Üst kurullarda harcırah sıkıntısı

Haber Giriş : 18 Ekim 2005 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1 Ocak'tan itibaren üst kurul çalışanları, diğer kamu kurumlarıyla aynı yollukları alacak. Bugünkü uygulamada üst kurul çalışanlarına memurlara ödenenden 1.5 kat fazla harcırah ve konaklama ödemesi yapılıyor. Bugün denetime giden üst kurul çalışanına 146 milyon lira ödenirken, yeni yasayla 33 milyon liraya düşecek.

BANKALARI, halka açık sermaye piyasası ile enerji piyasasındaki şirketleri denetleyen üst kurulları 1 Ocak'tan itibaren ciddi bir sıkıntı bekliyor. Bugün denetim için şehir dışına gittiğinde, 146 YTL harcırah alan üst kurul elemanlarının harcırahı, yılbaşında yürürlüğe girecek bir yasal dolayısıyla 16.90 YTL'ye düşecek.

Başta BDDK, SPK, EPDK olmak üzere üst kurulların denetim işlevlerini aksatacağı belirtilen bu değişiklik, 1 Ocak 2006'da yürürlüğe girecek olan Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'ndan kaynaklanıyor. Bu yasa, üst kurulların yolluk ödemelerinin, diğer kamu kurumlarıyla aynı düzeye getirilmesini öngörüyor. Yeni kanuna göre, 1 Ocak'tan itibaren üst kurulların yolluk ödemelerinin Harcırah Kanunu'na göre yapılacak.

148 MİLYONDAN 33 MİLYONA:

Bugünkü uygulamada, ?üst kurul' olarak anılan düzenleyici ve denetleyici kurumların harcırah rejimi 631 sayılı KHK'ye göre yapılıyor. Buna göre, üst kurul elemanlarına, geçici görevle şehir dışına gitmeleri durumunda, devlet memurlarına ödenenen gündeliklerin 1.5 katı harcırah ile buna ek olarak konaklama ödemesi yapılıyor. Örneğin geçici görevle şirket denetimine giden bir üst kurul uzmanına, bugün 48.80 YTL gündelik ile 100 milyon lira konaklama ücreti ödeniyor.Böylece şehir dışına giden üst kurul denetim elemanının eline günlük 148 milyon lira geçiyor. 1 Ocak'tan itibaren ise bu rakam 16.80 YTL gündelik ile aynı tutarda konaklama ücretine, toplam 33 milyon liraya inecek. Bilgi veren yetkililer, üst kurulların, diğer kamu kuruluşları gibi taşrada misafirhanesi bulunmadığını vurguladı. Üst kurulların genellikle özel şirket denetimi yapmaları nedeniyle, diğer kamu kurumlarının misafirhane olanaklarından da yararlanamadığını belirten yetkililer, şöyle dedi: ?Pek çok üst kurul için otelde konaklamak bir mecburiyettir. Çünkü bankaları, özel şirketleri denetliyorlar. Bugüne kadar verilen toplam 148 milyon lira konaklamaya yetiyordu. Ama 1 Ocak'tan itibaren gündelik ve konaklamanın tamamının 33 milyon liraya düşmesi karşısında, bir denetim elemanının İstanbul'da bir otelde konaklaması imkansız hale gelecek.!'

DENETİM FAALİYETİ ZAYIFLAR:

Yetkililer üst kurullar için bugünkü olanakları sağlayacak bir yasal düzenlemeye acilen ihtiyaç olduğunu belirterek, ?Aksi takdirde BDDK, SPK ve EPDK'nın denetim faaliyetlerinin zaafa uğraması kaçınılmaz olacak' dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber