Dere köprüsü üzerine Karadeniz usülü tuvalet

Konya'nın Hüyük ilçesine bağlı Kıreli beldesinde yerleşim biriminin içerisinden geçen ve sularını Beyşehir Gölü'ne döken Taşkın Deresi üzerindeki köprüye inşa edilen tuvalet, ilginç görüntüsüyle Karadeniz'deki birçok yapıyı akıllara getiriyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2012 13:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kıreli beldesinde tarihi geçmişi uzun yıllara dayanan halk arasında 'mescid' olarak bilinen Kıreli Kasabası Pazar Camii'nde şadırvan inşa edilebilecek uygun bir alan bulunmuyor. Hal böyle olunca cemaat ihtiyacını evinde görüp, abdest aldıktan sonra camiye gelebiliyor. Beldede, çevresi yakın zaman önce istinat duvarı ile çevrilen minyatür minaresi ile dikkat çeken tarihi mekana dini vecibelerini yerine getirmek üzere giden vatandaşların abdest alma ve tuvalet gibi ihtiyaçları için uygun bahçe ve alanlar olmayınca uzun yıllardır yaşanan bu soruna çareler arandı. Ama belde sakinleri soruna yıllar sonra ilginç bir fikir üreterek çare bulabildi.

Kıreli Belde Belediye Başkanı Ali Mermer, sorunu çözmek için ilginç bir fikir ürettiklerini belirterek, "Tuvalet ve abdest alınabilecek bir şadırvan yapacak alan olmayınca caminin hemen önünden geçen Taşkın Deresi üzerindeki köprünün yanına hemen bir ikizini inşa etmeye karar verdik. Üzerine ise hem bayanların, hem de erkeklerin kullanabileceği bir tuvalet ve dış duvarına cemaatin abdest alabileceği çeşmeler yaptırdık. Bununla da yetinmedik, hemen yanına derenin üzerine yarısı uzanan bir kamelya yerleştirdik ve yapıya güneş enerjisi bağlatarak sıcak su imkanı da sağladık. Şimdi bazı vatandaşlarımız buradan evlerine sıcak su bile götürüyorlar. Burayı kullanan herkes durumdan hayli memnun kaldı" diye konuştu.

Tarihi mekanın 600-700 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ifade eden Mermer, kerpiçten inşa edilen ve üstü dam olan ibadethanenin daha sonra yapıyı korumak amacıyla üzerine kiremitten bir çatı yapıldığını aktardı. Mermer, "Çok nostaljik bir camidir. Görenlerin de ilgisini çeker. Bazı eksiklerini cemaatle birlikte belediyemiz tamamlamış oldu. Önce etrafını istinat duvarlarıyla çevirdik, sonra kendi atölyemizde mini bir minare yaptık. Etrafta boş bir alan olmadığı için bugüne kadar herhangi bir lavabo ve ihtiyaç giderilecek bir yer yapılmamış. Bunun üzerine mekanın önünden geçen taşkın köprü üzerine 1960 yılında yapılmış köprünün hemen yanına bir ikiz köprü daha inşa ettirdik. O ikiz köprünün üzerine aynı anda 4 kişinin istifade edebileceği hem bayan, hem de erkeklere yönelik bir tuvalet ve lavabo, tuvaletin ön tarafına da bir kamelya yaptık. Cami cemaati vaktini burada oturup dinlenerek geçirsin diye. Çok da güzel oldu. Vatandaşlarımızın beğenisini kazandı. Buraya sıcak su temini için güneş enerjisi de koyduk ve halkımızın kullanımına sunduk" dedi.

Mermer, Taşkın Deresi üzerindeki köprü üzerine inşa edilen tuvaletin giderinin ise beldenin kanalizasyon sistemine bağlandığını da vurgulayarak, bu konuda herhangi bir sorun yaşanmadığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber