat Bayraktar da kendisi hakkındaki iddiaları kabul etmedi. Bayraktar 2003'ten beri fahri olarak bu görevi yürüttüğünü, kayak pistlerinin güvenliğiyle ilgili görev ve sorumluluğunun olmadığını açıkladı.

KAZA GÜNÜ SÜREKLİ AKSİLİKLER YAŞANMIŞ

Aslı Nemutlu'nun Kayak Hocası Fidan Kırbaç Özbakır olayın yaşandığı günle ilgili farklı detaylar açıkladı. Özbakır'ın ifadesine göre, kazanın yaşandığı gün Konaklı'daki Erkekler Pisti'nde antrenman için izin alındı. Ancak kayak merkezine gittiklerinde söz konusu pistte sunu karlandırma çalışması yapılıyordu. Bunun üzerine Pist Şefi Ahmet Demir'i aradıklarını belirten Özbakır, ?Demir bizi Erkekler Pisti'nin yanında bulunan Bayanlar Pisti'ne yönlendirdi. Sporcu sayısı az olduğu için AKUT Kayak Kulübü'yle birlikte çalışmaya karar verdik.? dedi. Özbakır aynı pistte 9 yaşındaki oğlunun da serbest kayak yaptığını aktardı.

Pistte, Erzurum Kayak Kulübü tarafından büyük slalom yarışları için hazırlık yapıldığını belirten Özbakır, antrenör arkadaşlarının da kendi takımları için kapı yapmaya başladığını, Erzurum Kayak Kulübü'nün kapılarının olduğu yere geldiklerinde antrenörler arasında tartışma yaşandığını açıkladı. Durum böyle olunca kendi antrenmanlarının ertelendiğini sözlerine ekleyen Özbakır, bunu bütün sporcularına duyurduğunu ifade etti. Aslı'nın, verdiği talimat doğrultusunda serbest kaydığını anlatan Antrenör Özbakır, ?Aslı, serbest kayak yaparken Erzurum Kayak Kulübü'nün büyük slalom yarışları için hazırladığı 6 -7 kapıdan geçmiş. Sonra da düşmüş. Ben düşme anını görmedim. Telesiyejle çıkıyordum.? şeklinde kendini savundu. Daha önce birçok kez aynı pistlerde çalıştığını belirten tecrübeli kayak hocası, tahta bariyerlerin tehlike arz ettiğini hiç düşünmediğini dile getirdi.

Aslı Nemutlu'nun öldüğü kazaya şahit olan Antrenör Recep Süleyman Dilik ise o gün sporculara serbest kayma talimatı verdiklerini söyledi. Aslı'nın Erzurum Kayak Kulübü'nün yaptığı kapılardan geçtiğini, düşme anını gördüğünü açıklayan Dilik, sporcunun kar perdelerine çarpma anını görmediğini kaydetti.

Tanık olarak ifade veren Ahmet Demir ise antrenörle kazanın yaşandığı gün görüşmediğini belirtti.

ANNE NEMUTLU: SORUMSUZLUKLAR KURAL GİBİ OLMUŞ

Aslı Nemutlu'nun annesi, davacı Ayşe Nemutlu ise TKF'nin işleyişine yönelik eleştirilerde bulundu. Anne Nemutlu, bazı sorumsuzlukların kural gibi görüldüğünü iddia etti. Aslı'nın ölümünden sorumlu olmadıklarını savunan TKF'nin, öğrencilerin yarışlara katılması için okullardan izin aldığını aktaran Ayşe Nemutlu, Aslı için de o dönemde okulundan izin alındığını kaydetti. Antrenmanın yapıldığı pistle ilgi de değerlendirmelerde bulunan Ayşe Nemutlu, kazanın yaşandığı gün pistin daha dar oluğunu, ancak mart ayında geldikleri yarışlarda pistin genişletilmiş olduğunu gördüklerini söyledi. Aslı'nın ölüm sebebinin yanlış kayması veya kaymayı bilmemesi olmadığını savunan anne Nemutlu, ?Pistlerin işletmesi TKF'nin sorumluluğu altındadır. Özer Ayık bunu her ne kadar kabul etmese de işletme her türlü güvenliği almalı.? şeklinde konuştu. Kuralsızlıklar içinde kuralların, sistemsizlikleri içinde sistemlerin oluştuğunu ifade eden Nemutlu, ?Biz çocuklarımızı 7 senedir kime emanet etmişiz?? şeklinde sitemde bulundu.

Baba Ahmet Nemutlu, çocuklarını Türkiye'de yapılması gereken bir spora yönlendirdiklerini, bu uğurda kızlarının canından olduğunu ifade etti. Baba Nemutlu, kural, kanun ve kaidelerin laf olsun diye yapıldığını, bu yanlışların silsileler halinde süregeldiğini savundu. Aslı'nın ölümünün bir emsal teşkil ettiğini belirten baba Nemutlu, ?Kayak sporunda güvenlikle ilgili durumlar kurallara bağlanması gerekiyor. Bu kazadan ülke olarak ders çıkarmamız lazım.? diye konuştu.

Nemutlu ailesinin avukatı Sinem Oskaybaş, savunmasında kar perdelerinin Aslı'nın ölümüne neden olduğunu, güvenlik ağı ve yaralının hastaneye yetiştirilme konusunda ihmaller olduğunu tekrarladı.

Mahkeme, tutuksuz olarak yargılanan sanıkları duruşmalara katılmaktan muaf tutarak duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. Alınan ara kararda, Erzurum dışında olan tanıkların ifadesinin talimat yoluyla alınması istendi.

Mahkeme çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Özer Ayık, neden bu davaya dahil edildiklerine anlam veremediklerini söyledi. Nemutlu ailesi ise kızlarının ölümünün bazı gerçeklerin daha net görülmesine vesile olduğunu dile getirdi. Ahmet Nemutlu, yaşanan kuralsızlıkların ortadan kalkması için mahkemenin vereceği kararın önemli olduğunu söyledi. Ayşe Nemutlu ise ?Amacımız, kayak sporunun sağlıklı bir ortamda devam etmesi. Maalesef sorumlu kişiler sorumluluklarını kabul etmedikleri için bugünlere geldik. Böyle bir durumda olmayı istemezdik. İnşallah gerçek suçlular cezasını alır. İnşallah kayak sporunda gerekli tedbirlerin alınması sağlanır.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber