Eli sopalı kadınların 'suyumuzu vermeyiz' isyanı

Burdur'un Bucak ilçesinin, Kestel köyünde bulunan akarsu kaynaklarından su alınması için proje hazırlanacağını duyan köylüler ayaklandı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2012 23:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bucak ilçesine içme suyu aktarılması amacıyla hazırlanacak projenin kot ve ölçümünü gerçekleştirmek üzere Kestel Köyü'nün Ergenli Pınar mevkinde

çalışması yapan ekibi engellemek isteyen köylüleri jandarma engelledi.

EKİBİ BULMAK İÇİN İKİ KİLOMETRE YÜRÜDÜLER

Ergenli Pınar mevkinde köylülerin önünü kesen jandarma önce köylüleri ikna etmeye çalıştılar. Jandarma köylülere, "Gidin hakkınızı mahkemede arayın" demesi üzerin alevlenen köylüler, jandarma barikatını aşarak iki kilometre yürüyüp ölçüm çalışması yapan ekibi aradılar. Dağa dağılan köylüleri gören jandarma çalışmaların durdurulacağını söylemesi bile köylülere engel olamadı.

Çalışma yapan ekibin aracını bulan köylüler, "Ya çalışma yapanlar buraya gelsin, ya da aracı tahrip ederiz" dedi. Yaklaşık 500 kişilik köy halkı proje çalışması yapan ekibin çalışmasını durdurmasını isterken, Bucak Kaymakamı Osman Hacıbektaşoğlu'nu da olay yerine davet ettiler. Üç saat

Kaymakam Hacıbektaşoğlu'nu bekleyen köylüler,"Kaymakam buraya" diye slogan attılar.

ÖLÜRÜ DE SUYUMUZU VERMEYİZ

Köylerindeki akarsu kaynaklarını hiçbir yere vermeyeceklerini belirterek, "Ölürüz de suyumuzu vermeyiz" dediler. Kestel sakinleri, "Kestel Köyü'nün suyu kendine zor yetiyor. Köy halkı imece usulü dağlardaki suları toplayarak hem içme suyunda hem de sulama suyunda kullanıyoruz. Köyümüze suyu çok görenler yıllardan bu yana köye hizmet getirmedi. Köyde zaten içme suyu sıkıntısı çekiyoruz. Sulama suyu projesi yapılmadı. 100 yıl öncesi sistemler ile suyu önce kesiklere sonra da tarlalara aktarıyoruz. Kestel Ovasında bulunan 30 bin dönüm arazinin, 100 yıl öncesi sulama sistemi yüzünden 10 bin dönümünü ancak sulayabiliyoruz. Kestel köyünde bulunan sular doğru boşa akıyor. Hizmet getirilmediği için sulu köyde içme suyu, sulama suyu sıkıntısı çekiyoruz. Bizim suyumuzu isteyenler önce bize hizmet getirsin" dediler.

TEHDİT EDİLMEKTEN BIKTIK

Suları alınmak isteyen Kestel köyü sakinleri resmi kurum ve siyasiler tarafından köy muhtarı ve ihtiyar heyetinin sürekli çağrıldığını ve tehdit edildiklerini iddia ederek, "Artık tehdit edilmekten bıktık. Muhtarı muhtarlığının alınması ile tehdit ediliyor. Kestel Köyü gönüllü de olsa gönülsüz de olsa bu suyun alınacağı tehdidi ediliyor. Artık ne olacaksa olsun. Baskıyla tehdit ile suyumuzu kimse bizden alamaz. Artık bu muhtarın elinde değil. Muhtarın suyu verme girişimi olursa muhtarı köyde linç eder köyden kovarız" dediler.

KAYMAKAM: "BU BİR ETÜT ÇALIŞMASI

Bucak Kaymakamı Osman Hacıbektaşoğlu Kestel Köyü'nden Bucak ilçesine içme suyu projesi için yapılan çalışmanın etüt çalışması olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Bu bir etüt çalışmasıdır. Etüt çalışmasının sonuçlarına göre Kestel köyündeki su kaynakları önce köyün içme suyu ve sulama suyu değerlendirilecek. Eğer boşa akan su varsa Bucak içme suyuna öyle verilecek. Bu etüt çalışmasını yapmak zorundayız."

Kaymakam Osman Hacıbektaşoğlu köylülerin kışkırtıldığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber