Akdağ: Mutlaka sağlık diplomatları yetiştirmek durumundayız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2012 12:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''Sağlık diplomatları'' yetiştirilmesi gerektiğini belirterek, ''Sağlığın teknik bir yönü var, dolayısıyla bu husustaki düzenlemeleri ya da gelişmeleri sağlığa vakıf olmayan diplomatlarla gerçekleştirmek gerçekten zordur'' dedi.

Küresel Sağlık Diplomasisi Yönetici Kursu'nun açılışında konuşan Akdağ, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın başarıyla yürütüldüğü Türkiye'nin, tecrübelerini başka ülkelerle paylaştığını söyledi.

Sağlık hizmetinden ırk, dil, din ayrımı gözetilmeksizin herkesin hakkaniyet ilkeleri doğrultusunda yararlanmasının esas olduğunu ifade eden Akdağ, sağlığa yatırımın, insanlığa ve geleceğe yatırım olarak görülmesi gerektiğini bildirdi.

Sağlık hizmetinden yoksul ülkelerin de gerektiği gibi pay almasının önemine işaret eden Akdağ, bu konuda eşitsizliği giderme hedefi olması gerektiğini anlattı.

Afet ve acil durumlarında uluslararası yardımın zamanında ulaşması konusunda karşılaşılan zorluklara değinen Recep Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü'nün koordinasyon sağlamasının yararlı olacağını ifade etti.

Sağlık Bakanı Akdağ, ''Sağlık diplomasinin aracı olmamalıdır. Tersine, diplomasi sağlıkla ilgili araçları yerine getirmelidir'' görüşünü dile getirdi.

-Alkol ile ilgili kontrol sözleşmesi-

Tütünle mücadele için Türkiye'nin Tütün Kontrolü Sözleşmesi'ne imza koyduğunda konunun önemini fark ettiğini, bugün dünya ülkelerinin global yaklaşım açısından iyi bir noktaya ilerlediğini ifade eden Akdağ, şunları kaydetti:

''Buna benzer inisiyatifleri hızla kuvvetlendirmeliyiz. Dünya Sağlık Örgütü'nün bu anlamda ortaya koyması gereken önemli inisiyatif zararlı alkol kullanımıyla ilgili mücadeledir. Benim ülkemin bu konuda çok büyük bir problemi yok doğrusu. Türkiye'de alkol tüketimi bir halk sağlığı problemi olarak, örneğin sigarayla karşılaştırıldığında daha küçük bir problemdir. Ama dünyanın birçok ülkesinde zararlı alkol kullanımının çok büyük bir problem teşkil ettiğini biliyoruz. Örgüt bu konuda da kanaatimce hızlı bir kontrol sözleşmesini gündeme getirmelidir ve hepimiz bunun arkasında durmalıyız.''

Küresel ve ulusal çalışmalara yön veren uluslararası düzenlemelerin önemine dikkati çeken Akdağ, şöyle konuştu:

''Bütün bu düzenlemelerin oluşturulması ve uygulanması sağlık diplomasisiyle gerçekleşecektir. Mutlaka sağlık diplomatları yetiştirmek durumundayız. İşte bu kursun ana amacı da budur. Çünkü sağlığın teknik bir yönü var, dolayısıyla bu konuyu, bu husustaki düzenlemeleri ya da gelişmeleri sağlığa vakıf olmayan diplomatlarla gerçekleştirmek gerçekten zordur. O zaman bunun yolu şu; ya diplomatları sağlıkla ilgili teknik konularda eğiterek uzmanlaştıracağız ya da sağlıkçıları diplomasiyle ilgili konularda eğiterek uzmanlaştıracağız ya da bunun her ikisini birlikte yapacağız. O zaman yolumuza daha iyi devam ederiz.''

-Sağlık diplomatları-

Beş gün sürecek Küresel Sağlık Diplomasisi Yönetici Kursu'nda halk sağlığı, uluslararası ilişkiler, işletme, hukuk, ekonomi gibi alanlarda eğitimler verilecek.

Eğitimlerle sağlık ve dış ilişkiler alanında çalışanlara, değişen küresel sağlık diplomasisine yön verme, küresel sağlık konularıyla uluslararası girişimlerin ve anlaşmaların müzakere edilmesinde ihtiyaç duyacakları becerilerin kazandırılması hedefleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber