Kaymakam Kaya: Frig Vadisi Afyon'un turizmdeki lokomotifi olabilir

Afyon, Eskişehir ve Kütahya illerini kapsayan Frig Vadisi, ?İkinci Kapadokya' olarak anılmasına karşın turizmden yeterince pay alamıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2012 13:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bölge, kültür, sağlık turizmi açısından oldukça dikkate değer birçok tarihi, doğal ve kültürel kaynağa sahip

olmasına rağmen, bu değerlerini henüz yeterince turizme açabilmiş değil.

Afyonkarahisar'ın İhsaniye Kaymakamı Muhammet Kaya, ilçe sınırları içinde kalan Frig Vadisi'nin taşınmaz kültür mirası bakımından oldukça zengin bir bölge olduğunu söyledi. Kaya, konaklama olanaklarının azlığı, tanıtım eksikliği, turizm kaynaklarının yeterince korunamaması, alt ve üst yapılarda birçok eksikliğin bölgenin önemli handikapları olarak durduğunu söyledi.

Kaya, turizm adına değerli bir coğrafya olan bölgenin tanıtımı adına termal turizmcileri işin içine katarak, termal turizm için gelen insanlara mini paket turlar halinde Frig Vadisi turlarıyla tanıtımının yapılabileceğini kaydetti. Kaya, özellikle halkın bunu ekonomik gelir kaynağına dönüştürmesi gerektiğine değinerek, "Frig Vadisine baktığımızda bir tane oturup çay içme yeri yok. Yemek yiyecek mekan hatta tuvalet dahi yok. Sosyal altyapılara ait bir proje oluşturabilirsek Frig Vadisi'nin Afyon turizminin lokomotifi olmaya aday olabileceğini söyleyebiliriz." dedi.

Bu konuda Zafer Kalkınma Ajansı'yla görüştüklerini belirten Kaya, bu konuda iyi proje yapmak için çalışma başlatacaklarını kaydetti.

Muhammet Kaya, M.Ö. 8. yüzyıldan sonra Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı çağlarına ait anıtsal eserlerin günümüze kadar ulaştığı bölgede Frig kültürüne ait kale duvarları, yerleşim yerleri, kaya kabartmaları, kaya anıtları, su sarnıçları, sunak yerleri, karlıklar, kaya mezarları, basamaklı anıtlar, antik yolların günümüze kadar ulaşabildiklerini dile getirdi.

FRİG VADİSİNDE NELER VAR

Tarihi ve doğal güzelliklere sahip bölgede; höyükler, kaya yerleşimleri, antik yerleşimler, düz yerleşimler, yamaç yerleşimleri, mağara yerleşimleri, inler, örenler, nekropoller, tümülüsler, eski mezarlık ve mezar odaları, kaya mezarları, antik tas ocakları, kaleler, kült anıtları ve alanları, kaya anıtları, eski ve antik yollar ile diğer arkeolojik bulguları, doğal sitler, kaplıcalar, kayalıklar, tepeler, parklar, anıt ağaçlar, göller, peri bacaları ve doğal su kaynakları bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber