MEB hem ortaokul hem de lisede öğrencilere tablet bilgisayar verecek

Milli Eğitim Bakanlığı Fatih Projesi Genel Koordinatörü Oğuz Temizhan, 'Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi' olarak niteledikleri FATİH Projesi'nin 17 ilde pilot uygulamasının başarıyla sürdüğünü belirterek, hem ortaokul hem de lisede öğrencilere iki kez tablet bilgisayar verileceğini vurguladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2012 20:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Temizhan, 2014 yılında okul öncesi ve ilköğretim sınıflarına kadar tüm okulların bilgisayar teknolojisinden yararlanır hale geleceğine de dikkati çekerek, " Fatih Projesi ile teknolojiye direnen öğretmen sistem dışına itilecek." dedi.

Uludağ Üniversitesi'nde 'II. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri' kapsamında düzenlenen panelde konuşan MEB Fatih Projesi Genel Koordinatörü Oğuz Temizhan, FATİH Projesi hakkında bilgi verdi.

Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde gerçekleşen ve Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Çepni'nin yönettiği ?Eğitimde Yeni Teknolojiler ve Fatih Projesi? adlı panelde, Fatih Projesi ele alındı.

?TEKNOLOJİYİ KULLANMAYAN SİSTEM DIŞINA?

Panelde konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Fatih Projesi Genel Koordinatörü Oğuz Temizhan, her öğrenciye ortaokul ve lisede olmak üzere iki kez tablet bilgisayar verileceğini belirtti. Sınıf sayısı 5'ten fazla olan tüm okullara fiber internet sağlanacağını anlatan Temizhan, kablolama ihalesinin de tamamlandığını söyledi.

FATİH Projesi'nin başarısında en büyük payın öğretmen ve velilere düştüğünü anlatan Temizhan, bu amaçla dünyadaki en büyük hizmet içi eğitim ağını kurduklarını ifade etti. Oğuz Temizhan, bu kapsamda 110 merkez sayesinde 3 bin 300 kişiyle aynı anda yüz yüze eğitim yapabildiklerini kaydetti.

Temizhan, bilgisayar teknolojilerini kullanmayan öğretmenlerin sistem dışına çıkarılacağını belirterek, ?Bilinçli ve güvenli internet kullanımı konusunda öğrencinin yanı sıra, veliyi ve öğretmenleri de eğiteceğiz. Bilgisayar teknolojilerini kullanma konusunda genç ve orta yaştaki öğretmenlerden bir direnç olacağını sanmıyorum ama yaşlı olanlarda sorun çıkacağını tahmin ediyorum. Ama ekosistem içinde yaşamak isteyenler öğrenme ihtiyacı hissedeceklerdir. Bu belki de Fatih Projesi, eğitim sisteminin gençleşmesine yol açacaktır.? dedi.

?EĞİTİM FAKÜLTELERİ ADAPTE OLMALI?

Öğretmen yetiştiren Eğitim Fakültesi dekanları ve YÖK'e de seslenen Oğuz Temizhan, ?Değişim ve dönüşümün çok kolay olmayacağını biliyoruz. Ama eğitim fakülteleri de bu sisteme göre eğitimini yeniden dizayn etmeli. Bu konuda başvuranların tahta ihtiyaçlarını da hemen karşılayacağız.? şeklinde konuştu.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul ise, eğitim filozofu John Dewey'in ?Bugün, dünkü gibi eğitmeye devam edersek çocuklarımızın geleceğinden çalmış oluruz? sözünü hatırlatarak; ?80'li yıllardan itibaren biz çocuklarımızın geleceğinden çalıyoruz. Çocuklarımızı yıpratmadan, geleceklerini çalmadan, yeteneklerini geliştirecek bir çözüm bulmalıyız.? şeklinde uyarıda bulundu.

DERSHANEYE OLAN TALEP NASIL YOK EDİLECEK

Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul, pilot uygulama sonuçlarına göre çocukların Fatih Projesi sayesinde sayısal derslerde daha çok soru çözdüğüne değinirken, ?Ama bu kadar. 'Aileler çocuklarını, adresleri belli olsun' diye dershaneye gönderiyor. Dershaneler çocuğu daha ciddi olarak takip ediyor. İşte asıl dershaneye olan talebin nasıl yok edileceği konusuna çözüm bulmak lazım. Fatih Projesi ümit verici gibi görünebilir ama benim bu konuda ciddi endişelerim var. Nasıl öğretileceğinden önce, neyi öğreteceğimize karar vermeliyiz.? şeklinde konuştu.

Panele İngiltere University of West of Scotland'dan katılan Joel Josephson ise oyun ile teknolojiyi birleştirip çocukların farklı yeteneklerini ortaya çıkarmayı amaçlayan ?Clohe?, ?Popullar? ve ?Ed2Work? projelerini, uygulamalardan elde edilen başarılarla örneklendirerek anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber