Torbalı'da ezanın merkezi okunması uygulamasına son veriliyor

Torbalı Müftülüğü'nde gerçekleşen ve tüm din görevlilerinin katıldığı olağan aylık toplantıda, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca alınan bazı kararlar din görevlileri ile paylaşıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2012 09:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlçe Müftüsü Mustafa Aydos, birkaç yıl önce başlatılan ezanın merkezi okunması sistemine kademeli olarak son verileceğini açıkladı. Tepki ve şikayetler üzerine, cenaze salalarının da namaz vakilerinden 45-50 dakika sonra olması yönünde karar alındığını kaydeden Aydos, sabah namazlarında ise ezan okunduktan sonra bir süre beklenileceğini ifade etti.

Alınan kararları din görevlileri ile paylaşan Müftüs Mustafa Aydos, vatandaşların ibadetlerini daha rahat yerine getirebilmelerini amaçladıklarını belirtti. Ayrıca toplantıda, bundan sonra yapılacak camilere engelli vatandaşlar için rampaların konulması gerektiğinin de altı çizildi.

"MERKEZİ EZAN SİSTEMİ, GELECEK NESİLLERİN EZAN OKUMA KÜLTÜRÜNDEN UZAK YETİŞMESİNE NEDEN OLABİLİR"

Ezanın merkezi sistemle okunmasına geçtiğimiz yıllarda başlandığını hatırlatan Müftü Aydos, "Diyanet İşleri Başkanlığı'nın belirlediği 2012-2016 Stratejik Plan çerçevesinde merkezi vaaz ve ezan sisteminden kademeli olarak yerinde vaaz ve ezan uygulamasına geçilecek" dedi.

Ezan'ın, din görevlisinin bulunduğu mahalleye beş vakit namaz çağrısı olduğunu ifade eden Aydos, şöyle devam etti: "Ezanı merkezi sisteme odaklamak, görevlimizin cemaatiyle, mahalle sakiniyle iletişimini sınırlamak demektir. Ayrıca, onlarca görevlinin bulunduğu ilçemizde, ezanı sadece bir kişinin okuması, ezan okuma geleneğimizin devamı açısında tehlikelidir. Merkezi ezan sistemi, gelecek nesillerin ezan okuma kültüründen uzak yetişmesine neden olabilir. Bu nedenle, Torbalı'da ezanın mahallinden okunmasına ve merkezi ezan okuma sisteminin kademeli olarak sonlandırılmasına karar verdik."

Aydos, "Ezan, vaaz ve hutbe, cami görevlisinin vizyonudur. Başkanlığımız bu konularda görevlilerimizi sınırlamak istememektedir. Bu yüzden cami görevlimiz hutbesini hazırlayarak İl Hutbe Komisyonuna sunabilir. Kabul edildiği takdirde kendi hutbesini camisinde okuyabilir. Görevlimiz vaaz etme noktasında da inisiyatif alabilir. Nitekim yüz yüze vaaz kursu almış olan tüm görevlilerimiz camilerinde vaaz etmektedirler. Bununla birlikte merkezi vaaz sistemi devam edecektir. Ancak vaaz etme yeterliliğine sahip görevlilerimiz camilerinde vaaz verecek" diye konuştu.

"SABAH NAMAZLARI OKUNDUKTAN SONRA BİRAZ BEKLENECEK"

Toplantıda ayrıca, din görevlilerinden sabah namazlarında ezan okunduktan sonra bir süre beklemesi istendi. Vatandaşların sabah namazlarına geç kalmaları göz önüne alarak yapılacak uygulama sayesinde, sabah namazlarına olan ilginin artması bekleniyor.

Aile İrşat ve Rehberlik Hizmetleri bürosunun faaliyetlerinin arttırması için de gerekli adımların atılacak. Ayrıca camilerin temizliği, vatandaşların dini konularda bilgilendirilmesi ve Kur'an Kursları'na destek konuları da toplantıda görüşüldü. - İZMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber