Türkiye'nin 'gizli anayasası' silbaştan yenileniyor

Haber Giriş : 14 Ekim 2005 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin ?gizli anayasası' olarak adlandırılan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi sil baştan yenileniyor. Buna göre, irtica ve bölücülük iç tehdit kapsamında öncelikli olacak. ?Casus belli' ise belgedeki yerini koruyacak...

TÜRKİYE'NİN, ?gizli anayasası' olarak da tanımlanan ve bir süre önce hazırlanan taslağı tartışmalara neden olan ?Milli Güvenlik Siyaset Belgesi' silbaştan yenileniyor. Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği geçtiğimiz yılbaşında yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin yazılımı için ?start' vermişti. Bu çerçevede, toplam 19 kuruluşa görüş sorulmuş ve 25 sayfalık bir taslak oluşturulmuştu. MGK Genel Sekreterliği'nin hazırladığı bu taslak, haziran ayındaki MGK'da gündeme getirildi. Ancak toplantının ardından yapılan açıklamada, ?Türkiye'nin iç ve dış tehdit kavramlarının tanımının yapılacağı bu gündem maddesinin ertelendiği' duyuruldu.

Yeni belge için grup oluşturuldu

Erteleme gerekçesinin, taslak metnin, başta askerler olmak üzere ilgili birimler tarafından beğenilmemesi olduğu belirtildi. Bunun üzerine, Siyaset Belgesi'nin yeniden yazılımı kararlaştırıldı. Bu çerçevede askerler, emniyet ve istihbarat birimlerinin katılımıyla yeni belgenin yazılımı için geniş bir grup oluşturuldu. Yeni taslakta, daha önceki metinde yer alan ve derin görüş ayrılıklarını neden olan, askerin özellikle iç güvenlikten uzaklaştırılıp, tamamen dış güvenlikle görevlendirileceği konusunun yeniden düzenlenmesi bekleniyor. Yeni belgede yer alması beklenen unsurlar ana başlıklar halinde şöyle:

İrtica: İrtica, son dönemde terörle devletin temel niteliklerini değiştirmenin mümkün olmadığını görmüş, toplum ve devletle barışık bir görüntü içerisine girmiştir. Ancak bunun anlamı, irticai faaliyetlerin artık sona erdiği değildir. Bunun anlamı yeni bir yol ve yaklaşımdır.

Bölücülük: PKK, Irak'ın kuzeyini bir sığınak olarak kullanmaktadır. Örgüt, dış destekten mutlaka mahrum bırakılmalı ve başarı ümidi yok edilmelidir.

Casus belli: Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkarmasının ?casus belli' sayılacağının yeniden yer alması bekleniyor.

Kıbrıs: Türkiye'nin hiçbir zaman ilgisinin azalmaması gereken konuların başındadır. TSK, Kıbrıs sorununa kalıcı ve adil bir çözüm bulunmasını her zaman desteklemektedir.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber