Adıyaman'daki kil rezervi yüksek verimli bulundu

Adıyaman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (ADYÜBAP), ulaşılabilirlik ve rezerv potansiyeli en yüksek olan killerin Adıyaman-Kahta yolu üzerinde ve Çamgazi bölgelerinde yer aldığını tespit etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Kasım 2012 21:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adıyaman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Akça'nın yürüttüğü 'Adıyaman Çamgazi Bölgesi Killerinin Seramik Üretiminde Kullanım İmkanları' adlı proje ile Adıyaman'da bulunan kil rezervinin kullanımları ile ilgili önemli tespitlerde bulunuldu. Yapılan çalışma hakkında bilgi veren Doç. Dr. Erhan Akça, Adıyaman ilinin, iklim, toprak, su, jeoloji, bitki örtüsü ve arkeolojik çeşitliliği açısından Türkiye'nin en özgün bölgelerinden biri olduğunu, bölgede jeolojik yapı seramik üretimi için uygun materyallerin oluşmasını sağladığını belirtti. Adıyaman bölgesinde yapılan arkeolojik kazıların bölgenin özellikle 10 ve 13. yüzyılda önemli seramik üretim merkezlerinden biri olduğunu belirten Akça, "Özellikle yüksek düzeyde ve çok farklı kaynaklardan çökel taşıyan Fırat kıyılarında yer alan Eski Samsat'ta ve Kahta'da yapılan kazılarda bulunan kırmızı kahverengi seramikler zamanında ün kazanmıştır. Söz konusu arkeolojik zenginlikle ilgili yalnızca Türkiye'den değil Amerika Birleşik Devletleri (ABD) National Gepography Derneği'nin desteğiyle 1960'Lara varan çalışmalar gerçekleştirilmesi bu görüşü güçlendirmektedir. Buna karşın günümüzde birkaç tuğla fabrikası dışında Adıyaman'da özgün seramik üretimi bulunmamaktadır." dedi.

Adıyaman il sınırları içerisinde yer alan bölgede jeolojik yapının seramik üretimi için uygun materyallerin oluşmasını sağladığını vurgulayan Doç. Dr. Erhan Akça, şu bilgileri verdi: "Bölgede ulaşılabilirlik ve rezerv potansiyeli en yüksek olan killerin Adıyaman-Kahta yolu üzerinde ve Çamgazi bölgelerinde yer aldığı önceki çalışmalardan bilinmektedir. Ancak söz konusu killerin tuğla/seramik üretimi için uygunluğu Adıyaman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri birimi tarafından desteklen Adıyaman Çamgazi Bölgesi Killerinin Seramik Üretiminde Kullanım İmkanları adlı proje ile ortaya konulmuştur. Ayrıntılı fiziksel, kimyasal, mineralojik ve mikromorfolojik analizler sonucunda Çamgazi ve Kahta killerinin tuğla, çanak çömlek yapımı için uygun özellikler taşıdığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte Çamgazi bölgesindeki killer yüksek verimli tarım toprakları tarafından çevrili olduğundan hammadde alımında çevreye zarar vermeyecek alanların seçilmesi gerektiği, bu nedenle Kahta bölgesi killerinin tuğla, Çamgazi killerinin ise tarım ürünleri tanıtacak seramik ürünleri (testi, mutfak gereçleri) üretimi yapılmasının daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır."

Akça, yerel doğal kaynakların alternatif yaklaşımlarla üretime geçirilmesinin bölgede yeni gelir kaynaklarını sağlayacağını ve bölgesel yaşam kalitesinin artmasını beraberinde getireceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber