Ödemiş'te yılın ikinci patates hasadı yapılıyor

Türkiye'nin patates ihtiyacını karşılayan en önemli yerlerden İzmir'in Ödemiş ilçesinde, yılın ikinci hasatları yapılıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2012 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen yaz üretimin bol fakat fiyatların düşük olmasıyla büyük kısmı tarlada kalmasına rağmen üreticiler patateste ısrarlı.

İkinci hasadı yapanlardan Hasan Dumanlılar, ?Güz mahsulü olarak adlandırdığımız, ağustosta ekilip kasımda hasat edilen ikinci üründe verim bu güz düşük. Bunun başlıca sebepleri bazı zirai hastalıklar ve yazın kurak gitmesi. Fiyatlar, söküm ve çuvallama işçiliğini üretici karşılarsa 38-40 kuruş, alıcı karşılarsa 25-30 kuruş aralığında. Bugün hasat için 32 lira yevmiyeyle toplam maliyeti 960 liraya 30 işçi çalıştırıyorum. Üretim giderleri hesaplandığında, kârlı bir sezon olduğu söylenemez. Bizden düşük fiyatlara alınmasına rağmen verim düşüklüğünden dolayı tüketicilere yüksek fiyatlara satılacağı kanaatindeyim.? dedi.

Patateslerin ilçe dışına sevkiyatını yapan Ödemiş Nakliyeciler Kooperatifi üyelerinden Murat Nakliyat'ın yöneticisi Ramazan Alsan ise şunları söyledi: ?Patates nakliyatını iki kategoride yapıyoruz. Bunlardan ilki yemeklik. Ödemiş olarak Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesine yemeklik patates gönderiyoruz. İkinci kategoriyi ise tohumluk patates oluşturuyor. Bunun sevkiyatı da Bursa ve ilçeleriyle Afyonkarahisar ve ilçeleri ağırlıklı olmak üzere patates üretiminin yapıldığı ova ve yaylalara oluyor. Yazın ortalama 250 ile 300, kışın ise 30 ile 40 kamyon arasında sevkiyat söz konusu.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber